Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πυρηνόκαρπα: Τι να προσέξουν οι παραγωγοί αυτή την περίοδο

Πυρηνόκαρπα: Τι να προσέξουν οι παραγωγοί αυτή την περίοδο

Χειμερινές επεμβάσεις σε Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Βερικοκιά, Κερασιά, Δαμασκηνιά, που παρουσίασαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Τα καλλιεργητικά μέτρα και οι ψεκασμοί που προτείνονται κατά την περίοδο του λήθαργου των πυρηνόκαρπων έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα) καθώς και τα αρχικά μολύσματα των ασθενειών (μυκητολογικές, βακτηριολογικές), με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο.

Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν οπωρώνες που παρουσίασαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί επεμβάσεις.

Για την καταπολέμηση του Εξωασκού, Κορυνεοφαία, Σήψη και Βακτηριακό Έλκος συνιστάται την εποχή αυτή:

  1. Το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό και με τρόπο, ώστε να διευκολύνεται αργότερα ο αερισμός της κόμης των δένδρων.
  2. Κατά τη διαδικασία του κλαδέματος να αφαιρούνται πλήρως και να καίγονται όλοι οι προσβεβλημένοι βλαστοί, κλάδοι καθώς και οι μουμιοποιημένοι καρποί που παραμένουν στα δένδρα, αλλά και εκείνοι που είναι πεσμένοι στο έδαφος.
  3. Δένδρα με μεγάλης έκτασης προσβολή από τις ανωτέρω ασθένειες πρέπει να εκριζώνονται και να καίγονται άμεσα.
  4. Άμεση προστασία των μεγάλων τομών κλαδέματος με κατάλληλα μυκητοκτόνα, καθώς και απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης 10%.
  5. Ψεκασμός πλήρους κάλυψης των δένδρων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα, δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες μετά το κλάδεμα και μέχρι το φούσκωμα των ματιών, με ξηρό καιρό και θερμοκρασία υψηλότερη από 50 C.

Άσπρη Ψώρα (Βαμβακάδα)

Σε οπωρώνες που κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές από το κοκκοειδές συνιστάται:

  1. Προσεκτική αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων από το έντομο κλάδων και κλαδίσκων κατά τη διαδικασία του κλαδέματος και καταστροφή αυτών με κάψιμο.
  2. Ψεκασμός υψηλής πίεσης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ορυκτέλαιο και με πλήρη κάλυψη των δένδρων. Τα χειμερινά ορυκτέλαια να εφαρμόζονται μέχρι το φούσκωμα των ματιών, ενώ τα θερινά μέχρι το στάδιο της πράσινης κορυφής. Επισημαίνεται, ότι με την επέμβαση αυτή καταπολεμούνται ταυτόχρονα και άλλες διαχειμάζουσες μορφές φυτοφάγων εντόμων καθώς και ακάρεων.

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024