Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Reuters: Ράγισε η οικονομική κρυστάλλινη σφαίρα του ΔΝΤ

Reuters: Ράγισε η οικονομική κρυστάλλινη σφαίρα του ΔΝΤ

Δεν χρειάζεται οι προβλέψεις να είναι πάντα σωστές, αλλά κανείς πρέπει να παραδέχεται τα λάθη γρήγορα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι ο μόνος Οργανισμός που κάνει ανόητες οικονομικές προβλέψεις. Αλλά η καθυστέρηση του να παραδεχτεί πού έκανε λάθη είναι καταστροφική για έναν οργανισμό που παρέχει οικονομικές συμβουλές σε χώρες σε όλο τον κόσμο και παρακολουθεί τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο δανειστής με έδρα την Ουάσινγκτον υποβάθμισε την Τρίτη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,4% και προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες θα διαμορφωθεί στο 3,9% το 2022, δηλαδή 1,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από ό,τι προέβλεπε μόλις τον Οκτώβριο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι μείωσε τις προβλέψεις του φετινού ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, στο 4%, και αναμένει υψηλότερο πληθωρισμό εκεί.

Το ΔΝΤ διαψεύστηκε σε μερικά μέτωπα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε προηγουμένως υπερεκτιμήσει τις προοπτικές της του δημοσιονομικού πακέτου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο Gita Gopinath, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής οικονομολόγο του ταμείου.

Επίσης, «εξεπλάγη» από τις συνεχιζόμενες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ταχύτητα με την οποία η Federal Reserve σχεδιάζει αυξήσεις επιτοκίων.

Ο δανειστής μπορεί να συγχωρεθεί που έκανε λάθος στο πρώτο σημείο: Η πολιτική είναι απρόβλεπτη. Οι άλλες δύο αστοχίες είναι λιγότερο εύκολο να συγχωρεθούν, παρόλο που η Gopinath δεν ήταν η μοναδική που υποτίμησε τις πιέσεις στις τιμές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024