Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία - «Μαύρα» Χριστούγεννα με Όμικρον, «κολασμένη» Πρωτοχρονιά με ελλείψεις προσωπικού;

Βρετανία – «Μαύρα» Χριστούγεννα με Όμικρον, «κολασμένη» Πρωτοχρονιά με ελλείψεις προσωπικού;

Η Ντάουνινγκ Στριτ μετέθεσε για μετά τα Χριστούγεννα την απόφαση για νέα περιοριστικά μέτρα λόγω της COCID-19, με το βλέμμα στραμμένο και στην οικονομία. Όμως ήδη νοσοκομεία και επιχειρήσεις αναφέρουν ελλείψεις σε εργαζόμενους, λόγω αυξημένων κρουσμάτων

Από πλευράς πανδημίας, τα φετινά Χριστούγεννα στη Βρετανία (και όχι μόνο) θυμίζουν… επιστροφή στο εφιαλτικό 2020.

Μόνο που αυτή τη φορά η απειλή δεν έρχεται από την  παραλλαγή Δέλτα, αλλά από την ακόμη πιο μεταδοτική Όμικρον, που «καλπάζει».

Ενώ τα περσινά αυστηρά περιοριστικά μέτρα δεν είναι φέτος σε ισχύ, καθώς -εν μέσω εμβολιασμών, ενδοκυβερνητικής αναταραχής και σκανδάλων, καθώς και ανησυχιών για την οικονομία- το υπουργικό συμβούλιο υπό τον κλυδωνιζόμενο Μπόρις Τζόνσον μετέθεσε για μετά τα Χριστούγεννα την όποια απόφαση για τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Αφότου, δηλαδή, ο κόσμος θα έχει συναντηθεί σε οικογενειακά τραπέζια και σε εορταστικά πάρτι, που αναμένεται να εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

Τασσόμενοι μάταια υπέρ της άμεσης επιβολής πιο αυστηρών περιορισμών, επιστημονικοί σύμβουλοι της Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποιούν τώρα ότι για τον κίνδυνο οι νοσηλείες ασθενών με κοροναϊό να φτάσουν τον Ιανουάριο τις 10.000 την ημέρα (στο Λονδίνο ήδη αυξήθηκαν κατά 30% μέσα στην τελευταία εβδομάδα).

Κι αυτό ενώ, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια σκληρής μάχης με την COVID-19, το ούτως ή άλλως υποστελεχωμένο και υποχρηματοδότουμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έχει ξεπεράσει τα όριά του.

Πολλοί τώρα μιλούν για έναν φαύλο κύκλο.

Υπό τον φόβο της Όμικρον και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί αυτοπεριορίζονται, μειώνοντας την καταναλωτική κίνηση και ακυρώνοντας τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους.

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι εν τω μεταξύ εκθετική τις τελευταίες ημέρες σε σχολεία, σε επιχειρήσεις, ακόμη και στα νοσοκομεία και οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον αισθητές.

To NHS… νοσεί

Οι υγειονομικοί χτυπούν ήδη «καμπανάκι», όχι μόνο για την αυξημένη πληρότητα στα νοσοκομεία, αλλά και για τις ταυτόχρονα αυξανόμενες απουσίες νοσηλευτών, γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων, λόγω νόσησης με COVID-19.

Το αποτέλεσμα είναι οι εναπομείναντες συναδέλφοί τους να εξουθενώνονται, καθώς καλούνται να καλύψουν τα κενά με υπερωρίες, και οι παρεχόμενες υπηρεσίες μοιραία να υποβαθμίζονται.

Με δημόσια προτροπή-έκκληση, η γενική διευθύντρια του NHS Αγγλίας, Αμάντα Πρίτσαρντ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αναδιάταξης του προσωπικού στα νοσοκομεία αιχμής, ώστε να ριχτεί το βάρος «στις πιο επείγουσες ανάγκες».

Ζήτησε επίσης άμεσα νέες προσλήψεις υγειονομικών, μέχρι και την κινητοποίηση εθελοντών ενόψει ενός «κολασμένου» -όπως προβλέπεται- Ιανουαρίου.

Σε μία μεσοβέζικη λύση, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε προ ημερών να χαλαρώσει τις οδηγίες για όσους πλήρως εμβολιασμένους -συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών- έρχονται σε επαφή με κρούσματα, υποχρεώνοντάς τους σε καθημερινά διαγνωστικά τεστ επί μια εβδομάδα και καραντίνα μόνο για όσους βρεθούν θετικοί ή παρουσιάσουν συμπτώματα.

Μέσα στην εβδομάδα, δε, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αλλαγές στην απομόνωση όσων πλήρως εμβολιασμένων στην Αγγλία μολύνονται από κοροναϊό, μειώνοντας το διάστημα της καραντίνας από τις δέκα ημέρες στη μια εβδομάδα, εφόσον την έκτη και την έβδομη ημέρα βγουν αρνητικά τα rapid τεστ.

Με τον αυξημένο ρυθμό των μολύνσεων και τη ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον, ωστόσο, προβλέπεται ότι οι απουσίες εργαζομένων και οι ανεπάρκειες σε υπηρεσίες θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες δραματικά.

«Ντόμινο» απουσιών, προβλήματα σε υπηρεσίες

Τα βρετανικά ταχυδρομεία αναφέρει από τις 15 Δεκεμβρίου κιόλας ελλείψεις προσωπικού λόγω έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού, την ώρα που οι πιέσεις στην υπηρεσία είναι ασφυκτικές, λόγω της αυξημένης κίνησης της εορταστικής περιόδου.

Προβλήματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στις μεταφορές. Οι εταιρείες σιδηροδρόμων ScotRail και West Midlands Railway αναγκάστηκαν ήδη να ακυρώσουν δρομολόγια, ελλείψει οδηγών.

Ο Μανουέλ Κορτές, γενικός γραμματέας του TSSA, προειδοποίησε ανοιχτά ότι οι βασικές υπηρεσίες στον κλάδο των μεταφορών απειλούνται.

Στο μετρό του Λονδίνου έκλεισε ήδη μια ολόκληρη γραμμή (η Waterloo & City) ως τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς τουλάχιστον 100 οδηγοί βρίσκονται σήμερα σε άδεια ασθενείας, λόγω της COVID-19.

Οι πρώτες σοβαρές αρρυθμίες έχουν αρχίσει να καταγράφονται και σε άλλες υπηρεσίες.

Το συμβούλιο του Γκρίνουιτς, στο νότιο Λονδίνο, για παράδειγμα, προειδοποίησε τους κατοίκους της περιοχής για καθυστερήσεις στην αποκομιδή απορριμμάτων από αυτήν την εβδομάδα.

Εξαιρετικά θολό είναι το τοπίο στην εκπαίδευση.

Λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών είχαν ήδη αυξηθεί σημαντικά, λόγω κοροναϊού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα περισσότερα κρούσματα μεταξύ των δασκάλων καταγράφονται στα δημοτικά σχολεία της Αγγλίας, όπου ένας στους 30 μαθητές δεν εμφανίστηκε καν την περασμένη εβδομάδα, για λόγους που σχετίζονται με την COVID-19.

Στο μεσοδιάστημα ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 5-11 ετών, που μόλις άρχισε στη Βρετανία, αφορά μόνο παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Επιχειρηματική «ασφυξία» από την Όμικρον

Τα προβλήματα επεκτείνονται πλέον σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Στο Γουέστ Εντ, θεατρικές παραστάσεις ακυρώθηκαν εν μέσω της εορταστικής περιόδου, λόγω αυξημένων κρουσμάτων της Όμικρον.

Στους κλάδους τουρισμού και φιλοξενίας, οι επιχειρηματίες είναι σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς -παράλληλα με τις μολύνσεις εργαζομένων από κοροναϊό- γίνονται μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων για την περίοδο των γιορτών.

Ο εμπορικός σύλλογος UK Hospitality κάνει μαύρες προβλέψεις για μείωση των εισπράξεων κατά 40% έως και 60% τον Δεκέμβριο, συνήθως τον πιο κερδοφόρο μήνα.

Εκνευρισμός επικρατεί και στο λιανεμπόριο, όπως και στην εστίαση, καθώς η καταναλωτική κίνηση έχει μειωθεί και εκφράζονται φόβοι για κάθετη πτώση τζίρου μετά τα Χριστούγεννα, εν αναμονή αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Οι πιέσεις εντείνονται για νέα, γενναία κρατική ενίσχυση.

Προσώρας, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης, ύψους ενός δισεκατομμυρίου λιρών.

Περιλαμβάνει εφάπαξ επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας και της αναψυχής στην Αγγλία, ύψους έως 6.000 λιρών εκάστη, συν χρηματοδότηση των τοπικών αρχών με πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες για τη στήριξη άλλων επιχειρηματικών κλάδων.

Προβλέπεται επίσης κρατική κάλυψη του κόστους νόμιμης αποζημίωσης ασθενείας εργαζομένων λόγω COVID-19, για   μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η διάθεση 30 εκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη του κλάδου πολιτισμού.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024