Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομικρον - Σε αχαρτογράφητα νερά η χώρα - Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ομικρον – Σε αχαρτογράφητα νερά η χώρα – Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Η επικράτηση της Όμικρον θεωρείται δεδομένη στη χώρα, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι ακόμα είναι νωρίς για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας καθώς η επικράτηση της Όμικρον έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στο σύστημα υγείας. Ήδη οι νοσηλείες αυξάνονται με τους υγειονομικούς να απευθύνουν κραυγή αγωνίας για το ήδη επιβαρυμένο από τη Δέλτα ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κορύφωση του νέου κύματος δεν έχει ακόμα έρθει, ενώ υπογραμμίζουν ότι θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε δύο με τρεις εβδομάδες.

«Συνολικά από τα πρώτα paper που έχουμε δημοσιευμένα στην παγκόσμια κοινότητα βλέπουμε ότι η πιθανότητα να νοσηλευτείς μειώνεται κατά 70% κι ευτυχώς αυτό συμβαίνει επί ενός εδάφους πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο, γιατί ο εμβολιασμένος για την Όμικρον έχει 80% λιγότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί από έναν ανεμβολίαστο συμπολίτη μας» τόνισε ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου Σωτηρία, Γιώργος Χειλάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αυξάνονται ραγδαία οι νοσηλείες

Πρόσθεσε ότι «βομβαρδιζόμαστε στο νοσοκομείο Σωτηρία από πολύ μεγάλη προσέλευση, ο αριθμός όμως των εισαγωγών είναι προς το παρόν σταθερός. Κατά την προσωπική μου γνώμη θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε 15-20 μέρες».

«Στο Αττικό, ο μέσος όρος εισαγωγών το Δεκέμβριο ήταν γύρω στο 30 και τώρα τις τελευταίες 2 ημέρες στις εφημερίες, οι εισαγωγές έχουν εκτοξευτεί στις 60» τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Αττικόν, Ηρακλής Τσαγκάρης

Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις μετά τις 10 με 12 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι διασωληνώσεις.

Ερωτηθείς, για το πότε θα δούμε το τέλος της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «αν θέλουμε να δούμε μηδέν θα πρέπει να περιμένουμε περίπου στις 20 Απριλίου αλλά τον Μάρτιο θα είμαστε κάτω από 1.000 κρούσματα».

Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για το επιδημιολογικό αποτύπωμα της επιστροφής στα θρανία, καθώς η μεταδοτικότητα της Όμικρον μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εκτίναξη των κρουσμάτων. Οι ειδικοί καλούν σε πιστή τήρηση των μέτρων για τα σχολεία, ενώ δεν αποκλείουν το πρωτόκολλο να αλλάξει σε μία εβδομάδα.

«Με τα δεδομένα που έχουμε, χωρίς τα σχολεία μέσα, και με αυτή την τήρηση των μέτρων το δικό μας το μοντέλο δείχνει μια κορύφωση γύρω στις 19-22 του μηνός, με μέσους κινητούς όρους γύρω στο 55.000, ας πούμε 50.000 με 58.000 κάπου εκεί […] Είναι αρκετά δύσκολο να φτάσουμε τις 70.000 αλλά δεν το αποκλείω» ανέφερε μιλώντας στον Σκάι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Πιο εύκολο να κολλήσει το 50% της τάξης

«Είμαστε στον άγνωστο Χ με την πανδημία οι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν σαφείς απαντήσει ακόμα»,  τόνισε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος και Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, η οποία αναφέρθηκε ακόμα στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων εν μέσω «έκρηξης» κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Με την παραλλαγή Όμικρον μπορεί πιο εύκολα να κολλήσει το 50% της τάξης, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια ευελιξία σχετικά με το θέμα των απουσιών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι πιθανόν τα σχολεία να κλείσουν μια εβδομάδα μετά το άνοιγμά τους, η κ. Ψαλτοπούλου απάντησε ότι είναι πιθανότερο σε μια εβδομάδα να αλλάξουν τα πρωτόκολλα, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας.

Να αυξηθεί ο εμβολιασμός των παιδιών

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης δήλωσε πως η ταυτόχρονη συνύπαρξη της Όμικρον και της γρίπης προκαλεί ανησυχία, ενώ πρόσθεσε πως είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών, ο οποίος αποτελεί την καλύτερη πρόληψη.

«Η παραμονή των παιδιών στο σχολείο είναι λιγότερο από το 1/3 του 24ώρου. Το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί άνοιγμα και άλλων δραστηρίοτήτων, όπως εξωσχολικών δραστηριοτήτων ή επισκέψεις στις παιδικές χαρές, και αυτό για εμάς είναι ανησυχητικό φαινόμενο. Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων κι εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι αναμένεται αύξηση άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη».

Επίταξη ιδιωτών γιατρών την ώρα που στενάζει το ΕΣΥ

Την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίταξη των γιατρών, οι οποίοι θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο κατά 50%, ώστε να μπορούν να κρατήσουν και τα ιατρεία τους.

«Προχωράμε σε επιτάξεις οι οποίες θα ξεκινήσουν τώρα, και βοηθά επίσης και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες για νοσηλείες ασθενών με Covid. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που πιέζεται εκτός από τα Τμήματα είναι πάρα πολύ όλα τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Φύλλα πορείας, αν δεν ξεκινήσουν την Παρασκευή σίγουρα ως τη Δευτέρα θα έχουν ξεκινήσει. […] Για να καλυφθούν τα κενά αυτά και οι επιπλέον ανάγκες που δημιουργούνται από το μεγάλο κύμα αυτή τη στιγμή της Όμικρον που είναι σημαντικές» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ο ιδιωτικός τομέας θα διαθέσει ένα μεγάλο αριθμό κλινών για νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό. Δυο χιλιάδες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα θα δοθούν στο σύστημα υγείας σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά μας, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεισφέρει στο ΕΣΥ, είμαστε στα όριά μας, υπογράμμισε ο ΓΓ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, Σπύρος Αδαμόπουλος. Όπως εξήγησε υπάρχουν χιλιάδες υγειονομικοί που βρίσκονται εκτός συστήματος, τόσο λόγο της νόσησης, αλλά και εξαιτίας της αναστολής και της συνταξιοδότησης. Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για 11.000 λιγότερους υγειονομικούς στα νοσοκομεία σε σχέση με πέρσι.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024