Στα τρέχοντα επίπεδα παραμένουν την τελευταία συνεδρίαση του έτους οι αμερικανικοί δείκτες, με τη Wall Street να έχει υπερασπιστεί αυτή την εβδομάδα τα ετήσια κέρδη της, τα οποία ξεπερνούν το 18%

Στα τρέχοντα επίπεδα παραμένουν την τελευταία συνεδρίαση του έτους οι αμερικανικοί δείκτες, με τη Wall Street να έχει υπερασπιστεί αυτήν την εβδομάδα τα ετήσια κέρδη της, τα οποία ξεπερνούν το 18%.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,09% στις 36.431 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,14% στις 4.785 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite ενισχύεται κατά 0,17% στις 15.768 μονάδες.

Εισερχόμενος στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 27,2% από την αρχή του 2022 μέχρι σήμερα, με τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street να καταγράφει την τρίτη συνεχόμενη ανοδική χρονιά. Οι κλάδοι της ενέργειας και της ακίνητης περιουσίας ήταν οι τομείς με τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500 φέτος, σημειώνοντας άνοδο άνω του 40% ο καθένας. Οι κλάδοι της τεχνολογίας και των χρηματοοικονομικών σημειώνουν επίσης κέρδη πάνω από 30%.

Ο Dow Jones των 30 μετοχών σημειώνει άνοδο 18,9%, με τις Home Depot και Microsoft να έχουν οδηγήσει τα ετήσια κέρδη, σημειώνοντας άνοδο άνω του 50% η καθεμία. Ο εστιασμένος στην τεχνολογία Nasdaq σημείωσε άνοδο 22,1% φέτος, θέτοντας τον σε καλό δρόμο για το ένατο ανοδικό έτος την τελευταία 10ετία. Τίτλοι όπως η Alphabet, η Apple, η Meta Platforms και η Tesla έχουν οδηγήσει τα κέρδη του Nasdaq φέτος.

«Εξαιρετική χρονιά»

«Το 2021 ήταν άλλη μια εξαιρετική χρονιά για τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Chris Haverland της Wells Fargo Investment Institute, τονίζοντας ότι υποστηρίχθηκαν από τα ενθαρρυντικά νέα για την πανδημία και από τις εξαιρετικά διευκολυντικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές. Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη ενίσχυσαν επίσης τις μετοχές των ΗΠΑ, δήλωσε ο Haverland. Ο εκτιμώμενος ρυθμός αύξησης των κερδών από έτος σε έτος για το 2021 είναι 45,1%, σύμφωνα με το FactSet. Αυτό θα σήμαινε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης κερδών για τον δείκτη από τότε που το FactSet άρχισε να παρακολουθεί τη μέτρηση το 2008.

Βέβαια, πολλοί επενδυτές και αναλυτές αναμένουν πιο δύσκολες συνθήκες το επόμενο έτος, καθώς η Fed περιορίζει την νομισματική πολιτική της εποχής της πανδημίας ώστε να αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό. “Θα είναι πιο σκληρό, νομίζω, το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια κέρδους για τις μετοχές το επόμενο έτος”, δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών του Wharton, Jeremy Siegel.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr