Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Πότε θα ομαλοποιηθεί ο σκληρός δείκτης των θανάτων – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις νοσηλείες με Όμικρον

Κοροναϊός: Πότε θα ομαλοποιηθεί ο σκληρός δείκτης των θανάτων – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις νοσηλείες με Όμικρον

Η αποκλιμάκωση στον δείκτη των θανάτων είναι κοντά.

Το αποτύπωμα στους σκληρούς δείκτες «βλέπει» τώρα η χώρα μας από τα συνεχόμενα ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκαν στις αρχές του έτους σε συνδυασμό με το ότι πολλές νοσηλείες τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα.

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η αποκλιμάκωση στον δείκτη των θανάτων είναι κοντά, καθώς πλέον η παραλλαγή Όμικρον, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις πως έχει μικρότερο δείκτη νοσηρότητας, επικρατεί και στις νοσηλείες.

Ειδικότερα εκεί που το προηγούμενο διάστημα, οι νοσηλείες μοιράζονταν σε 50-50% με Όμικρον και Δέλτα, πλέον φαίνεται πως η νέα παραλλαγή επικρατεί και στα νοσοκομεία σε ποσοστό περίπου 80-20%.

Δεδομένου λοιπόν πως η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο ήπια από την Δέλτα, είναι αρκετά πιθανό από την ερχόμενη εβδομάδα και οι σκληρές δείκτες να ομαλοποιηθούν δειλά, δειλά.

Οι ειδικοί ωστόσο επιμένουν πως ούτε η παραλλαγή Όμικρον είναι τόσο αθώα όσο πολλοί μπορεί να νομίζουν, καθώς και αυτή αποτελεί επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες αλλά και την «Όμικρον» μίλησαν στον ΑΝΤ1 ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, «η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να κυριαρχεί με τα κρούσματα από την Δέλτα να έχουν πέσει στα 4.000 με 5.000».

Οι περισσότεροι που χάνουν τη μάχη με τον κοροναϊό είναι 70 χρονών και ανεμβολίαστοι

Για το προφίλ των θανάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το βασικό στοιχείο είναι το 75% με 82% των θανάτων είναι άτομα πάνω από 70 ετών που είναι ανεμβολίαστοι  και πρόσθεσε ότι οι θάνατοι σε μικρότερες ηλικίες έχουν μειωθεί.

Σημείωσε ακόμα, «ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι πιο ήπια, ωστόσο όπως είπε αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τελείως αθώα».

Μείωση ιικού φορτίου λόγω χιονιά

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, αναφερόμενος στην πανδημία, είπε πως τη Δευτέρα θα ξέρουμε τι έγινε αυτή την εβδομάδα αλλά ίσως λόγω του καιρού να μην είναι αξιόπιστη η εικόνα.

«Καταγράφηκε μείωση στο ιικό φορτίο της επικράτειας αλλά στα λύματα είναι πιο ψηλά από ποτέ. Στην Αττική έχουμε το 40% των λοιμώξεων και είναι ασυμπτωματικοί. Το επόμενο δίμηνο είναι δίμηνο λοιμώξεων και ιώσεων. Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση», τόνισε και είπε πως ακόμα ένα αξιοσημείωτο εύρημα είναι πως η χρήση ψυχοφαρμάκων και της κάνναβης παραμένει ψηλά. «Παγκοσμίως κατά την πανδημία έχουν αυξηθεί η χρήση κάνναβης», είπε.

Είμαστε στην καρδιά της τελευταίας στροφής της πανδημίας

Μιλώντας στο OPEN, o Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, τόνισε πως είμαστε ξεκάθαρα στην καρδιά της τελευταίας στροφής της πανδημίας.

Όπως εξήγησε, πεθαίνει κόσμος που έπεσε θύμα της παραπληροφόρησης. «Είχαμε ρεκόρ θανάτων. Πεθαίνουν 100 συμπολίτες κάθε μέρα. Κυρίως γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι πολλοί θάνατοι θα συνεχιστούν ολόκληρο τον Φεβρουάριο. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, τα πιο δύσκολα όμως σύντομα θα είναι πίσω. Την άνοιξη θα μπούμε σε φάση ομαλής κανονικότητας. Τα εμβόλια είναι η προίκα μας», σημείωσε ο κ. Πρασσάς.

Ουσιαστική αποκλιμάκωση σε έναν-δύο μήνες

Την ίδια ώρα, ο πρύτανης και καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ανέφερε πως οι νεκροί στις ΜΕΘ είναι το αποτέλεσμα των αυξημένων μολύνσεων με τη μετάλλαξη Δέλτα σε άτομα μεγάλης ηλικίας και ανεμβολίαστους.

«Χιλιάδες άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Τα νοσοκομεία πιέζονται. Με την Όμικρον νοσεί αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό», εξήγησε, ενώ δήλωσε πως υπάρχει καθυστερημένη προσέλευση μη εμβολιασμένων στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ουσιαστική αποκλιμάκωση θα δούμε μετά από 1-2 μήνες, βέβαια, είπε στην Αφρική μπορεί να δημιουργηθεί νέα μετάλλαξη.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024