Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραλλαγή Όμικρον: Πώς «διέλυσε» ακόμη και τα καλύτερα συστήματα testing στον πλανήτη

Παραλλαγή Όμικρον: Πώς «διέλυσε» ακόμη και τα καλύτερα συστήματα testing στον πλανήτη

Τα προβλήματα στην Ελλάδα, το παράδειγμα της Αυστρίας και οι ελλείψεις στις ΗΠΑ.

Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ σπάει η παραλλαγή Όμικρον σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς καθημερινά και στις δύο Ηπείρους καταγράφονται σχεδόν 1 εκατομμύρια κρούσματα.

Το νούμερο είναι εξωπραγματικό, αλλά η στρατηγική είναι κοινή προκειμένου να αποφευχθούν τα καθολικά lockdown και ακόμη μία μεγάλη και καταστροφική κρίση στην αγορά και την οικονομία.

Τα προβλήματα με το testing στην Ελλάδα

Η στρατηγική λοιπόν «θέλει» αυξημένο testing στον πληθυσμό προκειμένου είτε να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητες του είτε να απομονωθεί σε περίπτωση μόλυνσης.

Ωστόσο η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον είναι τόσο σαρωτική που το σύστημα testing δοκιμάζεται σε πολλές χώρες.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εμφανείς ελλείψεις ως προς τα test, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, ωστόσο καθημερινά χιλιάδες πολίτες δεν γλιτώνουν από την ταλαιπωρία της αναμονής στα φαρμακεία και τα διαγνωστικά κέντρα.

Οι ουρές έξω από τις δημόσιες δομές υγείας είναι καθημερινά τεράστιες με πολίτες να περιμένουν επί ώρες προκειμένου να διαπιστώσουν αν νοσούν από τον ιό.

Πρόβλημα παραμένει ακόμη η υψηλή τιμή των PCR τεστ, καθώς παρά το γεγονός πως τροποποιήθηκε το ανώτατο όριο της τιμής τους, το κόστος παραμένει δυσβάσταχτο ειδικά για μία πολυμελής οικογένεια ή για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που ενδεχομένως καλέσει και κάποιον ιδιώτη γιατρό στο σπίτι ώστε να τους εξετάσει.

Εκτός από την ταλαιπωρία και το αυξημένο κόστος, πιο ασφυκτικό από ποτέ είναι και το περιβάλλον όσων εργάζονται σε φαρμακεία, καθώς αυτοί έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο του testing, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από τη διενέργεια του τεστ κι άλλες υπηρεσίες, όπως το κλείσιμο ραντεβού, την ηλεκτρονική δήλωσή των αποτελεσμάτων και τη γενικότερη εξυπηρέτηση πελατών, μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν απορίες ή έχουν απηυδήσει επειδή το self test τους δείχνει αρνητικό ενώ το rapid θετικό.

Το παράδειγμα της Αυστρίας

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι λίγο πολύ η ίδια και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με εξαίρεση χώρες, όπως παραδείγματος χάριν, την Αυστρία, η οποία έχει δημιουργήσει ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους λεγόμενους «Teststrasse», ώστε οι κάτοικοι να ελέγχονται εκεί εντελώς δωρεάν.

Από την άλλη, η Αμερική φαίνεται να είναι σε λίγο χειρότερη κατάσταση από την Ευρώπη, καθώς εκτός από την ταλαιπωρία, η ζήτηση για ταχείες εξετάσεις αντιγόνου είναι τόσο μεγάλη που τα τεστ σε πολλές Πολιτείες εξαντλούνται αμέσως.

«Τα rapid test έχουν εξαντληθεί σε πολλά φαρμακεία και οι ουρές για τις εξετάσεις PCR εκτείνονται γύρω από το τετράγωνο σε διάφορες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρόβλημα πιθανότατα θα επιδεινωθεί καθώς περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν και τροφοδοτούν νέα κρούσματα πολύ πριν τον προγραμματισμένο εφοδιασμό των Πολιτειών», αναφέρει το Vox, τονίζοντας πως οι υπολογισμοί δείχνουν πως οι ΗΠΑ θα χρειάζονται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 3 έως 5 εκατομμύρια τεστ την ημέρα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από όσα διεξάγει σήμερα η χώρα.

Ξέμειναν από test οι ΗΠΑ

Μάλιστα όπως αναφέρει ο ιστότοπος, την ώρα που τα αποθέματα λιγοστεύουν, ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι παροτρύνουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να επικαλεστεί τον νόμο για «αμυντική παραγωγή», έναν νόμο από την εποχή του πολέμου της Κορέας που επιτρέπει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διατάξει ιδιωτικές εταιρείες να κατασκευάσουν ορισμένα προϊόντα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πάντως τα Χριστούγεννα ο Λευκός Οίκος έστειλε -προκειμένου να αντιμετωπιστεί το γενικευμένο πρόβλημα- 500 εκατομμύρια δωρεάν τεστ απευθείας στα σπίτια Αμερικάνων.

Ωστόσο η κίνηση αυτή δεν περιόρισε τη φρενίτιδα που επικρατεί στα φαρμακεία των ΗΠΑ για όσους θέλουν να κάνουν PCR.

Ο «χρυσός κανόνας» για τη διάγνωση της Covid-19 είναι η εξέταση PCR και γι΄αυτό σπεύδουν να τεσταριστούν όσοι έχουν ήδη θετικό rapid test ή έχουν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Αποτέλεσμα PCR με τη ψυχή στο στόμα

Συνήθως το εργαστήριο χρειάζεται μία ημέρα για να αναφέρει τα αποτελέσματα στους ασθενείς.

Ωστόσο στις ΗΠΑ, αρκετοί πολίτες έκαναν μέρες να δουν το αποτέλεσμα τους εξαιτίας του φόρτου εργασίας των διαγνωστικών κέντρων.

Αργοπορία ως προς την διεξαγωγή των αποτελεσμάτων παρατηρήθηκε και στη χώρα μας,  καθώς μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία δεν είχαν διαθεσιμότητα ραντεβού ή έλεγαν ότι το αποτέλεσμα θα σταλεί 48 με 72 ώρες μετά.

Το πρόβλημα εναπόκειται στο γεγονός πως δεν κάνουν τα ίδια την εργαστηριακή ανάλυση, αλλά στέλνουν δείγματα στον Δημόκριτο και το Παστέρ.

Καπιταλιστικές πατέντες

Πάντως οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν βρει λύση και σε αυτό καθώς αρκετές εταιρείες προσφέρουν πλέον κιτ μοριακών τεστ στο σπίτι, τα οποία είναι περίπου εξίσου ακριβή με τα τεστ PCR. Βέβαια η τιμή τους δεν είναι καθόλου προσιτή, καθώς κοστίζουν περίπου 70-80 δολάρια.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024