Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχολεία - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα - Τι μέτρα προστασίας θα ισχύσουν

Σχολεία – Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα – Τι μέτρα προστασίας θα ισχύσουν

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τελικώς τα σχολεία θα ανοίξουν, με τροποιημένα μέτρα ασφαλείας.

Στο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση και οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, από τον Θάνο Πλέυρη και την Νίκη Κεραμέως.Θα έχει προηγηθεί στις 14:00 σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, στην οποία θα μετέχουν οι δύο υπουργοί.

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τελικώς τα σχολεία θα ανοίξουν, με τροποιημένα μέτρα ασφαλείας.

Αντιδρούν γονείς και ειδικοί

Το ενδεχόμενο αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς επιστήμονες και απείρως περισσότερους γονείς. Ολοι βλέπουν το μέγεθος της διασποράς της παραλλαγής Ομικρον στην κοινωνία, αλλά και της Δέλτα σε μικρότερο βαθμό, που όμως είναι εκείνη στην οποία χρεώνονται οι πάνω από 70 θάνατοι καθημερινά.

Τη Δευτέρα έγινε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα όπου αποτυπώθηκε ο προσαντολισμός προς την λειτουργία των σχολείων. Πάντα με νέα πρωτόκολλα υγείας.Ωστόσο, κάποια βαρύτητα θα έχει η αποτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων δύο ημερών από την Επιτροπή.

Σύμφωνα, λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με τρία self test την εβδομάδα για τους μαθητές.Παράλληλα, αλλάζει το πρωτόκολλο σύμφωνα με το όποιο κλείνει ένα τμήμα σε περίπτωση κρουσμάτων. Μέχρι σήμερα ήταν στο 50%+1, ενώ από τη μείωση θα πάει στο 30%+1 ή στο 40%+1.

Τα τρία σενάρια

To επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με αύξηση των self test. Ωστόσο υπάρχουν δύο ακόμη σενάρια. Να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 ή στις 24 Ιανουαρίου. Ή και να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με τα κρούσματα, η κατάσταση από την επιτροπή.

Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:

  • Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test
  • Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης.
  • Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7
  • Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10

Για όλα αυτά θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα εισηγηθεί αναλόγως στην κυβέρνηση, που θα κληθεί να αποφασίσει τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για την υποχρεωτικότητα.

Διχογνωμίες επιστημόνων

Διχασμένοι ωστόσο εμφανίζονται οι επιστήμονες σε ότι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων την στιγμή που η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού δείχνει τα «δόντια» της, γεγονός που αποτυπώνεται από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα για πολλούς λόγους η ανησυχία των γονιών έχει χτυπήσει «κόκκινο» αφού από τη μία προβληματίζονται για τα κρούσματα και από την άλλη για την παράταση στο άνοιγμα των σχολείων, αφού το τελευταίο ως ενδεχόμενο αναμένεται να δημιουργήσει τα γνωστά σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ρουτίνα.

Ποιοι είναι κατά

Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με την Όμικρον να δείχνει τα «δόντια» της. Για την εξέλιξη της πανδημίας μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά. Σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων στην Ελλάδα δήλωσε πως τις αποφάσεις θα τις λάβει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Πάνω στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος τόνισε πως τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν: «Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή πραράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα».

Αν ανοίξουν θα κλείσουν

Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων, προειδοποίησε το Το Σάββατο που μας πέρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ζητώντας παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών.

«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής, μέσω του ΣΚΑΪ.

Παυλάκης: κλειστά σχολεία και νέα μέτρα για να μειωθεί το «τσουνάμι»

«Εγώ λέω να κοιτάξουμε το τσουνάμι που έχουμε μπροστά μας αυτήν και την επόμενη εβδομάδα και να μην ονειρευόμαστε τι θα γίνει σε μερικούς μήνες», είπε ο Γιώργος Παυλάκης, στον ΑΝΤ1 , απαντώντας στο ερώτημα εάν η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αποτελεί την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Όπως είπε ο ερευνητής, «δεν ενδιαφέρει και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι και πολλοί που κάνουν self test και δεν ανακοινώνονται κάπου ή είναι και test που βγαίνουν αρνητικά. Όταν έχεις τόσο γρήγορο και σύγχρονο ιό, υπάρχει τσουνάμι, καθώς όλοι μολύνονται ο ένας από τον άλλον πολύ γρήγορα, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, που δεν είναι θωρακισμένες με τα εμβόλια, έχουμε περίπου το 25% του πληθυσμού αθωράκιστο».

«Είναι προφανές για μένα ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα, το έχω πει εδώ και καιρό, πρέπει όλοι να κάνουμε το εμβόλιο… χθες. Ο λόγος που βλέπουμε πολλούς ανθρώπους γύρω μας να μολύνονται, αλλά να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο, είναι το εμβόλιο και πρέπει να δοξάζουμε την δύναμη που μας τα έδωσε», προσέθεσε ο κ. Παυλάκης.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Η Όμικρον πολιορκεί την Ελλάδα – Αγγίζει το 70% των κρουσμάτων

Διαβάστε επίσης: Μόσιαλος – Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια απέναντι στην Ομικρον

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024