Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ζητούν έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα

ΗΠΑ: Ζητούν έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα του βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-12, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη στήριξη της Βρετανίας και της Γαλλίας, ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Mike Segar) του ΟΗΕ να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη με αντικείμενο την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Εκτόξευσε έναν Hwasong-12

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε προχθές Δευτέρα ότι εκτόξευσε έναν Hwasong-12, τύπο βαλλιστικού πυραύλου με τον οποίο είχε απειλήσει στο παρελθόν τη νήσο Γκουάμ, εγείροντας φόβους ότι η Πιονγιάνγκ ενδέχεται να ξαναρχίσει τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ηταν η έβδομη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας τον τελευταίο μήνα και η πρώτη πυραύλου τέτοιου μεγέθους, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, από το 2017.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες Τρίτη την εκτόξευση και κάλεσε την Πιονγιάνγκ να απόσχει από περαιτέρω «αντιπαραγωγικές ενέργειες», ανέφερε εκπρόσωπός του.

Πρόκειται για παραβίαση της ανακοίνωσης του 2018 περί μορατόριουμ στις εκτοξεύσεις αυτού του είδους από τη Βόρεια Κορέα και ξεκάθαρη παραβίαση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ.

Αψήφησε την ασφάλεια

Συμπλήρωσε πως προκαλεί μεγάλη ανησυχία ότι η Βόρεια Κορέα αψήφησε ξανά την ασφάλεια των διεθνών πτήσεων και της ναυσιπλοΐας.

Από το 2006, ο ΟΗΕ επιβάλλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε προοδευτικά αυστηρότερες στην προσπάθεια να αποτρέψει τη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024