Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Δηλητηριάζει» τις σχέσεις των δύο χωρών η Τουρκία - Η επίθεση στην ΠτΔ κατά παράβαση κάθε διπλωματικής πρακτικής

«Δηλητηριάζει» τις σχέσεις των δύο χωρών η Τουρκία – Η επίθεση στην ΠτΔ κατά παράβαση κάθε διπλωματικής πρακτικής

«Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ απαντώντας στις επιθέσεις της Άγκυρας κατά της ΠτΔ

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για την προκλητική επίθεση κατά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στέλνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταλογίζοντας στην τουρκική πλευρά ότι επιτίθεται κατά της  προέδρου της Δημοκρατίας κατά παράβαση κάθε στοιχειώδους κανόνα διπλωματικής πρακτικής, δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα – Δημιουργεί εντάσεις

Όπως σημειώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών».

Διαβάστε επίσης: Οικονόμου απαντά στην Άγκυρα για την επίθεση στην ΠτΔ – Η ιστορία δεν παραχαράσσεται και δεν διαγράφεται

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

»Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

»Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται και δεν διαγράφεται

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει την επίθεση της Τουρκίας κατά της κας Σακελλαροπούλου, τόνισε πως τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, οι εκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, όπως οι γενοκτονίες, είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες.

«Η ιστορία δεν παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο, δε διαγράφεται», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικό ΥΠΕΞ – «Δεν ξεχνάμε τα βάρβαρα εγκλήματα στην Ανατολία»

Το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει «αβάσιμα» τα όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Μάλιστα η Άγκυρα δεν περιορίστηκε εκεί αλλά συνέχισε λέγοντας «η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της προέδρου της Δημοκρατίας η οποία είχε τονίσει ότι η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή.  «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης» είπε η κ. Σακελλαροπούλου.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024