Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζο Μπάιντεν: Σκληρότερη στάση προς τη Ρωσία λόγω... εκλογών – Κίνδυνος ραγδαίας επιδείνωσης της ουκρανικής κρίσης

Τζο Μπάιντεν: Σκληρότερη στάση προς τη Ρωσία λόγω… εκλογών – Κίνδυνος ραγδαίας επιδείνωσης της ουκρανικής κρίσης

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν να παρουσιάσουν τον Μπάιντεν ως αδύναμο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών κι εκείνος υιοθετεί μια στρατηγική κατευνασμού των ψηφοφόρων του και… εξαγρίωσης του Πούτιν

Προς μια πιο σκληρή στάση της Δύσης παραπέμπουν, σύμφωνα με το CNN, οι τελευταίες κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, με στόχο την αύξηση της πίεσης προς τον ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν. Ωστόσο, όπως σημειώνει το αμερικανικό μέσο, η συγκεκριμένη εξέλιξη ενέχει τον κίνδυνο επιτάχυνσης της κλιμάκωσης του προβλήματος.

Η στροφή του Λευκού Οίκου φτάνει εν μέσω σημαντικών πιέσεων από τους Ρεπουμπλικάνους, που απαιτούν μια πιο δυναμική στάση των ΗΠΑ και έπεται μιας εβδομάδας σκληρής κριτικής για τα σχόλια του προέδρου για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κατηγορούν τον Μπάιντεν για αδυναμία

Αρκετοί ήταν οι Ρεπουμπλικάνοι που κατηγόρησαν τον Μπάιντεν για αδυναμία και υποχωρητικότητα απέναντι στον Πούτιν στη διάρκεια της εμφάνισής του σε πολιτική εκπομπή την Κυριακή. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της χώρας, Μάικ Πομπέο, περιέγραψε τον Πούτιν ως «πολύ ταλαντούχο ηγέτη» που ξέρει πώς να χρησιμοποιεί την ισχύ του. Τα σχόλιά του επικρίθηκαν από πολλούς, αφού παρέλειπαν να αναφερθούν στις υπόπτως καλές σχέσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με το Κρεμλίνο, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν ότι είχαν ως κύριο στόχο τη μείωση της δημοτικότητας των Δημοκρατικών ενόψει των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών.

Το CNN παρατηρεί ότι πολλές κινήσεις και σχόλια που προήλθαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από την Ουάσινγκτον και την Ευρώπη, αναδεικνύουν τον μεγεθυνόμενο κίνδυνο της ουκρανικής κρίσης, αφού μέχρι στιγμής οι διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης πέφτουν στο κενό και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται ραγδαία.

Οι κινήσεις του αμερικανικού ΥΠΕΞ

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δήλωσε την Κυριακή την απομάκρυνση του μη αναγκαίου προσωπικού και των οικογενειών τους από την πρεσβεία στο Κίεβο και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση ρωσικής εισβολής η δυνατότητά του να υποστηρίξει τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη χώρα θα είναι περιορισμένη. Άλλη μια σημαντική εξέλιξη, αφορά την αποκάλυψη από αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι ο πρόεδρος έχει συζητήσει πιθανές κινήσεις που περιλαμβάνουν τη μετακίνηση 1.000 έως 5.000 στρατιωτών, αλλά και πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών προς συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ στη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη. Και μόλις σήμερα, μιλώντας στο CNN, ο υπουργός εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι αρκεί η εισβολή μιας μονάδας του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία για να «προκαλέσει μια ισχυρή και ενωμένη αντίδραση» των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, η Βρετανία προειδοποίησε ότι βάσει πληροφοριών των μυστικών της υπηρεσιών, ο Πούτιν επιχειρεί να τοποθετήσει μια κυβέρνηση-αχυράνθρωπο στη θέση του δημοκρατικά εκλεγμένου ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Και ο επικεφαλής του γερμανικού πολεμικού ναυτικού εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από θετικά σχόλια για τη Ρωσία, τα οποία παρέπεμπαν σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των κρατών της Δύσης για την καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης του Πούτιν.

Αλλαγή στάσης

Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ είχαν εστιάσει τις προσπάθειές τους στον σχεδιασμό σκληρών επιπτώσεων, με τη μορφή κυρώσεων, οι οποίες ουσιαστικά θα απέκοπταν τη Ρωσία από τη δυτική αγορά σε περίπτωση που προχωρούσε σε εισβολή. Όμως οι τελευταίες αποφάσεις οδηγούν σε ακόμη πιο σκοτεινές εξελίξεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είναι ένα δίλημμα που αφορά τον Πούτιν και μόνο. Όμως τώρα, η συζήτηση για αποστολή στρατευμάτων θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ευθεία πρόκληση κατά του Πούτιν, ενώ φαίνεται να στοχεύει κυρίως στον κατευνασμό των αμερικανών ψηφοφόρων και όχι στην αποσόβηση της κρίσης, αναφέρει το CNN.

Ασάφειες και κίνδυνοι

Αν και το αμερικανικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι οι κινήσεις του εκπορεύονται από υπερβάλλουσα προσοχή, η απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας αποτελεί μια κλασική συμβολική κίνηση σε επίπεδο διπλωματίας, που υπογραμμίζει ότι η κρίση βαθαίνει. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οποιαδήποτε κίνηση ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα έχει στόχο «να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στους συμμάχους». Δεν κατέστη σαφές αν πρόκειται για μια κίνηση που θα πραγματοποιηθεί πριν από μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία ή αμέσως μετά από αυτή. Όμως ακόμη και η συζήτηση για μια τέτοια πιθανότητα δείχνει στον Πούτιν ότι η στρατηγική του να κρατήσει όμηρο την Ουκρανία με στόχο την απομάκρυνση των νατοϊκών στρατευμάτων από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

Όμως η αλλαγή στάσης της Δύσης ενέχει επίσης ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους, προειδοποιεί το CNN. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πείσει τον Πούτιν ότι έχει δίκιο όταν προειδοποιεί ότι η ρωσική ασφάλεια απειλείται από τη Δύση. Ή τουλάχιστον θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αφορμή για την εισβολή στην Ουκρανία. Και ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι κάθε είδους σημαντικής κλίμακας αποστολή στρατευμάτων από τις ΗΠΑ, θα άφηνε ακόμη μικρότερα περιθώρια στον Πούτιν να υποχωρήσει χωρίς να εξασφαλίσει κάποιο ουσιαστικό κέρδος από την ανάπτυξη των δικών του στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.

Καζάνι που βράζει

Οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ φτάνουν μετά την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 ρώσων στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα και τις κοινές ασκήσεις του ρωσικού και του λευκορωσικού στρατού στη Λευκορωσία, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Ταυτόχρονα, το Κίεβο έχει προειδοποιήσει ότι η Μόσχα σύντομα θα έχει συγκεντρώσει επαρκείς δυνάμεις για μια πλήρους κλίμακας εισβολή. Ωστόσο, τα τελευταία βήματα του Μπάιντεν δεν πρόκειται και πάλι να ικανοποιήσουν τους Ρεπουμπλικάνους που απαιτούν μια πιο επιθετική αμερικανική κινητοποίηση και χρησιμοποιούν την κρίση για να παρουσιάσουν τον Μπάιντεν ως αδύναμο ηγέτη.

Οι απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων

Για παράδειγμα, ο Μάικλ Μακόλ, ο πιο ισχυρός Ρεπουμπλικανος στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων, παρότρυνε τον Λευκό Οίκο την Κυριακή να επιβάλει κυρώσεις πριν από οποιαδήποτε εισβολή, ικανοποιώντας το αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Αν δεν κάνουμε κάτι αυτή τη στιγμή, φοβάμαι ότι θα εισβάλει στην Ουκρανία, πράγμα που θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος από το Τέξας στο CBS.

Όμως ο Μπλίνκεν απέρριψε αυτό το σενάριο, λέγοντας ότι θα μείωνε τις πιθανότητες η απόφαση του Πούτιν να επηρεαστεί από τις πιθανές συνέπειες. «Όταν μιλάμε για κυρώσεις, στόχος είναι η αποτροπή της επιθετικότητας», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Επομένως, αν χρησιμοποιηθούν αυτή τη στιγμή, θα χαθεί αυτή η λειτουργία τους».

Αιχμές για το Αφγανιστάν

Ο Μακόλ υποστήριξε επίσης ότι το φιάσκο του Αφγανιστάν έπεισε τον ρώσο ηγέτη ότι οι ΗΠΑ δεν θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

«Πιστεύω ότι όλα ξεκίνησαν με το Αφγανιστάν και την άνευ όρων παράδοση στους Ταλιμπάν, που του έδειξαν αδυναμία», σημείωσε ο Μακόλ στο CBS. «Αυτή τη στιγμή μας αντιμετωπίζουν ως αδύναμους εξαιτίας του προέδρου Μπάιντεν». Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η συμφωνία του Τραμπ με τους Ταλιμπάν δεν άφηνε στις ΗΠΑ καμιά άλλη επιλογή πέραν της αποχώρησης.

Ο Πομπέο δήλωσε στο Fox ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κερδίσει τον σεβασμό του Πούτιν επειδή ήταν ισχυρή και ως αποτέλεσμα «δεν χρησιμοποιούσε εκβιαστικές κινήσεις με στόχο την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από την περιοχή». Το CNN παρατηρεί ότι πράγματι κάποια κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες μετά τις διαμαρτυρίες του Τραμπ ότι οι σύμμαχοι εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης τους ανησυχίας απέναντι στη ρωσική απειλή. Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος είχε αποστείλει βοήθεια στην Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Μπάρακ Ομπάμα.

Όμως παράλληλα τονίζει ότι η επιθυμία του για καλές σχέσεις με τον Πούτιν σε άλλες περιπτώσεις οδήγησε σε υποχωρητικότητα απέναντι στη Ρωσία, όπως στην περίπτωση της απομάκρυνσης αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, ενώ παράλληλα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το σκάνδαλο της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Συνεχίζεται ο… θαυμασμός των Ρεπουμπλικάνων για τον Πούτιν

Άλλωστε και ο Πομπέο δεν παρέλειψε να επαινέσει την ευφυΐα του ρώσου ηγέτη, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του.

«Ήμασταν αναγκασμένοι να σεβόμαστε τόσο τον ίδιο όσο και την ισχύ του. Είναι ένας πολύ ταλαντούχος ηγέτης», δήλωσε ο Πομπέο στο Fox. «Έχει πολλά χαρίσματα. Ήταν πράκτορας της KGB, για όνομα του Θεού. Ξέρει πώς να χρησιμοποιεί την εξουσία και αυτό θα πρέπει να το σεβόμαστε».

Ταυτόχρονα, διεθνείς αναλυτές διαφωνούν για το κατά πόσον οι πρόσφατες κινήσεις του Πούτιν είναι αποτέλεσμα δύναμης ή παραδοχή αδυναμίας, εξαιτίας του φόβου του ότι δεν μπορεί πλέον να καταπνίξει την εσωτερική αντιπολίτευση, ούτε απαραιτήτως συμφωνούν ότι οι εξωπραγματικές απαιτήσεις του προς το ΝΑΤΟ αποτελούν ένδειξη ταλέντου, τονίζει το CNN.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024