Για την αποπληρωμή ενός πετρελαϊκού χρέους ύψους 251 εκατ. δολαρίων, η Σρι Λάνκα θα στέλνει κάθε μήνα στην Τεχεράνη συγκεκριμένη ποσότητα από τσάι Κεϋλάνης που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των Ιρανών

Οι δύσκολες οικονομικές εποχές απαιτούν… συμβιβασμούς και πληρωμές και σε είδος, ακόμη και μεταξύ κρατών. Αυτό πιθανότατα σκέφτηκε και το Ιράν που προκειμένου να διασφαλίσει την αποπληρωμή ενός πετρελαϊκού χρέους ύψους 251 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, αποδέχτηκε να πληρωθεί σε τσάι!

Βέβαια, το τσάι είναι υψηλής ποιότητας, διότι η Σρι Λάνκα διακρίνεται για την ποιότητα της παραγωγής της σε τσάι τύπου Κεϋλάνης. Από την άλλη πλευρά ο μουσουλμανικός πληθυσμός του Ιράν καταναλώνει τεράστιες ποσότητες τσαγιού και μάλιστα με ιδιαίτερη προτίμηση στο τσάι Κεϋλάνης, που αναλογεί περίπου στη μισή ποσότητα που καταναλώνουν οι Ιρανοί.

Και βέβαια με τον τρόπο αυτό η Τεχεράνη θα καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της χώρας στο ρόφημα, δίχως να χρειαστεί να αγοράσει ότι χρειάζεται από το εξωτερικό, ξοδεύοντας και τις μικρές ποσότητες σε ξένο συνάλλαγμα που διαθέτει λόγω των συνεχιζόμενων διεθνών κυρώσεων.

Έκλεισε το deal

Εξάλλου, το τσάι ανήκει στις κατηγορίες των τροφίμων, που για ανθρωπιστικούς λόγους δεν υπόκειται σε κυρώσεις ή περιορισμούς από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ.

Έτσι, το deal “εκλεισε” ικανοποιώντας και τις δύο πλευρές, με τη Σρι Λάνκα να δεσμεύεται να αποστέλλει συγκεκριμένες ποσότητες τσαγιού, κάθε μήνα, στο Ιράν, για όσο διάστημα χρειαστεί έως ότου καλυφθεί το χρέος της. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η συμφωνία “τσάι αντί πετρελαίου” να παραταθεί και μετά την αποπληρωμή του χρέους.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr