Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χατζηδάκης - O κ. Τσακλόγλου ζητάει να εφαρμοστούν οι νόμοι για τις συντάξεις

Χατζηδάκης – O κ. Τσακλόγλου ζητάει να εφαρμοστούν οι νόμοι για τις συντάξεις

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υπάρχει νομοθεσία εδώ και χρόνια - «με τον νόμο Κατρούγκαλου και στη συνέχεια με τον νόμο Βρούτση - η οποία κάνει λόγο για μία εθνική σύνταξη» και υπογράμμισε ότι, σε όλη την Ευρώπη όπου υπάρχει το συγκεκριμένο σύστημα, μία εθνική σύνταξη υπάρχει

Ο κ. Τσακλόγλου εφαρμόζει τον νόμο – το σημειώνουν και τα ίδια τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δήθεν περικοπές σε όσους παίρνουν μαζί αναπηρική και σύνταξη χηρείας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Η νομοθεσία κάνει λόγο για μία εθνική σύνταξη

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υπάρχει νομοθεσία εδώ και χρόνια – «με τον νόμο Κατρούγκαλου και στη συνέχεια με τον νόμο Βρούτση – η οποία κάνει λόγο για μία εθνική σύνταξη» και υπογράμμισε ότι, σε όλη την Ευρώπη όπου υπάρχει το συγκεκριμένο σύστημα, μία εθνική σύνταξη υπάρχει.

«Αυτό το σύστημα αναπαρήχθη και στην Ελλάδα και αυτό ζητάει ο κ. Τσακλόγλου να εφαρμοστεί από τις αρμόδιες αρχές του ΕΦΚΑ. Τι θα μπορούσε να πει; Θα μπορούσε να πει ότι πρέπει να γίνει παραβίαση του νόμου; Ας μας το πουν αυτοί οι οποίοι αυτήν την ώρα διαμαρτύρονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε:

«Δεν μιλάμε για τις ανταποδοτικές συντάξεις, μιλάμε για την εθνική σύνταξη». «Αυτό προβλέπεται πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα αυτό προβλέπει η νομοθεσία και διερωτώμαι πως κάποιος ζητά από έναν υφυπουργό να παραβιάσει τη νομοθεσία», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Συντάξεις – Μειώσεις έως και 268 ευρώ – Τι λέει η εγκύκλιος Τσακλόγλου – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Διαβάστε επίσης: Χατζηδάκης – Έκδοση συντάξεων και κατώτατος μισθός

Δεν είναι δίκαιο να υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων

Ερωτηθείς για την εγκύκλιο που εκδόθηκε, μετά τον νόμο Κατρούγκαλου το 2016, «που έλεγε ότι δεν κρινόταν σκόπιμο να προχωρήσουν οι νέες μειώσεις και την οποία σεβάστηκαν όλοι οι μετέπειτα υπουργοί Εργασίας», ο κ. Χατζηδάκης απάντησε:

«Εάν υπήρξαν εγκύκλιοι προς άλλη κατεύθυνση, προφανώς ήταν έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Αυτό είναι τελείως σαφές και δεν ξέρω, εάν εθιμικώ δικαίω θέλουμε να έχουμε μια ‘άλφα’ νομοθεσία, αλλά να εφαρμόζουμε μια ‘βήτα’ […] Και δεν ξέρω πόσο δίκαιο είναι να υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Δηλαδή να υπάρχουν συνταξιούχοι οι οποίοι παίρνουν μια εθνική σύνταξη, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά να υπάρχουν και άλλοι δίπλα, που, λόγω διαφόρων ‘παραθύρων’, να μπορούν να παίρνουν δύο εθνικές συντάξεις. Πόσο δίκαιο είναι αυτό και πόσο η συντριπτική πλειονότητα όσων μας ακούνε αυτήν την ώρα μπορεί να συμφωνεί με τέτοιου είδους λογικές», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Μείωση έως και 268 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι σφοδρές αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που επιφέρει μειώσεις σε μερίδα συνταξιούχων έως και 268 ευρώ όπως καταγγέλλεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την απόσυρση της εγκυκλίου ζητάει το ΚΙΝΑΛ, ενώ η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κάνει λόγο για αιφνιδιαστική μείωση μέσα στις γιορτές, ενώ ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Η εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου που εκδόθηκε παραμονές πρωτοχρονιάς περιορίζει την Εθνική Σύνταξη έως του ποσού των 384 ευρώ, αν ο συνταξιούχος έχει πολλαπλά δικαιώματα, δηλαδή λαμβάνει για παράδειγμα Αναπηρική Σύνταξη και Σύνταξη Χηρείας

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν από 1η Γενάρη του 2022 την Εθνική Σύνταξη που απορρέει από το ένα ασφαλιστικό τους δικαίωμα (Αναπηρική Σύνταξη) αλλά θα χάνουν το ποσοστό του 70% αν είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος χηρείας.

Η εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«…όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Ο κανόνας αυτός ισχύει και εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) και σε οποιονδήποτε συνδυασμό σώρευσης».

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς θα δεχτούν πλήγμα τα επόμενα δύο με τρία χρόνια περίπου 150.000 με 200.000 συνταξιούχοι.

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024