Οι αποβολές του Γιώργου Μπαρτζώκα και του Εργκίν Αταμάν την εβδομάδα που μας πέρασε -με πανομοιότυπο τρόπο μάλιστα- σήκωσαν αρκετή κουβέντα για τις τεχνικές ποινές στην Euroleague. Οι δύο προπονητές είδαν την αυστηρότητα των διαιτητών να εξαντλείται πάνω τους καθώς αμφότεροι τιμωρήθηκαν δύο φορές για τον ίδιο λόγο και σε απόσταση λίγων δευτερολέπτων, με αποτέλεσμα να μείνουν οι ομάδες τους ακυβέρνητες σε πολύ πρώιμα σημεία των παιχνιδιών τους.
Πέρα, βέβαια, από τα κριτήρια των διαιτητών σε ό,τι αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο ή των χαρακτήρα των προπονητών και τη συχνότητα που ξεπερνούν τα όρια στις διαμαρτυρίες τους, θα είχε ίσως αξία να δούμε το όλο ζήτημα κι από μια διαφορετική οπτική γωνία. Ως γνωστόν, ο σχεδόν αποκλειστικός λόγος που ένας προπονητής δέχεται τεχνική ποινή είναι για διαμαρτυρία προς τους διαιτητές για κάποιες αποφάσεις τους που θεωρούν ότι αδικούν την ομάδα τους, άρα ευνοούν τον αντίπαλο. Υπό αυτή την έννοια, θα προέκυπταν πιθανότατα χρήσιμα συμπεράσματα αν η κατανομή των τεχνικών ποινών γινόταν με βάση την ομάδα που βρίσκεται απέναντι. Αν γνωρίζαμε, δηλαδή, κόντρα σε ποιες ομάδες εκνευρίζονται και κατ’ επέκταση τιμωρούνται με «Τ» οι περισσότεροι προπονητές;
Μέχρι τώρα οι προπονητές της Euroleague έχουν δεχθεί συνολικά 38 τεχνικές ποινές. Από αυτές οι 9 αφορούν αντιπάλους της Μπαρτσελόνα (4 Αταμάν, Λάσο, Μεσίνα, Περάσοβιτς, Ραντονιτς, Τρινκιέρι). Τέσσερις τεχνικές ποινές έχουν δοθεί σε προπονητές που έπαιζαν εναντίον της ΤΣΣΚΑ (Μπαρτζώκας, Γιασικεβίτισιους, Μίτροβιτς, Μεσίνα), αλλά και εναντίον του Παναθηναϊκού (2 Αταμάν, Γιασικεβίτσιους, Τρινκιέρι). Από κει και πέρα, οι τεχνικές ποινές μοιράζονται σχεδόν ισομερώς με την Εφές και τον Ερυθρό Αστέρα να έχουν δει τρεις φορές αντιπάλους τους να δεχονται «Τ» και όλες τις υπόλοιπες ομάδες να βρισκονται στις δύο ή στη μία φορά.
Το συμπέρασμα που προκύπτει, λοιπόν, δεν είναι άλλο από το οτι οι αγώνες της Μπαρτσελόνα συγκεντρώνουν μακράν τις περισσότερες διαμαρτυρίες των αντιπάλων προπονητών. Είναι τυχαίο ή μήπως οι συχνές φωνές εναντίον της έχουν βάση; Ο πρωταθλητής Ευρώπης Εργκιν Αταμάν αποβλήθηκε και τις δύο φορές που αντιμετώπισε τους Καταλανούς στη reagular season, ενώ η αλήθεια είναι ότι η γενικότερη εντύπωση που υπάρχει τη φετινή σεζόν, θέλει τους Καταλανούς να απολαμβάνουν την… φιλική μεταχείριση από τους διαιτητές στην πλειοψηφία των παιχνιδιών τους.
Η υπερβολική χρήση των smartphones συνδέεται με σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των συναισθημάτων
Ο «Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.
Η 38η και τελευταία αγωνιστική της Euroleague ξεκαθάρισε την κατάσταση της εξάδας, με τις ομάδες που απομένουν για τα play in να έχουν μπροστά τους -πέρα από τα play off- και μια αρνητική παράδοση…
Ο Ολυμπιακός κατέλαβε την 1η θέση στην κανονική περίοδο της Euroleague και Παναθηναϊκός την 7η. Δείτε πως μπορούν να «πέσουν» μαζί οι δύο «αιώνιοι» στα πλέι οφ της διοργάνωσης.