Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κλεισθένης»: Η τεχνοκρατική προσέγγιση της Αυτοδιοίκησης

«Κλεισθένης»: Η τεχνοκρατική προσέγγιση της Αυτοδιοίκησης

Η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Ελλάδας «Κλεισθένης» ενώνει τα τελευταία χρόνια την επιστημονική-τεχνοκρατική προσέγγιση στη διακυβέρνηση ενός Δήμου, με την καθημερινότητα και την πολιτική των ορθών αποφάσεων. 

Σε κάθε Δήμο, πέραν των αιρετών προσώπων που εκλέγονται, η θέση κλειδί, ή αν προτιμάτε η θέση που μεταφέρει την πολιτική βούληση σε πράξη, είναι εκείνη του Γενικού Γραμματέα. Σπάνια θα δείτε σε επίσκεψη σας σε οποιοδήποτε Δήμο, γραφείο Γενικού Γραμματέα άδειο από κόσμο ή χαρτιά.

Η Ένωση Γενικών Γραμματέων «Κλεισθένης» υπό την προεδρεία του Δρ. Μιχάλη Χρηστάκη – προσφάτως η Ένωση είχε αρχαιρεσίες – όλα αυτά τα χρόνια επιδίωξε να αποτελέσει τον κρίσιμο εκείνο φορέα που θα δίνει ουσιαστική διέξοδο στα καθημερινά αδιέξοδα που οδηγείται η Δημόσια Διοίκηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λόγους που δεν θα αναλύσουμε εδώ.

Μετά τα επιτυχημένα συνέδρια σε Λάρισα, Κόρινθο και αλλού αλλά και της Ξάνθης που ακολουθεί, αποδείχθηκε πως πλέον ο «Κλεισθένης» μετά από πολλά χρόνια επανέρχεται στη καθημερινότητα μας θεσμικά και ουσιαστικά. Στη Κόρινθο, πριν λίγους μήνες σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και όχι μόνο, πλήθος Δημάρχων και άλλων οργανισμών βρέθηκε στην Κόρινθο, δείχνοντας πλέον εμπράκτως την αποδοχή του ρόλου της Ένωσης ως θεσμικής πλέον οντότητας στην πράξη.

Μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της Ένωσης αποτελούν οι προτάσεις – παρεμβάσεις προς Κρατικούς Φορείς σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Συμμετοχή σε δημόσιες διαβουλεύσεις νομοσχεδίων
  • Υποβολή προτάσεων τροπολογιών σε υφιστάμενους νόμους
  • Αιτήματα και προτάσεις σε διευκρινιστικές εγκυκλίους
  • Προώθηση ερωτημάτων που θέτουν οι δημοτικές υπηρεσίες
  • Προτάσεις άμεσης επίλυσης θεμάτων ΟΤΑ
  • Ιδέες – προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού και της λειτουργίας των ΟΤΑ

Στόχος είναι η βελτίωση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση θεμάτων και προβλημάτων των ΟΤΑ.

Ακολουθούν ενδεικτικές παρεμβάσεις της Ένωσης:

  • Παρέμβαση για Θεσμοθέτηση Γενικού Γραμματέα άνω των 20.000 κατοίκων.
  • Παρέμβαση επικαιροποίησης της διάταξης του άρθρου 12 παρ. 4 και 5 ώστε οι αποφάσεις διορισμού σε θέσεις Γ.Γ., ειδικών συμβούλων-επιστημονικών συνεργατών Δημάρχων να ισχύουν από την υπογραφή τους και όχι από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ και να προστεθεί αντίστοιχο εδάφιο στο άρθρο 161 και 163 του Ν. 3584/2007.
  • Παρέμβαση/Πρόταση αναγνώρισης της προϋπηρεσίας του Γενικού Γραμματέα (μόνιμου υπαλλήλου) σε θέση Προϊσταμένου Διεύθυνσης.
  • Πρόταση Εκπαιδευτικού Προγράμματος για στελέχη της Αυτοδιοίκησης.
  • Πρόταση για Διευκρινιστική Εγκύκλιο αναφορικά με τις Αποσπάσεις Υπαλλήλων.
  • Επανεξέταση και Καθορισμός Νέου Πλαισίου Αποδοχών Δημάρχων».
  • Εφτασέλιδο έγγραφο προτεινόμενων τροπολογιών στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο «Καλλικράτης 2».
  • Υπόμνημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Διαρκούς Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης επί του νομοσχεδίου Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών

Ο πρόεδρος της Ένωσης και Γενικός Γραμματέας του Δήμου της Νέας Σμύρνης, Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης έλαβε και συγχαρητήρια επιστολή από τον Γενικό Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη για το έργο και την συνέχεια της Ένωσης.

Συγχαρητήρια Επιστολή

Πολλά είναι όμως τα θέματα που πρέπει να λυθούν στην Αυτοδιοίκηση ακόμη. Από πλήρη καθορισμό ή ανακαθορισμό αρμοδιοτήτων, διεύρυνση λειτουργίας των ΟΤΑ, στελέχωση τους, δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών, διεύρυνση πεδίου άμεσων αποφάσεων χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και αρκετά ακόμη.

Η τεχνοκρατική προσέγγιση με επιστημονική τεκμηρίωση είναι το ατού της Ένωσης. Από εκεί και πέρα όμως, απαιτούνται και παρεμβάσεις στην καθημερινότητα του πολίτη που όλο και δυσκολεύει για διάφορους λόγους. Τότε, ο «Κλεισθένης» θα αποτελέσει και πάλι τον μεγάλο μεταρρυθμιστή.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024