Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Guardian: Τζιχαντιστές με πλαστά διαβατήρια εισέρχονται από την Τουρκία στην Ευρώπη

Guardian: Τζιχαντιστές με πλαστά διαβατήρια εισέρχονται από την Τουρκία στην Ευρώπη

Τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση μαύρης αγοράς διαβατηρίων αλλά και εξαγωγής τζιχαντιστών από την Τουρκία στον υπόλοιπο κόσμο έδωσε ο Guardian.

Σε άτομα που σχετίζονται με το διαβόητο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) δίνει εξαιρετικής ποιότητας πλαστά διαβατήρια για να ταξιδέψουν στη Δύση ένας Ουζμπέκος που έχει στήσει τη σχετική χρυσοφόρα «φάμπρικα» στην Τουρκία όπου ο ίδιος ζει.

Μόλις οι τζιχαντιστές πληρώσουν τον Ουζμπέκο και πάρουν τα διαβατήρια στα χέρια τους, αμέσως κατευθύνονται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και επιβιβάζονται σε αεροσκάφη με προορισμό κάποια δυτική χώρα.

Τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση μαύρης αγοράς διαβατηρίων αλλά και εξαγωγής τζιχαντιστών από την Τουρκία στον υπόλοιπο κόσμο έδωσε ο Guardian.

Τιμές πώλησης

Τα διαβατήρια που εμπορεύεται ο Ουζμπέκος προέρχονται από διάφορες χώρες, για αυτόν τον λόγο έχουν και διαφορετικές τιμές πώλησης. Τα φθηνότερα είναι αυτά των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας και τα ρωσικά, ενώ τα ακριβότερα –τα οποία «κοστολογούνται» έως και 15.000 ευρώ– αφορούν ευρωπαϊκές χώρες. Το βρετανικό Μέσο έγραψε ότι γνωρίζει «τουλάχιστον δέκα τέτοιες περιπτώσεις» ατόμων τα οποία εισήλθαν στην Τουρκία από τη Συρία και κατόπιν χρησιμοποίησαν το εμπόρευμα του Ουζμπέκου και τελικά κατάφεραν να αναχωρήσουν για δυτικούς προορισμούς μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

Η ΕΕ ο δημοφιλέστερος προορισμός τζιχαντιστών

Ο Ουζμπέκος είπε στους Βρετανούς, που τον προσέγγισαν ως δήθεν ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν διαβατήρια, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός των τζιχαντιστών, όμως κάποιοι κατέληξαν και στις ΗΠΑ αφού πέταξαν από την Τουρκία για το Μεξικό με πλαστά ρωσικά έγγραφα. Υπάρχουν και εκπλήξεις στη λίστα του: κάποιοι προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τα έγγραφα που αγόρασαν για να πάνε στη Μαυριτανία και στον Νίγηρα! Υπάρχουν και σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: κάποιοι τζιχαντιστές πήγαν στο Αφγανιστάν και στην Ουκρανία…

Το σχόλιο του Guardian για την κατάσταση που εντόπισε και προέβαλε είναι σε γενικές γραμμές το εξής: το αυξανόμενο λαθρεμπόριο διαβατηρίων δείχνει ότι επικίνδυνοι εξτρεμιστές ενδέχεται να εισέλθουν ανενόχλητοι στην Ευρώπη και να συνεχίσουν την τρομοκρατική δράση τους και σε χώρες πέραν της Μέσης Ανατολής.

Ο Ουζμπέκος με όσα είπε στους δημοσιογράφους του Guardian επαύξησε τους φόβους τους: «Εγώ δεν ρωτάω ποιος είναι ο πελάτης μου. Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με οποιονδήποτε. Δεν είναι δουλειά μου να ελέγχω ποιος είναι κακός και ποιος όχι. Οι υπηρεσίες ασφαλείας πρέπει να αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα»… Κατόπιν αυτών οι Βρετανοί θύμισαν ότι οι μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη ήταν τεράστιες τα τελευταία χρόνια και ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει κατά το πρόσφατο παρελθόν την ευθύνη για σφαγές ανυποψίαστων πολιτών, οι οποίες συγκλόνισαν όλον τον κόσμο, όπως λόγου χάρη η υπόθεση του παρισινού θεάτρου «Μπατακλάν», το 2015.

Βίντεο και από τη συλλογή προς πώληση

Ο Ουζμπέκος κακοποιός έδειξε στους Βρετανούς και βίντεο από τη συλλογή του με τα προς πώλησιν διαβατήρια: ήταν γαλλικά, ρωσικά, βελγικά, βουλγαρικά, και φαίνονταν να διαθέτουν αυθεντικά υδατογραφήματα ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, ο Ουζμπέκος είπε πως η κατάσταση που επικρατεί εκεί έχει δημιουργήσει μία νέα πελατειακή βάση για τον ίδιο. Αν και οι υπηρεσίες του είναι πολύ ακριβές για τους περισσότερους Αφγανούς, ο Ουζμπέκος είπε και αυτοί τον προτιμούν ως προμηθευτή διαβατηρίων, αφού σκοπός τους είναι να μεταβούν στη Δύση και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Ενδιαφέρον στοιχείο από όλα όσα είπε ο Ουζμπέκος είναι και το εξής, όχι τόσο παράδοξο όσο αρχικώς ακούγεται.

Με μόλις 500 δολάρια, ο ενδιαφερόμενος τζιχαντιστής μπορεί να αγοράσει και επίσημο πιστοποιητικό θανάτου από την Τουρκία! Τι να το κάνει; Να το στείλει στο προξενείο της χώρας του και έτσι να διαγραφεί από τη λίστα καταζητουμένων τζιχαντιστών. Κατόπιν, με το νέο διαβατήριο που του προμηθεύει ο Ουζμπέκος ο τζιχαντιστής μπορεί να ξεκινήσει και πάλι τη ζωή του, αφού δεν θα έχει παρελθόν αλλά μόνο… μέλλον. Αλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία που έδωσε ο Ουζμπέκος είναι και ετούτη: τα διαβατήρια που εμπορεύεται τυπώνονται στις χώρες προέλευσής τους και μεταφέρονται στη χώρα όπου περιμένει ο πελάτης, όπου λαμβάνουν επίσημες σφραγίδες εισόδου στα σύνορα, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της νομιμότητας του εγγράφου – αυτές οι σφραγίδες είναι και το πιο κοστοβόρο μέρος του όλου πρότζεκτ, αφού ο Ουζμπέκος λαδώνει πολύν κόσμο με μπαξίσι.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024