Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία «Διομήδης» - Στην κατάψυξη η χώρα - Βροχές, χιόνια και κρύο

Κακοκαιρία «Διομήδης» – Στην κατάψυξη η χώρα – Βροχές, χιόνια και κρύο

Η κακοκαιρία Διομήδης ήδη προκαλεί κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις

Η κακοκαιρία Διομήδης επηρεάζει για δεύτερη ημέρα τη χώρα μας δίνοντας κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα επισημαίνονται οι περιοχές όπου είχαν εκδηλωθεί τα εντονότερα φαινόμενα έως τις 08:00 το πρωί.

Διαβάστε ακόμη: Φλώρινα – Μετά τον σεισμό, και ο «Διομήδης» χτυπά την πόλη – Χιόνια και τσουχτερό κρύο

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Σύμφωνα με το σχετικό έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε χθες η ΕΜΥ, σήμερα Τρίτη ο «Διομήδης» θα φέρει ισχυρές βροχές σε: Θεσσαλία, Σποράδες, νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, κεντρική και ανατολική Στερεά -κυρίως στη Φθιώτιδα και στην Ευρυτανία- και βόρεια Εύβοια.

Παράλληλα, τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη.

Επίσης, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά Μακεδονίας, Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

Ακόμα, την Τετάρτη, κατά τόπους ισχυρές βροχές αναμένεται να πλήξουν τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις περιοχές που θα πλήξουν και την Τρίτη, ενώ αυτά τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην Εύβοια.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί, επίσης, για θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους στο βόρειο Αιγαίο, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα πνέουν θυελλώδεις στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Μικρή εξασθένησή τους αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης.

Όσον αφορά στη θερμοκρασία, θα σημειώσει αισθητή πτώση από την Τετάρτη, ενώ για το πρωί και το βράδυ της Πέμπτης και της Παρασκευής αναμένεται ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα.

Ο καιρός σήμερα

Έντονη κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινά τμήματα στα βορειοανατολικά. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι, κυρίως στο Αιγαίο. Πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά,  σήμερα Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων σε τμήματα του Αιγαίου. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και προς το βράδυ της Βόρειας Πελοποννήσου. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και κυρίως της Θράκης. Τη νύχτα προς Τετάρτη θα χιονίσει σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της κεντρικής και ανατολικής χώρας και σε νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 10, στην Ήπειρο από 1 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τις βραδινές ώρες, ενώ τη νύχτα προς Τετάρτη θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 7-8 μποφόρ. Άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ θα πνέουν στο Νότιο Αιγαίο.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους, φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα. Χιόνια θα πέσουν μετά το μεσημέρι στα ορεινά και τη νύχτα προς Τετάρτη σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ αλλά από το απόγευμα θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και προς το βράδυ σε ημιορεινά τμήματα, ενώ τη νύχτα προς τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς.

Μήνυμα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη το απόγευμα της Δευτέρας από το 112 στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Βόρειας Εύβοιας, των νησιών Νοτιοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

«Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε #Θεσσαλία, #Φθιώτιδα, #Βόρεια_Εύβοια, νησιά #Νοτιοανατολικού_Αιγαίου, #Δωδεκάνησα» ανέφερε το μήνυμα.

Συστάσεις ΓΓΠΠ προς πολίτες

Επιπλέον, συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά την διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων(κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως, κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Συστάσεις για χιονοπτώσεις και παγετό

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Παρακολουθήστε την πορεία της κακοκαιρίας:

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024