Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιθέσεις ανηλίκων - Βγάζουν μαχαίρι και σε πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας

Επιθέσεις ανηλίκων – Βγάζουν μαχαίρι και σε πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας

Αν κάποιο μέλος της συμμορίας χρειάζεται κινητό θα ληστέψει.

Τον απόλυτο τρόμο έχουν σκορπίσει συμμορίες ανηλίκων που κυκλοφορούν στην Αθήνα και συχνάζουν στα στέκια της νεολαίας. Στο στόχαστρό τους συνήθως μπαίνουν όσοι είναι καλοντυμένοι ή κρατούν ένα ακριβό κινητό.

Οι επιθέσεις γίνονται ακόμα και σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους. «Βγάζουν το μαχαίρι, σε σταματάνε. Εκεί παγώνεις, γιατί λες: “Εντάξει, τώρα ή δίνω κινητό, ή θα κάτσω να μαχαιρωθώ χωρίς λόγο”», λέει ένας νεαρός, μιλώντας στον ALPHA.

Ποιους στοχοποιούν

Τα μέλη των συμμοριών κυκλοφορούν στα στέκια των νέων και στοχοποιούν ανυποψίαστους συνομήλικούς τους. Κάποιος καλοντυμένος, ή κάποιος που κρατά ένα καλό κινητό, μπαίνει αμέσως στο στόχαστρό τους. Και αν το θύμα τους αντιδράσει, θα το ξυλοκοπήσουν ανελέητα… «Σε κυκλώνουν 4-5, πάντα να είστε λιγότεροι εσείς, περισσότεροι αυτοί και το πάνε έτσι», λέει ένας νεαρός, σημειώνοντας ότι στη δική του περίπτωση είχαν εξελιχθεί άσχημα τα πράγματα. «Είχε εξελιχθεί πολύ άσχημα, ξύλο στο δρόμο. Είχαμε φάει ξύλο» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Μπουρνάζι – Επίθεση με μαχαίρι σε παρέα αλλοδαπών – Δύο ανήλικοι ανάμεσα στους τρεις συλληφθέντες

Αν κάποιο μέλος της συμμορίας χρειάζεται κινητό θα ληστέψει. «Όποιος έχει ανάγκη, να το κάνει. Αλλά δεν είναι αυτό το κίνητρο πάντα. Να πάρει ένα κινητό» σημειώνει στον ALPHA ένας άλλος νεαρός, λέγοντας ότι πολλές φορές αυτό γίνεται και ως επίδειξη δύναμης.

Μαχαιρώματα στην πλατεία

Το βράδυ των Χριστουγέννων δεν δίστασε να τραυματίσει με μαχαίρια και να ληστέψει δύο φίλους, μπροστά στα μάτια πολλών περαστικών, στην πλατεία Μπουρναζίου. Τα θύματα της ληστείας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ δύο από τους δράστες συνελήφθησαν.

Οι συμμορίες

Περίπου 25 συμμορίες ανηλίκων, από μία σε κάθε μεγάλη περιοχή (Σεπόλια, Κολωνό, Παγκράτι, Καλλιθέα, Βύρωνα, Καισαριανή, Ζωγράφου, Γαλάτσι, Αγιο Δημήτριο, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό κ.ο.κ.), που προχωρούν σε τουλάχιστον 20-30 ξυλοδαρμούς συμμαθητών τους ή άλλων παιδιών και εφήβων κάθε μήνα δρουν στην Αττική, με δεκάδες ακόμη περιστατικά να μην δηλώνονται καν στις Αρχές, υπό τον φόβο αντιποίνων.

 Εφιαλτικά στοιχεία

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, 218 ανήλικοι ξυλοκοπήθηκαν και 211 ληστεύτηκαν από μέλη τέτοιων συμμοριών. Κάθε χρόνο, δε, τα δικαστήρια της Αθήνας απασχολούν περίπου 1.700 υποθέσεις με κατηγορούμενους ανηλίκους, εκ των οποίων οι περισσότεροι κατηγορούνται για κλοπές, σωματικές βλάβες και διακίνηση ναρκωτικών.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ιδίως το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και προκαλεί σοκ, μετά και την αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης «άγουρων» συμμοριών σε Κολωνό, Βύρωνα και Ελληνικό. Τα στελέχη των αρχών ασφαλείας, μάλιστα, με έκπληξη ανακαλύπτουν στα κινητά των συλληφθέντων μηνύματα τύπου «ετοιμασθείτε ξεκινάει πόλεμος», «να δείτε τι θα γίνει όταν τους πιάσω», «αύριο έχει σφαγείο», «οπλισμένοι όλοι» αλλά και βίντεο από τα… κατορθώματά τους, ως δείγμα κυριαρχίας σε συνομηλίκους τους.

Πολυπληθείς ομάδες

Πρόκειται για ομάδες 10-20 ατόμων, ηλικίας 13-18 ετών, που επιτίθενται με ιδιόμορφα τοπικιστικά κριτήρια και υποτιθέμενες «μάχες γειτονιών». Επιπλέον, όπως έχει αποδειχτεί από τις έρευνες, διαπράττουν εκατοντάδες ληστείες στον δρόμο σε βάρος συνομηλίκων τους που ξυλοκοπούν – εντός κι εκτός σχολείου – και διακινούν μικροποσότητες ναρκωτικών για να αυξήσουν το χαρτζιλίκι.

Αύξηση της βίας

Τα στελέχη των Αρχών και οι ειδικοί, από την πλευρά τους, συσχετίζουν την αυξητική τάση στη βία των ανηλίκων στην έλλειψη αθλητικών χώρων ή στην αποχή από άλλες δραστηριότητες που λειτουργούν εκτονωτικά.

Διαβάστε επίσης: Ζάππειο – Ανήλικοι ξυλοκόπησαν και λήστεψαν 14χρονο – Είχαν κλείσει ραντεβού μέσω social media

Διαβάστε επίσης: Βία ανηλίκων – Νέα περιστατικά ξυλοδαρμού και συλλήψεις 16χρονων για μαχαίρια

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024