Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Novartis: Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4% προβλέπει ως το 2026

Novartis: Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4% προβλέπει ως το 2026

Με στόχο την ανάπτυξη τουλάχιστον 20 καινοτόμων φαρμάκων ως το 2026, η Novartis στοχεύει σε διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξής της, ενώ προτείνει αυξημένο μέρισμα για 25η συνεχή χρονιά

Με στόχο την διάθεση στην αγορά 20 νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων ως το 2026 και το ενδεχόμενο της πώλησης της Sandoz ως το τέλος του έτους, προχωρεί η Novartis την στρατηγική ανάπτυξής της η οποία προβλέπει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4% την ερχόμενη πενταετία.

Η περσινή χρονιά έφερε άνοδο στις καθαρές πωλήσεις της τάξης του 6%, φτάνοντας τα 51,6 δις. δολ. με την αύξηση στον όγκο των πωλήσεων να δίνει ώθηση 8%, ποσοστό που έπεσε δύο μονάδες χαμηλότερα, από τη μείωση των τιμών και τον ανταγωνισμό των γενοσήμων. Το καθαρό εισόδημα έφτασε τα 24 δις. δολ. με τα 16.6 δις. δολ. να αποτελούν κέρδος από την αποεπένδυση στη Roche με την πώληση των μετοχών της τελευταίας.

Τα καινοτόμα φάρμακα έφτασαν σε πωλήσεις 42 δις. δολ. αυξημένες κατά 8%, το τμήμα φαρμάκων είχε αύξηση πωλήσεων κατά 7%, το τμήμα ογκολογίας αύξηση 4%.

Η Sandoz εμφάνισε καθαρές πωλήσεις 9,6 δις. δολ. στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Vas Narasimhan, δήλωσε ότι «Η Novartis πέτυχε άλλη μια χρονιά σταθερών λειτουργικών επιδόσεων με μεσαία μονοψήφια ανάπτυξη, επέκταση του περιθωρίου κέρδους και ισχυρή ρευστότητα. Οι παράγοντες ανάπτυξης συνεχίζουν τις καλές επιδόσεις τους στην αγορά σε διάφορες χώρες, ενισχύοντας τις προβλέψεις για ανάπτυξη τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Παρά ορισμένες αποτυχίες στα υπό ανάπτυξη προϊόντα, εγκρίθηκαν πέντε καινούρια φάρμακα που αποτελούν ορόσημα καινοτομίας. Κοιτάζοντας το μέλλον, επικεντρωνόμαστε στις βασικές τεχνολογικές πλατφόρμες μας και στην παράδοση 20 και πλέον νέων φαρμάκων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και τα οποία θα εγκριθούν έως το 2026.

Οι προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίων, παραμένουν ισορροπημένες, καθώς συνεχίζουμε να επενδύουμε στην καινοτομία παράλληλα με την επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους μας».

Στρατηγική

Η Novartis εστιάζει σε πέντε βασικούς θεραπευτικούς τομείς (Καρδιολογία, Νεφρολογία, Ανοσολογία, Νευροεπιστήμη, Ογκολογία και Αιματολογία), δίνοντας έμφαση σε τεχνολογικές πλατφόρμες για στοχευμένη αποικοδόμηση πρωτεϊνών, κυτταρική θεραπεία, γονιδιακή θεραπεία, ραδιενεργή θεραπεία και xRNA. Βραχυπρόθεσμα προβλέπει αύξηση των πωλήσεων από έξι καινοτόμα σκευάσματα, ενώ για την περαιτέρω ανάπτυξη ως το 2030 και μετά, αναμένει την έγκριση 20 και πλέον νέων σκευασμάτων blockbusters (με τζίρο πάνω από ένα δις. δολ. το καθένα), τα οποία θα μπορούσαν να εγκριθούν έως το 2026.

Διαβάστε επίσης: Novartis – Επενδύει στην έρευνα 9 δισ. ευρώ, 6 εκατ. στην Ελλάδα

Η πώληση των μετοχών της Roche Holding AG (Roche), ήταν μια διμερής συναλλαγή 20,7 δις. δολ.

Με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους της εταιρείας, διερευνάται η αξιοποίηση της Sandoz, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, από την διατήρηση ως την πώληση της θυγατρικής, ως το τέλος του 2022, αν και δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση πριν το τρίτο ή τελευταίο τρίμηνο του έτους. Τόσο η μητρική εταιρία όσο και αναλυτές προβλέπουν την αξία της στα 25 δις. δολ. επισημαίνοντας το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών.

Πρόταση μερίσματος

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Novartis πρότεινε μέρισμα 3,10 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή για το 2021, αυξημένο κατά 3,3% από τα 3 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή πέρυσι, 25η συνεχόμενη αύξηση μερίσματος από τη δημιουργία της Novartis τον Δεκέμβριο του 1996. Οι μέτοχοι θα ψηφίσουν την πρόταση αυτή στην Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 4 Μαρτίου 2022.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024