Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παρ' ολίγον ατύχημα με F-16 στα Χανιά -  Τι συνέβη με το διθέσιο που βγήκε εκτός διαδρόμου

Παρ’ ολίγον ατύχημα με F-16 στα Χανιά – Τι συνέβη με το διθέσιο που βγήκε εκτός διαδρόμου

Οι ζηµιές που προκλήθηκαν αναφέρονται ως επισκευάσιµες σε επίπεδο µονάδας

Στις 10 Ιανουαρίου ένα διθέσιο µαχητικό αεροσκάφος της F-16D Block 52+, το οποίο επέστρεφε από εκπαιδευτική δραστηριότητα, στην 115 Π.Μ. στα Χανιά στο πλαίσιο του ΣΜΕΤ (Σχολείου Μετεκπαίδευσης), που υλοποιείται για τους νεοτοποθετηθέντες χειριστές, βγήκε εκτός διαδρόµου κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τροχοδρόµηση το πλήρωµα απέτυχε να επιβραδύνει το αεροσκάφος και, έτσι, αυτό εξάντλησε το σύνολο του µήκους του διαδρόµου 11/29, που ανέρχεται στα 3.347 µέτρα, και βγήκε εκτός για απόσταση 1,5 µέτρου. Συνήθως µια τυπική απόσταση προσγείωσης ενός µαχητικού αεροσκάφους ανέρχεται περί τα 800 µε 1.000 µέτρα.

Στη συγκεκριµένη περίπτωση, φαίνεται πως εξαντλήθηκαν και τα 3 χλµ. του διαδρόµου.

Εξακολουθεί, πάντως, όπως μεταδίδει το «Ελεύθερος Τύπος», να υπάρχει το ερώτηµα εάν εξαντλήθηκε το µήκος του διαδρόµου ή το αεροσκάφος παρέκκλινε της πορείας του και βγήκε εκτός πριν διαγράψει το σύνολο του µήκους του. Το δεύτερο φαίνεται πως είναι το πιθανότερο.

Η κατάσταση του αεροσκάφους

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του αεροσκάφους, οι πρώτες εκτιµήσεις αναφέρουν ότι δεν φαίνεται να έχει υποστεί κάποια σηµαντική ζηµιά. Κατά την ταλάντωση όµως εξόδου από τον διάδροµο, µέρος του αεροσκάφους ήλθε σε στιγµιαία επαφή µε το έδαφος. Επειτα από επιτόπιο έλεγχο, το αεροσκάφος µετακινήθηκε και τροχοδρόµησε µε τον κινητήρα του σε λειτουργία µέχρι τον χώρο στάθµευσης.

Οι ζηµιές που προκλήθηκαν, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, αναφέρονται ως επισκευάσιµες σε επίπεδο µονάδας. Σε κάθε περίπτωση όµως το µαχητικό θα υποστεί εκτεταµένη τεχνική επιθεώρηση για να διαπιστωθεί ακόµα και η µικρότερη λεπτοµέρεια ως αποτέλεσµα της υπέρβασης του διαδρόµου.

Παρότι το ατύχηµα ήδη διερευνάται από την Πολεµική Αεροπορία µε κάθε λεπτοµέρεια, εκτιµήσεις αναφέρουν ότι θα µπορούσε να ήταν ένα µικρό λάθος του εκπαιδευόµενου το οποίο δεν πρόλαβε να αποτρέψει ο εκπαιδευτής, καθώς αφήνει ένα περιθώριο πρωτοβουλίας στον εκπαιδευόµενο.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024