Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Gilded Age – 5+1 λόγοι που θα γίνει η επόμενη τηλεοπτική σου εμμονή

Gilded Age – 5+1 λόγοι που θα γίνει η επόμενη τηλεοπτική σου εμμονή

Ίντριγκες, πάθη, παλιό και νέο χρήμα σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της αμερικανικής ιστορίας

Ακόμη κι αν δεν τρελαίνεσαι στην ιδέα «άλλης μιας σειράς εποχής», υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι να βάλεις το πρώτο επεισόδιο του Gilded Age, της νέας σειράς της HBO που έρχεται στο Vodafone TV στις 27 Ιανουαρίου. Και είμαστε βέβαιοι ότι από εκεί και μετά κάθε εβδομάδα θα μετράς αντίστροφα για το επόμενο. Σου ακούγονται λίγο too much όλα αυτά; Οι παρακάτω έξι λόγοι νομίζουμε πως εξηγούν – και με το παραπάνω – την άποψή μας.

Η σωστή υπογραφή

Ακόμη κι αν το όνομα Julian Fellowes δεν σου λέει κάτι από μόνο του, σίγουρα γνωρίζεις το πιο διάσημο δημιούργημά του: το Downton Abbey. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να είναι κανείς ιδιαίτερα αισιόδοξος για να θεωρήσει ότι ο άνθρωπος που κατάφερε να καθηλώσει μπροστά στις οθόνες τους τους θεατές και στις δυο άκρες του Ατλαντικού, θα μπορέσει να ζωντανέψει και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της αμερικανικής ιστορίας. Και μιας και μιλάμε για υπογραφές, αναφέραμε τα αρχικά «HBO», έτσι δεν είναι;

Μια εποχή ανακατατάξεων

Gilded Age σημαίνει «επίχρυση εποχή». Έτσι βάφτισε ο Μαρκ Τουέιν την περίοδο περίπου από το 1870 έως το 1900. Η επιλογή των λέξεων δεν ήταν τυχαία. Πρόκειται για μια περίοδο τεράστιας αύξησης του πλούτου στην ήπειρο, κυρίως εξαιτίας της επέκτασης των σιδηροδρόμων, αλλά και λόγω της ανάπτυξης τομέων όπως η βιομηχανία, οι εξορύξεις και οι οικονομικές αγορές. Ταυτόχρονα, πρόκειται και για μια περίοδο κοινωνικών εντάσεων, αφού καθώς ο πλούτος αυξανόταν, εκτοξεύονταν μαζί του και οι ανισότητες.

Και – πιο κρίσιμα για τη συζήτησή μας – πρόκειται για μια περίοδο αναβρασμού των ελίτ. Από τη μια πλευρά η συντηρητική ανώτερη τάξη, που απέφευγε την επίδειξη και κινούνταν βάσει ενός πολύ συγκεκριμένου και αυστηρού σετ αξιών, και από την άλλη οι νεόπλουτοι των σιδηροδρόμων που γιόρταζαν το καινούργιο χρήμα τους ντύνοντας την καθημερινότητά τους στην πολυτέλεια. Εξ ου και «επίχρυση».

Οι ίντριγκες του νέου, τα εμπόδια του παλιού

Σε αυτό το ιστορικό περιβάλλον, μια νεαρή γυναίκα, η Marian, μετακομίζει στη Νέα Υόρκη μετά τον θάνατο του πατέρα της, όπου και αναλαμβάνουν να τη φιλοξενήσουν οι θείες της, Ada Brook και Agnes van Rhijn, που ανήκουν στα λεγόμενα «παλιά λεφτά». Η Marian, που δεν διαθέτει η ίδια περιουσία, φτάνει ακριβώς τη στιγμή που στη διπλανή έπαυλη μετακομίζει ο George Russel, μεγιστάνας των αυτοκινητοδρόμων, και η σύζυγός του, Bertha. Γύρω της ξεσπά μια μικρογραφία του ευρύτερου κοινωνικού πολέμου: οι Russel παλεύουν για την πρόσβαση στους κύκλους των παλιών ελίτ, οι αδερφές Brook/Rhijn αρνούνται να εγκαταλείψουν τους παλιούς διαχωρισμούς. Με ποια πλευρά θα αποφασίσει να συμβαδίσει η Marian, που μαζί με την επιτυχημένη αφροαμερικανή φίλη της, δελεάζεται από τις αμέτρητες δυνατότητες που φαίνεται να ανοίγει η νέα εποχή;

Η γέννηση του κόσμου μας

Όσο μακρινή κι αν μοιάζει η Αμερική των τελευταίων ετών του 19ου αιώνα, ουσιαστικά αποτελεί το πέρασμα στη σημερινή δυτική πραγματικότητα. Οι ανισότητες είναι εκεί. Η ελπίδα – περισσότερο ή λιγότερο μακρινή – της κοινωνικής κινητικότητας αρχίζει να γεννιέται, ακόμη κι αν οι περισσότεροι αργούν να διαβάσουν τα ψιλά της γράμματα. Οι διακρίσεις αρχίζουν να μειώνονται (ο τόσο κεντρικός ρόλος μιας μαύρης γυναίκας, με τα δικά της όνειρα, στόχους και μυστικά καθόλου τυχαίος δεν είναι), όμως ο ρατσισμός δεν έχει εξαφανιστεί. Απλώς έχει αρχίσει να παίρνει σταδιακά τη σημερινή του μορφή. Επομένως ναι, σου προτείνουμε μια σειρά εποχής. Αλλά πολύ συγκεκριμένης εποχής.

Α, και προφανώς, εφόσον μιλάμε για μια δημιουργία του Fellowes, η ζωή δεν σταματά στους προβληματισμούς, τα σχέδια και τα πάθη των πλουσίων. Στα μικρότερα, πιο σκοτεινά δωμάτια των επαύλεων, ζει ένας ολόκληρος κόσμος από υπηρέτες και λοιπό προσωπικό, με εντελώς διαφορετικές, αλλά εξίσου πλούσιες ζωές. Και ξέρουμε ήδη ότι ο δημιουργός του Downton Abbey δεν θα μας στερούσε μια εξονυχιστική ματιά σε αυτόν.

Καστ βγαλμένο από τα όνειρά μας

Η Cynthia Nixon του Sex and the City και η Christine Baranski του The Good Fight, ενσαρκώνουν παραδεισένια τις δυο θείες της παλιάς ανώτερης τάξης. Η Carrie Coon του The Leftovers και ο Morgan Spector του The Plot Against America μεταφέρουν αριστοτεχνικά τον αδίστακτο τυχοδιωκτισμό – αλλά και τη γοητεία – της ανερχόμενης αστικής τάξης. Και στον πρωταγωνιστικό ρόλο, της νεαρής Marian, βρίσκουμε μια νέα ηθοποιό που κάτι μας θυμίζει. Και όχι άδικα, αφού πρόκειται για τη μικρότερη κόρη της Meryl Streep, που αν κρίνουμε από τις σκηνές του τρέιλερ έχει πάρει πολλά περισσότερα από την εμφάνιση από τη διάσημη μαμά της.

Ρούχα, ρούχα, ρούχα

Σειρά εποχής σημαίνει πάντα και εντυπωσιακά κοστούμια. Και το Gilded Age, μια σειρά που έχει σκοπό να περιγράψει μια από τις πλέον στολισμένες περιόδους της αμερικανικής ιστορίας, δεν θα μπορούσε παρά να επενδύσει σε αυτά. Ευτυχώς, όλα δείχνουν ότι το έκανε και ήδη από τα πρώτα πλάνα η μόδα κλέβει την παράσταση. Πολυτελή υφάσματα, ογκώδεις φόρμες, λεπτομερή καπέλα και αυστηρές γραμμές ανταγωνίζονται τους κρυστάλλινους πολυελαίους, τις μπροκάρ κουρτίνες και τις χρυσές λεπτομέρειες στους τοίχους. Νικητής βγαίνει η αισθητική μας.

Θέλεις να δεις το Gilded Age αλλά δεν έχεις γίνει ακόμη συνδρομητής του Vodafone TV; Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να κάνεις μια online εγγραφή στο vodafone.gr με πολύ απλά βήματα, για να αποκτήσεις ένα μήνα δωρεάν, πρόσβαση χωρίς αποκωδικοποιητή και χωρίς δέσμευση συμβολαίου, όχι μόνο στη νέα σειρά της HBO, αλλά και σε όλο το πλούσιο και δωρεάν περιεχόμενο της πλατφόρμας.

Μέσα από το Vodafone TV App θα μπορείς να παρακολουθήσεις από την τηλεόραση, το tablet ή το κινητό σου, το αποκλειστικό περιεχόμενο HBO, δημοφιλή κανάλια, δωρεάν αγαπημένες ταινίες και σειρές για μικρούς και μεγάλους, όπου και όποτε επιθυμείς. Και εκτός από τον εκτεταμένο κατάλογο καναλιών για linear παρακολούθηση, θα έχεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις και έναν μεγάλο on demand κατάλογο που ανανεώνεται κάθε μήνα με μεγάλες πρεμιέρες αμέσως μετά το σινεμά, δωρεάν νέες σειρές και ταινίες, ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ και πολύ ακόμη συναρπαστικό υλικό.

Ανακάλυψε τα νέα πακέτα Vodafone TV εδώ.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024