Αλβανία – Το Δημοκρατικό Κόμμα διέγραψε τον Σαλί Μπερίσα
Ο Σαλί Μπερίσα μεσουράνησε στην αλβανική πολιτική σκηνή για είκοσι χρόνια. Ήταν πρωθυπουργός από το 2005 ως το 2013. Επικριτές του τον κατηγορούν για διαφθορά και νεποτισμό, καθώς και για απροκάλυπτη εκλογική νοθεία. Επί των ημερών του στην προεδρία (1992-1997), κατηγορήθηκε πως συνέβαλε να δημιουργηθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη χώρα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι απέπεμψε τον συνιδρυτή του, πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό της χώρας, τον Σαλί Μπερίσα, έπειτα από σφοδρή εσωκομματική σύγκρουση.
Στην εξέλιξη αναφέρθηκαν αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Ακολούθησε μαραθώνια συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΚ, η οποία ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη το πρωί. Άλλα οκτώ στελέχη, τα οποία – όπως και ο κ. Μπερίσα – αμφισβητούσαν την νομιμοποίηση του σημερινού προέδρου της παράταξης, του Λουζλίμ Μπάσα, τέθηκαν επίσης εκτός κόμματος.
Η ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στον Λουζλίμ Μπάσα και τον Σαλί Μπερίσα εκτραχύνθηκε το Σάββατο, όταν χιλιάδες οπαδοί του τελευταίου έκαναν έφοδο στα γραφεία του κόμματος (25133182). Δεν μπόρεσαν όμως να μπουν στα κλειδωμένα γραφεία του κ. Μπάσα. Ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια και επενέβη η αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους εισβολείς.
Διαβάστε ακόμα: Αλβανία – Οπαδοί του Σαλί Μπερίσα επιχείρησαν να καταλάβουν τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος
Ο Σαλί Μπερίσα μεσουράνησε στην αλβανική πολιτική σκηνή για είκοσι χρόνια. Ήταν πρωθυπουργός από το 2005 ως το 2013. Επικριτές του τον κατηγορούν για διαφθορά και νεποτισμό, καθώς και για απροκάλυπτη εκλογική νοθεία. Επί των ημερών του στην προεδρία (1992-1997), κατηγορήθηκε πως συνέβαλε να δημιουργηθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη χώρα.
Ο Λουζλίμ Μπάσα ανέλαβε την προεδρία του ΔΚ το 2013, διαδεχόμενος τον Σαλί Μπερίσα, που παραιτήθηκε έπειτα από τη βαριά εκλογική ήττα που είχε υποστεί εκείνη τη χρονιά.
Τον Σεπτέμβριο, ο κ. Μπερίσα εκδιώχθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με απόφαση του κ. Μπάσα. Νωρίτερα πέρυσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωνε πως απαγόρευσε την είσοδο του βετεράνου πολιτικού στην αμερικανική επικράτεια, εξαιτίας των κατηγοριών για διαφθορά που τον βαρύνουν.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ιράν: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου
- Το smartphone καταστρέφει τους αντίχειρές σας – Να πώς μπορείτε να το αποτρέψετε
- «Μολυσμένη μητέρα» – Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν σβήνει την ίδια του τη μάνα από την ιστορία της Βόρειας Κορέας
- Μεσσηνία: Προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη πήραν οι τρεις συλληφθέντες για τους εμπρησμούς
- Τη μεγαλύτερη απειλή στις πτήσεις την κουβαλάμε πάνω μας
- Τι ώρα ξεκινάει η στάση εργασίας των διανομέων – «Πιάνει» και τον τελικό του Μουντιάλ
- Οι 13 τίτλοι που έχει κατακτήσει στην καριέρα του ο Στέφανος Τσιτσιπάς
- Ευρώπη: Πώς βλέπουν την εκπαίδευση οι πολίτες – Η επαγγελματική κατάρτιση χάνει σε «κύρος», κερδίζει σε «δουλειές»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)
























![Τα αδέρφια Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι – Διώξεις στη Μεγάλη Βρετανία για βιασμούς και κακοποίηση [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/photo_6260173253972266909_x-315x220.jpg)
































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [19.07 – 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/POSTER-copy-30-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442