Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Τρομάζει το ποσοστό εισαγωγών λόγω Όμικρον - Ποιοι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία

Κοροναϊός: Τρομάζει το ποσοστό εισαγωγών λόγω Όμικρον – Ποιοι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία

Ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως το φαινόμενο long Covid διαρκεί περίπου ένα τρίμηνο ή εξάμηνο

Για την πορεία της πανδημίας και τον αυξημένο αριθμό θανάτων από Covid-19 μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης.

Όπως σημείωσε, η θνητότητα είναι πολυπαραγωντική, δηλαδή μπορούν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που να επηρεάζουν τον αριθμό των θανάτων από κοροναϊό. «Οι νοσηλείες μας πλέον έχουν μειώσει λίγο το εύρος των ηλικιών. Είναι κατά 90% άνω των 70 ετών και με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Αυτό το παρατηρούμε το τελευταίο 20ήμερο».

«Έχουν μειωθεί σημαντικά οι πολίτες ηλικιών 30-40 ετών που χρειάζονται νοσηλεία. Έτσι οι άνθρωποι που είναι στα νοσοκομεία έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και κατά 90% είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε ο κ. Λουκίδης, υπογραμμίζοντας ότι η θνητότητα μπορεί να αυξάνεται από την ίδια τη νόσο, αλλά και από την πιθανότητα αποσυντονισμού των υποκείμενων νοσημάτων, κάτι που σε μακρές νοσηλείες οδηγεί στο θάνατο.

«Οι περισσότεροι θάνατοι είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα, παρότι οι εισαγωγές με βάση τους ελέγχους είναι κατά 90% Όμικρον» πρόσθεσε ο Στέλιος Λουκίδης, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό μπορεί να αλλάξει και το ποσοστό της θνητότητας.

Long Covid

Για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος με κοροναϊό και να χρειαστεί νοσηλεία μετά από μεγάλο διάστημα από κάποιο σύμπτωμα του κοροναϊού, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως το φαινόμενο αυτό, το long Covid, διαρκεί περίπου ένα τρίμηνο ή εξάμηνο.

Τέλος, ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στη σταδιακή άρση των μέτρων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μάθουμε να «συμβιώνουμε» με τον κορoνaϊό για αρκετό διάστημα. «Είναι πιο ήπια η νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον, σίγουρα το 1/4 των περιστατικών είναι νέοι άνθρωποι, άρα έχουμε μικρότερη πιθανότητα να δούμε δυσμενείς προγνωστικές εξελίξεις» τόνισε και συμπλήρωσε πως ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, δεν σημειώνεται ανάλογη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

«Υπάρχει ένα ποσοστό εισαγωγών, που παραμένει σταθερό, και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις εισαγωγές που παρατηρήσαμε σε ανάλογες εξάρσεις και της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και της Δέλτα» κατέληξε ο κ. Λουκίδης.

Δείτε αναλυτικά

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024