Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αστυνομία: Εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης ανηλίκων μεταναστών προς τη Γερμανία

Αστυνομία: Εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης ανηλίκων μεταναστών προς τη Γερμανία

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της EUROPOL , με τη συμμετοχή αστυνομικών αρχών Ελλάδας και Γερμανίας.

Κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα στη Γερμανία, εξάρθρωσε η Ελληνική αστυνομία σε συνεργασία με τις Γερμανικές αρχές. Το κύκλωμα είχε ενεργή δράση τα τελευταία δυο χρόνια και δραστηριοποιούταν κυρίως στη διακίνηση ανήλικων μεταναστών.

Τι λέει η ΕΛΑΣ

Η Ελληνική Αστυνομία σε ανακοίνωση της τονίζει: «Για να πετύχουν τον σκοπό τους εφάρμοζαν τη μέθοδο του «Σωσία – lookalike» και προωθούσαν μετανάστες αεροπορικά, μέσω των διεθνών αερολιμένων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αλλά και ακτοπλοϊκά μέσω Ηγουμενίτσας προς Ιταλία.

Πιο αναλυτικά και όσον αφορά στον τρόπο δράσης τους, προέκυψε ότι το ηγετικό μέλος της ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας και συνελήφθη, αναλάμβανε τη σύναψη συμφωνιών με υποψήφιους για προώθηση μετανάστες, προσφέροντας τους προσωρινό κατάλυμα μέχρι τη διοργάνωση της παράνομης προώθησής τους. Επίσης ανά περίπτωση τους εφοδίαζε με ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων.

Άλλο ηγετικό μέλος, αλλοδαπή μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, μετά τη σύναψη συμφωνιών προώθησης μεταναστών, ερχόταν αεροπορικά στην Ελλάδα και αναλάμβανε το ρόλο του συνοδού των μεταναστών μέχρι τον τελικό προορισμό τους, στη Γερμανία.

Στις περιπτώσεις που συνόδευε ανήλικους, τους παρουσίαζε ως παιδιά της, χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση και τα έγγραφα του πραγματικού παιδιού της. Παράλληλα αναλάμβανε την αγορά ταξιδιωτικών εγγράφων προσφύγων (TDV) που βρίσκονταν στη Γερμανία και τα έστελνε στην Ελλάδα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από το κύκλωμα για την παράνομη διακίνηση άλλων μεταναστών.

Μάλιστα, τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποιούνταν με επιτυχία από το κύκλωμα αποστέλλονταν στον βασικό συνεργό στην Ελλάδα, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.

Από το υλικό που συγκεντρώθηκε προέκυψε η εμπλοκή του διεθνικού εγκληματικού δικτύου σε τουλάχιστον 10 υποθέσεις, παράνομης διακίνησης μεταναστών, προωθώντας συνολικά 7 ανήλικους και 5 ενήλικες μετανάστες, με τελικό προορισμό τη Γερμανία. Επίσης πραγματοποίησαν την εμπορία συνολικά 20 ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για παράνομες προωθήσεις.

Σημειώνεται ότι, τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν για κάθε διακίνηση κυμαίνονταν μεταξύ των 4.500 έως και 6.000 ευρώ το άτομο.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την Κοινή Ημέρα Δράσης, που έλαβε χώρα προχθές (1 Φεβρουαρίου 2022), σε περιοχή της Αθήνας, συνελήφθη το ηγετικό μέλος που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

12 δελτία ταυτότητας ευρωπαϊκών χωρών,

8 διαβατήρια ευρωπαϊκών χωρών,

4 άδειες παραμονής Ελλάδας και Γερμανίας,

4 κάρτες ασφάλισης Γερμανίας,

2 προξενικές θεωρήσεις (VISA) ευρωπαϊκών χωρών,

φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,

4 κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητο.

Όπως προέκυψε, από τον έλεγχο των κατασχεθέντων εγγράφων, συνολικά 10 δελτία ταυτότητας, 5 διαβατήρια και 2 άδειες διαμονής έχουν καταχωρηθεί ως έντυπα κλαπέντα – απολεσθέντα.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024