Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καζακστάν - Νύχτα αγωνίας στο Αλμάτι - Μάχες και πυροβολισμοί στους δρόμους

Καζακστάν – Νύχτα αγωνίας στο Αλμάτι – Μάχες και πυροβολισμοί στους δρόμους

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα ακούγονται έντονοι πυροβολισμοί στους δρόμους της πόλης

Η χαώδης κατάσταση επιδεινώνεται στο Καζακστάν, με αναφορές να κάνουν λόγο για πυροβολισμούς και μάχες στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα ακούγονται έντονοι πυροβολισμοί στους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με το Russia Today, οι οδομαχίες ξέσπασαν μετά την έναρξη «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» από τις κυβερνητικές δυνάμεις, με τον πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ, να κάνει λόγο για «ξένο δάχτυλο» στην υποκίνηση των ταραχών, που έχουν εξαπλωθεί στη χώρα.

Νωρίτερα απόψε, μάλιστα, ζήτησε τη στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας και του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) για «να βοηθήσουν το Καζακστάν να νικήσει την τρομοκρατική απειλή» και «συμμορίες τρομοκρατών» που «εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οκτώ νεκροί, πάνω από 300 τραυματίες

Με το Ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα να μην λειτουργούν από το πρωί στη χώρα, η εικόνα παραμένει συγκεχυμένη για την κατάσταση στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Κεντρικής Ασίας, που πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες ταραχές εδώ και μία δεκαετία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, στις ταραχές σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί και μέλη της εθνοφυλακής, ενώ 317 τραυματίστηκαν.

Άγνωστος είναι ο απολογισμός στις τάξεις των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, τις κινητοποιήσεις των οποίων πυροδότησε από την Κυριακή η αύξηση της τιμής του υγραερίου.

Το Καζακστάν έχει κηρυχθεί από το απόγευμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες.

Η κρατική τηλεόραση Khabar 24 μετέδωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων «θα περιοριστεί η ελευθερία της μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορών» και θα απαγορευτούν «οι συλλογικές εκδηλώσεις και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις» για γάμους, κηδείες και γεννήσεις.

Οι περιορισμοί «επιβάλλονται λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης, για να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια, να αποκατασταθούν ο νόμος και η τάξη και να προστατευτούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 23.00 μέχρι τις 7.00 το πρωί.

Στο μεσοδιάστημα, ο Τοκάγεφ απέπεμψε τον επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας (διάδοχος της σοβιετικής KGB), τον Καρίμ Μασίμοφ, διορίζοντας στη θέση του μέχρι σήμερα επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας, τον Γιερμέκ Σαγκιμπάγεφ.

Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» από ΗΠΑ

Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ, μέσω της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, κάλεσαν τις αρχές του Καζακστάν να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και εξέφρασαν την ελπίδα οι διαδηλώσεις να διεξάγονται «με ειρηνικό τρόπο».

Η Ψάκι μάλιστα επέκρινε τους «τρελούς ισχυρισμούς της Ρωσίας» για την υποτιθέμενη ευθύνη των ΗΠΑ στις ταραχές. «Είναι απολύτως λανθασμένοι», υποστήριξε, και εντάσσονται «στη στρατηγική παραπληροφόρησης» εκ μέρους της Μόσχας.

Ο ΟΗΕ παρακολουθεί «με ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Στεφάν Νουζαρίτς. «Είναι πολύ σημαντικό όσοι εμπλέκονται στα τρέχοντα γεγονότα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», υπογράμμισε, «να αποφύγουν οποιαδήποτε βία και να προωθήσουν τον διάλογο».

Η κρίση του υγραερίου

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την Κυριακή, μετά την αύξηση της τιμής του υγραερίου, στην πόλη Ζαναοζέν, στο δυτικό Καζακστάν. Κατόπιν επεκτάθηκε στο Ακτάου, στις όχθες της Κασπίας και στο Αλμάτι.

Η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να κατευνάσει τα πνεύματα, χωρίς επιτυχία, ανακοινώνοντας τη μείωση της τιμής του υγραερίου στα 50 τένγκε (0,1 ευρώ) το λίτρο, αντί για 120.

Η αύξηση της τιμής θεωρείται άδικη από τους πολίτες, δεδομένου ότι το Καζακστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Σήμερα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι συνελήφθη ο διευθυντής μιας μονάδας υγραερίου και ένας άλλος αξιωματούχος στην περιφέρει Μανγκιστάου, όπου βρίσκεται η Ζαναοζέν. Κατηγορούνται ότι «αύξησαν την τιμή του αερίου χωρίς λόγο» γεγονός που «υποκίνησε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα».

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, που στο παρελθόν έβλεπε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, είδε το τένγκε να υποτιμάται και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία. Η περιοχή Μανγκιστάου εξαρτάται από το υγραέριο, το οποίο είναι βασικό καύσιμο για τα αυτοκίνητα και κάθε αύξηση της τιμής του συμπαρασύρει και τις τιμές των τροφίμων που ήδη έχουν αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας της Covid-19.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024