Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζούλιαν Ασάνζ - Άσκησε έφεση στην απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ

Τζούλιαν Ασάνζ – Άσκησε έφεση στην απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών.

Οι δικηγόροι του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, ελπίζοντας ότι θα εμποδίσουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα η αρραβωνιαστικιά του.

Στις 10 Δεκεμβρίου το Εφετείο ακύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου το οποίο είχε απορρίψει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων που αφορούσαν κυρίως τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Με τι ποινή κινδυνεύει

Ο Ασάνζ διώκεται για κατασκοπεία και αν καταδικαστεί στις ΗΠΑ μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών. Οι υποστηρικτές του επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια σοβαρότατη επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου.

Η σύντροφος του Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, ανέφερε μέσω του Twitter ότι σήμερα ασκήθηκε έφεση στην απόφαση έκδοσής του. Η Μόρις, που είναι δικηγόρος και μητέρα των δύο παιδιών του Ασάνζ, εξήγησε ότι η απόφαση για το αν θα εξεταστεί η υπόθεση από το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ο Ασάνζ κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο εδώ και δυόμιση χρόνια. Είχε συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού παρέμεινε επί επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε ζητώντας άσυλο ενώ είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους. Τότε, έλεγε ότι φοβόταν πως η Βρετανία θα τον παρέδιδε στις αμερικανικές ή τις σουηδικές αρχές, όπου του είχε ασκηθεί δίωξη για βιασμό. Η υπόθεση αυτή ωστόσο έχει πλέον μπει στο αρχείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024