Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Τι να κάνετε αν δείτε έναν άστεγο στο ψύχος - Τηλέφωνα και δράσεις για Αθήνα και επαρχία

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Τι να κάνετε αν δείτε έναν άστεγο στο ψύχος – Τηλέφωνα και δράσεις για Αθήνα και επαρχία

Τηλέφωνα επικοινωνίας για Αθήνα και επαρχία.

Oι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος των ημερών στη χειρότερη περίπτωση για λίγες ώρες μέσα στο 24ωρο.

Ωστόσο υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν έχουν ένα ζεστό καταφύγιο να τους περιμένει όταν νυχτώνει και η θερμοκρασία πέφτει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε προκειμένου να προστατέψουμε τους αστέγους της γειτονιάς μας;

Αρχικά επισημαίνεται πως από το Υπουργείο Εργασίας έχει ζητηθεί κάθε δήμος να διαθέτει κλειστά θερμαινόμενα κτίρια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει ζητηθεί κάθε δήμος να διαθέτει κλειστά θερμαινόμενα κτίρια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση κατά τις βραδινές ώρες από 20:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες αυτές.

Οι δήμοι καλούνται, επίσης, να χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο για τη δημοσιοποίηση της δράσης (αναρτήσεις ανακοινώσεων σε υπηρεσίες, στην ιστοσελίδα του Δήμου και σε δημόσιους χώρους, έγγραφη ενημέρωση όλων των υπηρεσιών τους), ώστε να ενημερωθούν οι άστεγοι πολίτες που διαβιούν εντός των ορίων αρμοδιότητάς τους.

Επιπρόσθετα, η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με την Κοινωνία των Πολιτών που πραγματοποιεί δράσεις στο πεδίο (street work), με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεων, καθώς και τη στήριξη των αστέγων.

Δράσεις στον Δήμο Αθηναίων

Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στη λειτουργία μιας σειράς θερμαινόμενων χώρων, για τη φιλοξενία των αστέγων.

Αν δούμε κι εμείς κάποιον στο δρόμο, μπορούμε να επικοινωνήσουμε στα παρακάτω τηλέφωνα και, δυνητικά, να σώσουμε μια ζωή.

Όπως έγραψε, συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων πριν από λίγες μέρες στο Facebook:

«Ο Δήμος Αθηναίων, με σκοπό και βασική προτεραιότητα την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού της πόλης από τις χαμηλές θερμοκρασίες προχωρά στην λειτουργία θερμαινόμενων χώρων.

Από σήμερα, 11 Ιανουαρίου, στις 20.00 και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ανοίγουν σε 24ωρη βάση οι εξής χώροι:

»Το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), στου οποίου τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν στο Πολυδύναμο Κέντρο, θα υποβληθούν σε RapidTest.

»Η Λέσχη Φιλίας Πανόρμου (Διεύθυνση: Πανόρμου και Βαθέος 25) όπου οι πολίτες θα λάβουν κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Και σε αυτό τον χώρο οι συμπολίτες μας θα υποβληθούν σε Rapid Test κατά την είσοδο τους στο χώρο. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.6459890.

»Την ίδια στιγμή, οι ομάδες του “Street Work” θα βρίσκονται όλο το εικοσιτετράωρο στους δρόμους της πόλης, για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

»Σε 24ωρη λειτουργία τίθεται και το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210 5246515) για να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210 5277000».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024