Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων - Οι φωτογραφίες της χρονιάς

Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων – Οι φωτογραφίες της χρονιάς

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνέχισαν να στηρίζουν συστήματα υγείας για την καταπολέμηση της COVID-19, διέσωσαν όσους κινδύνευαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, είδαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ακολούθησαν τους εκτοπισμένους της Αιθιοπίας και έχασαν συναδέλφους στο πεδίο.

Και το 2021, όπως τα τελευταία 50 χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων του πλανήτη με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνέχισαν να στηρίζουν συστήματα υγείας για την καταπολέμηση της COVID-19, όπως έγινε στον Λίβανο, διέσωσαν όσους κινδύνευαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα, είδαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τις πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν, ακολούθησαν τους εκτοπισμένους της Αιθιοπίας και έχασαν συναδέλφους στο πεδίο. Αυτές είναι μερικές από τις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετώπισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τη χρονιά που φεύγει.

©Filippo Taddei/MSF

Το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου, μια λαστιχένια βάρκα με 95 επιβαίνοντες, επρόκειτο να αναχαιτιστεί από τη λιβυκή ακτοφυλακή. Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έσπευσαν και διέσωσαν τους ανθρώπους με ασφάλεια.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επέστρεψαν στη θάλασσα το 2021 με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο με το πλοίο Geo Barents για να σώσουν τις ζωές προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν τη θανατηφόρα θαλάσσια διέλευση από τη Λιβύη.

©Tracy Makhlouf/MSF

Μια ηλικιωμένη γυναίκα εμβολιάζεται κατά της COVID-19 από μέλος της κινητής ομάδας εμβολιασμού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε γηροκομείο στο Shayle του Λιβάνου.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το σύστημα υγείας της χώρας πραγματοποιώντας εμβολιασμούς κατά της COVID-19 σε γηροκομεία και φυλακές και ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό.

©Paul Odongo/MSF

Η 10χρονη Habiba ζει με διαβήτη τύπου 1 και πρέπει να κάνει ένεση ινσουλίνης δύο φορές την ημέρα. Εκπαιδεύτηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να κάνει μόνη της την ένεση και να μεταφέρει την ινσουλίνη της στο σπίτι, αποθηκεύοντάς την σε φορητό ψυγειάκι.

H Habiba και η οικογένειά της κατέφυγαν στον καταυλισμό του Dadaab στην Κένυα μετά από μια μεγάλη ξηρασία που είχε σαρώσει τη Σομαλία το 2011. Πάνω από 200.000 πρόσφυγες ζουν αυτή τη στιγμή στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Dadaab, έχοντας φτάσει στην Κένυα τα τελευταία 30 χρόνια.

©Adrienne Surprenant/Collectif Item for MSF

Η Nanette πήγε να ερευνήσει τα περιστατικά βίας στη γενέτειρά της, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2014.

Εκεί, είδε γουρούνια να τρώνε πτώματα, και τις σορούς των γονιών της σε ένα ποτάμι. Συνέχισε να κρατά σημειώσεις και εικόνες, γνωρίζοντας ότι ήταν σημαντικό να καταγραφεί αυτό το τεράστιο κύμα βίας.

Όταν περικυκλώθηκε από μια ομάδα ανδρών, αυτοί υπερίσχυσαν και τη βίασαν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν το κέντρο Tongolo τον Αύγουστο του 2020 και είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στους επιζώντες σεξουαλικής βίας.

©NjiiriKarago/MSF

Δύο άνδρες χρησιμοποιούν κανό για να μετακινηθούν μετά τις τεράστιες πλημμύρες στα περίχωρα του καταυλισμού εκτοπισμένων στο εσωτερικό του Bentiu στο Νότιο Σουδάν.

Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών έπληξαν το Νότιο Σουδάν, επηρεάζοντας 780.000 ανθρώπους.

Σπίτια, καλλιέργειες, εγκαταστάσεις υγείας, σχολεία και αγορές, καταστράφηκαν.

© Tetiana Gaviuk /MSF

Στα μέσα Μαΐου η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που ξεκίνησε από την Ιερουσαλήμ επεκτάθηκε και σε όλα τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και έναν αέναο φόβο να απλώνεται παντού.

Στις 10 Μαΐου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να υποστηρίζουν την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να αξιολογήσουν και να σταθεροποιήσουν την κατάσταση εκατοντάδων Παλαιστινίων που τραυματίστηκαν από την ισραηλινή αστυνομία.

Μέσα σε ένα ανελέητο σφυροκόπημα καταστράφηκε μέρος της κλινικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που προσφέρει βοήθεια σε τραυματίες και εγκαυματίες στη Γάζα.

©Pau Miranda /MSF

Η φωτιά που ξέσπασε στο Cox’s Bazar του Μπανγκλαντές κατέστρεψε χιλιάδες καταφύγια σε αρκετούς από τους καταυλισμούς προσφύγων Ροχίνγκια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 860.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές και οι συνθήκες διαβίωσής τους επιδεινώνονται λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων COVID-19.

©Alexis Huguet /MSF

Η 25χρονη Amatou (ξαπλωμένη στην πιρόγα), είναι πρόσφυγας στο Ndu της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, μετά τα βίαια γεγονότα του 2017 που συνέβησαν στο Bangassou.

Είναι έγκυος και πρόκειται να γεννήσει, αλλά οι μαίες στο κέντρο υγείας Ndu που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς διέγνωσαν κάποιες επιπλοκές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το κέντρο υγείας.

Έτσι, η Amatou διεκομίσθη στο νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Bangassou, στην άλλη πλευρά του ποταμού, όπου μπορεί να χειρουργηθεί, εάν χρειαστεί.

©DalilaMahdawi /MSF

Ο Dawit Yonas γεννήθηκε πρόωρα, ζυγίζοντας μόνο 1,2 κιλά.

Η μητέρα του, Mebruit Muruts, γέννησε τον Dawit στην μαιευτική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον καταυλισμό Al-Tanideba στο Σουδάν.

Οι συγκρούσεις έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Σουδάν, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ιατρική περίθαλψη για υποσιτισμό, ελονοσία και διαρροϊκές ασθένειες.

©Eduardo SoterasJalil

Ένας άνδρας στέκεται μπροστά από το κατεστραμμένο σπίτι του στο χωριό Bisober της Αιθιοπίας. Στην Αιθιοπία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Tigray εκτυλίχθηκε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της χρονιάς, με φαινόμενα ακραίας βίας, εκατοντάδες νεκρούς, καταστροφές σπιτιών και κτιρίων και χιλιάδες εκτοπισμένους. Στις 21 Ιουνίου στην κρίση του Tigray δολοφονήθηκαν βάναυσα και τρία μέλη του προσωπικού μας.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024