Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άδειες ειδικού σκοπού - «Πυρά» από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κατά της κυβέρνησης - «Κόβουν μισθούς λόγω πανδημίας»

Άδειες ειδικού σκοπού – «Πυρά» από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κατά της κυβέρνησης – «Κόβουν μισθούς λόγω πανδημίας»

Επίθεση στην κυβέρνηση από τους τομείς Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για την επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας

Την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για τις άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους είναι θετικά με covid-19, σχολίασε με δήλωσή της η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Προφανώς, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει εδώ και δύο χρόνια η έκτακτη και χωρίς προηγούμενο συνθήκη της πανδημίας, αδιαφορεί για την έξαρση των κρουσμάτων και τους χιλιάδες μαθητές που καθημερινά βρίσκονται θετικοί με covid-19 και τη μεγάλη ανάγκη των εργαζόμενων γονιών τους να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού για να περιθάλψουν στο σπίτι τα παιδιά τους που νοσούν, χωρίς όμως να τιμωρηθούν με μείωση των αποδοχών τους και της τακτικής τους άδειας για το αυτονόητο», αναφέρει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Και προσθέτει πως «το αυτονόητο από άποψη υγειονομική και κοινωνική δεν υπάρχει βέβαια για μία κυβέρνηση που άνοιξε τα σχολεία χωρίς τα αναγκαία μέτρα, δεν αναγνωρίζει το κόστος της ακρίβειας στο εισόδημα των εργαζομένων και εφαρμόζει τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, που επιβάλλει απλήρωτες ώρες εργασίας, μείωση αποδοχών και κατάλυση ακόμη και των στοιχειωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

ΚΙΝΑΛ: «Κόβουν μισθούς λόγω πανδημίας»

Και ο τομέας Εργασίας του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει, με ανακοίνωσή του, πως «αντί να στηρίξει τις οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο».

«Σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας», αναφέρει, «προβλέπεται ότι ‘οι εργαζόμενοι γονείς λαμβάνουν, κατά τη διάρκεια της ανωτέρω ειδικής άδειας, το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την 4η ημέρα από τον e-ΕΦΚΑ’».

Και σχολιάζει πως, «ενώ προηγουμένως ο γονιός εργαζόμενος, που έμενε σπίτι για να φροντίσει το παιδί του, λάμβανε πλήρεις αποδοχές, τώρα θα χάσει τις μισές αποδοχές τεσσάρων ημερών, δηλαδή δύο ημερομίσθια. Η πέμπτη ημέρα απουσίας (αν χρειαστεί) θα χρεώνεται ως άδεια, που θα αφαιρείται από τις συνολικές ημέρες άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν προβλέπεται ασφάλιση για τις τέσσερις πρώτες μέρες απουσίας, άρα το κράτος θα καλύπτει μισό ημερομίσθιο της πενθήμερης άδειας».

Ο τομέας Εργασίας του ΚΙΝΑΛ τονίζει πως, με τη ρύθμιση αυτή «δημιουργείται ένα πρωτοφανές αντικίνητρο στον γονιό να φροντίσει το παιδί του που νοσεί. Το οικογενειακό εισόδημα αιμορραγεί, η υγεία γονιών και παιδιών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα».

Η Χαριλάου Τρικούπη καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «τις πρόβες μείωσης» των αποδοχών των εργαζομένων σε περίπτωση ασθένειας και να προβλέψει την συμμετοχή του ασφαλιστικών ταμείων στη διασφάλιση του εργατικού εισοδήματος και στις περιπτώσεις covid-19.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024