Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Πότε θα φτάσουν στην Ελλάδα τα φάρμακα ενάντια στον ιό, πώς θα εξελιχθεί η «Όμικρον»

Κοροναϊός – Πότε θα φτάσουν στην Ελλάδα τα φάρμακα ενάντια στον ιό, πώς θα εξελιχθεί η «Όμικρον»

Ο κοροναϊός επιμένει να «πολιορκεί» τη χώρα, ενώ καταγράφονται τεράστια νούμερα κρουσμάτων.

Ο κοροναϊός όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, αλλά τις τελευταίες μέρες του 2021 και τις πρώτες του 2022 «δίνει» τεράστια νούμερα κρουσμάτων, με την παραλλαγή Όμικρον να ευθύνεται για την πλειονότητά τους.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε πως η μόνη πρόβλεψη που μπορεί να γίνει για την πορεία της «Όμικρον» στη χώρα είναι ότι το φαινόμενο αυτό θα εξελιχθεί γρήγορα και ότι θα δούμε υψηλές «κορυφές» που θα μας τρομάξουν, ενώ θεωρείται αναμενόμενο ότι θα πιεστεί το σύστημα.

«Θα εκτοπίσει τη Δέλτα»

«Η Όμικρον θα εκτοπίσει τη Δέλτα, αν δεν την έχει ήδη εκτοπίσει. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Ο κύκλος της ανόδου και της καθόδου με την Όμικρον, επειδή διασπείρεται ταχύτατα, θα εξελιχθεί γρήγορα. Είναι θέμα εβδομάδων. Η πίεση στα νοσοκομεία θα προέλθει από ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών», είπε και πρόσθεσε πως η «Όμικρον» δίνει ελαφρές νοσήσεις, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποιους.

Πότε θα φτάσουν τα φάρμακα κατά της COVID-19

Αισιόδοξο και ελπιδοφόρο θα είναι το 2022 όσον αφορά τα φάρμακα κατά του κοροναϊού, τα οποία αναμένονται να καταφθάσουν μετά το πρώτο τρίμηνο.

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ανέφερε πως τα εμβόλια έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα φάρμακα κατά του κοροναϊού, ενώ θα έχουν ενδείξεις για άτομα που έχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, όπως ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί και όσοι αντιμετωπίζουν καρδιακά νοσήματα.

Δείτε τι δήλωσαν για τα φάρμακα οι δύο καθηγητές

«Τα εμβόλια παρέχουν προστασία σε βαριά νόσο και σε πιθανότητα νόσου. Οι άνθρωποι με την τρίτη δόση θα περάσουν ελαφρά αδιαθεσία όταν θα συναντηθούν με την Όμικρον. Οι άνθρωποι με τα πολύ ελαφρά συμπτώματα θα πρέπει να έχουν τον νου τους και να κάνουν τεστ, γιατί μπορεί να κολλήσουν άλλους ανθρώπους», συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων, δεν έχει συζητηθεί ακόμα η επαναλειτουργία τους μετά τις διακοπές των εορτών. Εκείνο που έχει συζητηθεί είναι το «πάγωμα των σχολικών εκδρομών», ενώ έχει συζητηθεί και εκκρεμεί η αλλαγή του πρωτοκόλλου σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νόσου.

Μετά την «Όμικρον» θα έρθει νέα μετάλλαξη;

Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι εάν θα εμφανιστεί και νέα μετάλλαξη μετά την «Όμικρον». Οι ειδικοί δεν μπορούν να κάνουν κάποια πρόβλεψη με βεβαιότητα, αλλά σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο ο κοροναϊός θα γίνει ενδημική νόσος.

«Είναι βέβαιο ότι η νόσος κάποια στιγμή θα γίνει ενδημική. Σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός και η εξάπλωση της νόσους με τις διάφορες μορφές της. Η «Όμικρον» προκαλεί αναστάτωση, αλλά όλα συντείνουν ότι μέσα στο 2022 η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία. Εδώ θα ήταν καλό να βάλουμε το χεράκι μας και να εμβολιαστούμε».

«Έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο»

Στη συνέχεια, ο κ. Εξαδάκτυλος ξέσπασε εναντίον όσων απέτρεπαν τους συμπολίτες τους να εμβολιαστούν και έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

«Πιστεύω ότι αυτοί που απέτρεψαν ανθρώπους να εμβολιαστούν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χθες και προχθές που ήταν η αλλαγή του χρόνου να κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη και βαθιά μέσα στη ψυχή τους, να δουν τι έκαναν όλους αυτούς τους μήνες. Απέτρεψαν ανθρώπους από το να εμβολιαστούν και τους οδήγησαν στις εντατικές. Ελπίζω χθες και προχθές να κοιτάχτηκαν βαθιά μέσα στη ψυχή τους και να αλλάξουν πορεία», κατέληξε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024