Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πανδημία κοροναϊού - Η Κίνα, η Ομικρον και οι νέοι φόβοι για την αλυσίδα εφοδιασμού

Πανδημία κοροναϊού – Η Κίνα, η Ομικρον και οι νέοι φόβοι για την αλυσίδα εφοδιασμού

Λίγο πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, τα κρούσματα κοροναϊού στην Κίνα του «zero-Covid» χτυπούν «ταβάνι», μαζί με τις ανησυχίες για νέες αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο

Παρά τα κατά τόπους lockdown και τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, η κινεζική στρατηγική «zero-Covid» (κοντολογίς εξάλειψης του κοροναϊού) περνά -παραμονές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο- ένα από τα πιο κρίσιμα, και δη πολυεπίπεδα τεστ αντοχής.

Η παραλλαγή Όμικρον και η εξάπλωσή της ανά την κινεζική επικράτεια αποτελεί πλέον τεράστια πρόκληση.

Το «γρίφο» για την ηγεσία του Πεκίνου φέρονται να κάνουν ακόμη πιο δυσεπίλυτο οι αντιφατικές αναφορές ως προς την αποτελεσματικότητα των εγχώριας παρασκευής εμβόλων έναντι της νέας παραλλαγής.

Παράμετρος, που γεννά νέα ερωτήματα για τον πραγματικό βαθμό ανοσοποίησης του 85% του κινεζικού πληθυσμού, που έχει λάβει μέχρι στιγμής και τις δύο δόσεις.

Ο προβληματισμός εντείνεται, καθώς -παρά τα εν ισχύ αυστηρά μέτρα και εν μέσω μαζικών διαγνωστικών τεστ – εντοπίζονται κρούσματα της Όμικρον σε όλο και περισσότερες πόλεις και επαρχίες.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο μάλιστα, στη λίστα προστέθηκε επισήμως το ίδιο το Πεκίνο, με την καταγραφή του πρώτου κρούσματος της Όμικρον.

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για άτομο που δεν είχε ταξιδέψει εκτός της κινεζικής πρωτεύουσας από τις αρχές του έτους και στο μεσοδιάστημα είχε επισκεφτεί πολλά εστιατόρια και εμπορικά κέντρα.

Από τις αρχές της εβδομάδας, εν τω μεταξύ, τα συνολικά ημερήσια κρούσματα στη χώρα έφτασαν στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2020.

Κι αυτό, ενώ απομένουν περίπου δύο εβδομάδες μέχρι την εορταστική περίοδο για το Κινεζικό Νέο Έτος και τρεις εβδομάδες για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενήσει από τις 4 Φεβρουαρίου το Πεκίνο και εν μέρει η γειτονική επαρχία Χεμπέι.

Το Πεκίνο σε «κλοιό»

Οι κινεζικές προσπάθειες για αποφυγή της περσινής αποτυχίας του Τόκιο και για «zero Covid» Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο έχουν ήδη «ναυαγήσει».

Μετά και την «απόβαση» της Όμικρον στην κινεζική πρωτεύουσα, ανακοινώθηκε ότι η διοργάνωσή τους θα γίνει λίγο-πολύ σε μία «φούσκα», που θα διαχωρίζει αθλητές, εθνικές αντιπροσωπείες και το προσωπικό των Αγώνων από το ευρύ κοινό.

Το βιώνουν ήδη όσοι εξ αυτών έχουν καταφτάσει από το εξωτερικό στο Πεκίνο (συνολικά, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 27.000 άτομα, παρά το διπλωματικό μποϊκοτάζ της Δύσης).

Έχοντας ήδη αποκλείσει την παρουσία αλλοδαπών θεατών στις κερκίδες, η οργανωτική επιτροπή των φετινών Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ανακοίνωσε τη Δευτέρα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, με την πώληση εισιτηρίων μόνο σε «επιλεγμένους» Κινέζους, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Για τους δε εισερχόμενους ταξιδιώτες στο Πεκίνο ανακοινώθηκε ότι, αρχής γενομένης από τις 22 Ιανουαρίου και τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα απαιτείται αρνητικό διαγνωστικό τεστ για την COVID-19 πριν και μετά την άφιξή τους, καθώς και η χρήση εφαρμογής στο κινητό για συνεχή υγειονομική καταγραφή.

«Zero-Covid» vs οικονομικής ανάπτυξης

Όπως και με τις προηγούμενες παραλλαγές της COVID-19, έτσι και τώρα, η Κίνα δεν ανακοινώνει πόσα ακριβώς κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί συνολικά στα αχανή εδάφη της.

Δεδομένων πάντως των αλυσιδωτών lockdown, προβλέπεται τώρα επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, η οποία έκλεισε το 2021 με μια εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη 8,1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση: το υψηλότερο ποσοστό εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

«Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Όμικρον θα βαλτώσει τις προσπάθειες της Κίνας να ελέγξει την πανδημία», αναφέρει ο Μαρκ Γουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην Capital Economics.

«Είναι όμως σαφές ότι η εμφάνιση πιο μεταδοτικών παραλλαγών απαιτεί συχνότερες παρεμβάσεις», παρατηρεί. «Και αυτό αυξάνει το κόστος».

Ήδη η Goldman Sachs χαμήλωσε τον πήχη των προβλέψεων για την κινεζική οικονομική ανάπτυξη το 2022 στο 4,3%, από 4,8%: περίπου στο μισό του περασμένου έτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Morgan Stanley προβλέπει ανάπτυξη 4,9% το πρώτο τρίμηνο, αλλά μετέπειτα πιθανή επιβράδυνση στο 4,2%, «εφόσον η Omicron εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές» της Κίνας, οδηγώντας σε περισσότερα lockdown και προβλήματα στην παραγωγή.

Εξέλιξη που, όπως επισημαίνει και η Nomura, θα συρρικνώσει τα έως τώρα οφέλη της στρατηγικής «zero-Covid». Εξ ου και οι αναλυτές της προβλέπουν για την κινεζική οικονομία ανάπτυξη 4,3% για ολόκληρο το 2022.

Νέος κίνδυνος εφοδιαστικής «ασφυξίας»;

Μοιραία, οι ανησυχίες εντείνονται για νέες, ευρύτερες… περιπέτειες από τα κατά τόπους κινεζικά lockdown.

Τόσο στην εγχώρια, κομβική σε διεθνές επίπεδο μεταποιητική παραγωγή, με πρόσθετη αύξηση του κόστους, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές ενέργειας και πρώτων υλών. Όσο και στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Όμικρον έχει ήδη «χτυπήσει» σημαντικούς κινεζικούς λιμένες, όπως τη Νταλιάν, την Τιαντζίν, τη Νινγκμπό και το

Σέκου της Σεντζέν, οδηγώντας σε περιορισμούς στην κανονική τους λειτουργία, στην κίνηση εμπορευματοκιβωτίων και, κατ’ επέκταση, στο διεθνές εμπόριο.

Έπειτα από μία συνολική αύξηση των κινεζικών εξαγωγών κατά 21% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση -ξεπερνώντας τις προσδοκίες- οι τελευταίες αναφορές δείχνουν «αυξανόμενη συμφόρηση και καθυστερήσεις, που συνδέονται με τον κοροναϊό σε ορισμένα μεγάλα κινεζικά λιμάνια από την αρχή του έτους», αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ της Capital Economics.

«Η κατάσταση», υπογραμμίζει, «είναι πιθανό να επιδεινωθεί βραχυπρόθεσμα, μειώνοντας τις αποστολές αυτόν τον μήνα».

Εξετάζοντας την ευρύτερη εικόνα, πάντως, ο ιδρυτής του Eurasia Group, Ίαν Μπρέμερ και ο πρόεδρος του ινστιτούτου γεωστρατηγικών μελετών, Κλιφ Κούπχαν, θεωρούν ότι την κινεζική πολιτική περί μηδενικού Covid είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Είναι το αντίθετο από εκεί που ο Σι Τζινπίνγκ θέλει να βρίσκεται η χώρα του ενόψει της τρίτης θητείας του» στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναφέρουν στην τελευταία ανάλυσή τους.

Εξ ου και, προσμετρώντας την Όμικρον ως παράγοντα διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων αγορών, αξιολογούν την πανδημική πολιτική του Πεκίνου ως τον βασικό γεωπολιτικό κίνδυνο για το 2022, παγκοσμίως.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024