Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Το πάθημα της «Μήδειας» δεν έγινε μάθημα - Εγκλωβισμένοι οδηγοί, διακοπές ρεύματος και χάος

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Το πάθημα της «Μήδειας» δεν έγινε μάθημα – Εγκλωβισμένοι οδηγοί, διακοπές ρεύματος και χάος

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης έκλεισαν οι εσωτερικοί δρόμοι μέσα στο Νοσοκομείο Σωτηρία, με αποτελέσμα να υπάρξει πρόβλημα με την σίτιση των ασθενών

Για μία ακόμη φορά και παρά το γεγονός ότι υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», και ενώ ο κρατικός μηχανισμός δήλωνε πανέτοιμος μία ημέρα πριν, σχεδόν σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Αττική επικράτησε χάος, με αποκορύφωμα τον εγκλωβισμό οδηγών στην Αττική Οδό, κάτι που οδήγησε τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, να ζητήσει συγγνώμη και να δηλώσει σε έντονο ύφος ότι θα αναζητήσει ευθύνες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό, από την εταιρεία διαχείρισης και πως αυτό ακριβώς θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα εντοπίζεται στην Αττική Οδό. Δυστυχώς, η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό, παρά τις υποσχέσεις που μας έδωσαν στις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών. Θα αναζητηθούν ευθύνες, αυτή θα είναι η εισήγησή μου προς τον πρωθυπουργό. Όλες οι δυνάμεις είναι επί ποδός και επεμβαίνουν άμεσα όπου χρειάζεται. Η κατάσταση βελτιώνεται στην Αττική Οδό, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουμε λιγοστά προβλήματα τα ηλεκτροδότησης».

Ταυτόχρονα, και ο ΔΕΔΔΗΕ είχε διαβεβαιώσει πως βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αποφευχθούν προβλήματα και διακοπές στην ηλεκτροδότηση στη διάρκεια του χιονιά, ωστόσο, φθάσαμε στο σημείο να μείνουν στο σκοτάδι ακόμη και περιοχές στα Βόρεια Προάστια της Αττικής.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι δεν μιλάμε για περιοχές όπως η Εκάλη, για παράδειγμα, που βρίσκεται πολύ πιο βόρεια από άλλες περιοχές της Αττικής, αλλά για το… Χολαργό, το Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή!

Μία ημέρα νωρίτερα, πάντως, στην ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη, ανακοινώνονταν τα εξής;

«Επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας», ενώ σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης έκλεισαν οι εσωτερικοί δρόμοι μέσα στο Νοσοκομείο Σωτηρία, με αποτελέσμα να υπάρξει πρόβλημα με την σίτιση των ασθενών. Ευτυχώς, εστάλησαν γκρέιντερ για να ανοίξουν τους δρόμους και να μπορέσουν να πάνε φαγητό στις κλινικές.

Εγκλωβισμένοι οδηγοί μέχρι και 5 ώρες στην Αττική οδό

Τα 70 χιλιόμετρα της Αττικής οδού έγιναν σήμερα ο τόπος του μαρτυρίου για εκατοντάδες οδηγούς. Από το χιόνι εγκλωβίστηκαν στον περίκλειστο δρόμο, δεν μπορούσαν να βγουν από πουθενά και, για να διανύσουν λίγες δεκάδες μέτρα, έκαναν 4 και 5 ώρες.

Ουσιαστικά, η κακοκαιρία «Ελπίδα» τσάκισε τον μηχανισμό της Αττικής οδού.

Οι εγκλωβισμένοι οδηγοί ήταν εξαγριωμένοι. Άλλοι είχαν και τα παιδιά τους μέσα στο αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί. Όπως καταγγέλλουν οδηγοί, έγιναν μπαλάκι μεταξύ Πολιτικής Προστασίας και Αττικής οδού.

Οι ουρές που σχηματίστηκαν ήταν πολλών χιλιομέτρων. Στο απέραντο λευκό του χιονιού, χιλιάδες οχήματα σταματημένα το ένα δίπλα στο άλλο δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε μπρος ούτε πίσω. Μάλιστα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναγκάστηκε να ζητήσει από την Τροχαία να μην στέλνει άλλα οχήματα προς τις εσόδους και εξόδους της Αττικής οδού.

«Σε 3 ώρες κάναμε 950 μέτρα»

«Η είσοδός μας στην Αττική Οδό έγινε στις 13.30 από την είσοδο του Κορωπίου και τώρα είμαστε 950 μέτρα από την είσοδο», λέει στο MEGA ο Γιώργος Τζερεφός, εγκλωβισμένος οδηγός.

«Καλέσαμε το 1024 της Αττικής Οδού. Πιο εύκολα πιάνεις το τζόκερ, παρά να σου απαντήσουν. Πήραμε την Πολιτική Προστασία και μας είπαν ότι υπεύθυνη είναι η Αττική Οδός».

Η Αττική οδός

Η εταιρεία, πάντως, σε ανακοίνωσή της για το μπάχαλο και το χάος που παρουσιάστηκε μέσα στην Αττική οδό, κάνει λόγο για νταλίκες που «δίπλωσαν» στο ύψος του Γέρακα και οι οποίες έκλεισαν το δρόμο και εγκλώβισαν ουσιαστικά τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Βγαίνει ο στρατός στην Αττική Οδό

Επιχείρηση του στρατού βρίσκεται το βράδυ της Δευτέρας σε εξέλιξη στην Αττική Οδό, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί που βρίσκονται εγκλωβισμένοι για παραπάνω από πέντε ώρες στα οχήματά τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού από έξι σημεία, ενώ έχουν τεθεί σε ετοιμότητα μονάδες επιφυλακής του στρατού σε όλο το Λεκανοπέδιο, προκειμένου να στείλουν εκχιονιστικά οχήματα και καμιόνια για τον απεγκλωβισμό πολιτών στη Αττική Οδό και όχι μόνο.

Θα σπεύσουν κατόπιν οδηγιών της Πολιτική Προστασίας που θα συντονίσει την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, μονάδες του Στρατού σπεύδουν στις εξόδους της Αττικής Οδού 11, 12, 13, 15, 17, 18.

«Το μέλημά μας είναι πώς θα βγάλουμε τον κόσμο από την Αττική οδό», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Εισαγγελική παρέμβαση για τον εγκλωβισμό οδηγών

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας, την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε ο εγκλωβισμός οδηγών στην Αττική Οδό.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της Ποινικής Δίωξης, Αντώνης Ελευθεριάνος.

«Πυρ ομαδόν» από τα κόμματα – ΣΥΡΙΖΑ: Το δόγμα Μητσοτάκη είναι τα SMS

Πέντε μέρες «προετοιμασίας» του κρατικού μηχανισμού και έκλεισαν ακόμα και οι κεντρικές οδικές αρτηρίες, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι εντυπωσιακό, αλλά μετά από πέντε ημέρες προειδοποιήσεων και υποτιθέμενης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, στις πρώτες ώρες χιονόπτωσης έχουν ήδη κλείσει ακόμη και κεντρικές οδικές αρτηρίες εντός της πρωτεύουσας», ανέφερε η Κουμουνδούρα, σχετικά με τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Στην ανακοίνωσή της σχολίασε, μάλιστα, ότι «προφανώς, το δόγμα Μητσοτάκη για τη πολιτική προστασία είναι να στέλνει SMS στο κινητό των πολιτών. Πέραν τούτου ουδέν και η ευθύνη και πάλι ατομική».

Ανδρουλάκης: «Ανεπαρκές το επιτελικό κράτος της ΝΔ»

«Χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται στην Αττική Οδό και σε άλλα σημεία τις τελευταίες ώρες από το ανεπαρκές ‘επιτελικό’ κράτος της ΝΔ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΝίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως εδώ και μέρες υπάρχει ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά «όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία».

ΚΚΕ: «Τεράστιες ελλείψεις του κρατικού σχεδιασμού»

«Όσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι τεράστιες ελλείψεις του κρατικού σχεδιασμού, της πολιτικής προστασίας και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, τόσο περισσότερο τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι φυσιολογικές χιονοπτώσεις το χειμώνα, θα βαφτίζονται ‘ακραία’ και ‘πρωτόγνωρα’, αλλά και τόσο περισσότερο θα ακούγονται ανέξοδες συστάσεις και επικλήσεις στην ‘ατομική ευθύνη’», τόνισε το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας από τον κρατικό μηχανισμό.

Ο Περισσός υπογράμμισε πως αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι η προστασία και η ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων, «ακόμη και με παύση εργασιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» – κάτι που ανακοινώθηκε ήδη – «η προστασία από διακοπές ρεύματος και νερού, η φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα για εκείνους που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, η εξασφάλιση της λειτουργίας των Μέσων Μεταφοράς και των οδικών αξόνων, πολλοί εκ των οποίων είναι απροσπέλαστοι».

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024