Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόβατα - Εντερικές λοιμώξεις - Που οφείλονται

Πρόβατα – Εντερικές λοιμώξεις – Που οφείλονται

Χρήσιμες οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους προκειμένου να διαφυλάξουν την καλή υγεία των προβάτων τους.

Η εμφάνιση διάρροιας σε νεογέννητα πρόβατα απασχολεί πολύ τους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα λόγω των απωλειών που αυτή συνεπάγεται.

Μια διαφορική διάγνωση θα περιλάμβανε τη διάρροια από δίαιτα, τις ιογενείς διάρροιες, την εντεροτοξιναιμία, την κολιβακίλλωση, τη σαλμονέλλωση, τη λιστερίωση, την κρυπτοσποριδίαση, την κοκκιδίαση, τη δηλητηρίαση (χαλκός, λεβαμιζόλη), τη λευκή διάρροια, τα γαστρεντερικά παράσιτα, τη δυσπεπτική οξέωση.

Διάρροια από δίαιτα

Οφείλεται σε υπερσιτισμό του ζώου, σε χορήγηση κακής ποιότητας υποκατάστατου γάλακτος ή σε χορήγηση γάλακτος με λανθασμένη αραίωση ή θερμοκρασία. Η κλινική εικόνα των ζώων είναι ποικίλης σοβαρότητας με ορισμένα αρνιά να έχουν διάροια αλλά να είναι ζωηρά, και άλλα να εμφανίζουν κατάπτωση, διόγκωση της κοιλιάς και δύσπνοια. Η θεραπεία στηρίζεται σε νηστεία του ζώου για 24-36 ώρες και στη χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών και ευστομάχων.

Ιογενής διάρροια

Οφείλεται κυρίως σε κορωναϊούς, ροτραϊούς και αδενοϊούς. Συνήθως είναι αυτοϊώμενο, αν και έχουν περιγραφεί επιδημίες διάρροιας εξαιτίας τους, ωστόσο οι περισσότερες σημαντικές εντερικές ιώσεις σχετίζονται με την ύπαρξη δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων. Αφορούν αμνούς 2-14 ημερών αλλά και μεγαλύτερους (κυρίως την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους), που εμφανίζουν διάρροια, κατάπτωση και αφυδάτωση. Εφαρμόζεται υποστηρικτική αγωγή για την αντιμετώπιση τους.

Αιμορραγική εντερίτιδα

Οφείλεται στο Clostridium perfringens τύπου C (α και β τοξίνη) ή από τον τύπο Β (β ή β2 τοξίνη). Αφορά νεογνά έως 2 εβδομάδων, κυρίως 12 ωρών- 4 ημερών και έχει πιο σπάνια εμφάνιση. Τα ζώα εμφανίζουν ρίγος, κατάπτωση, απομακρύνονται από τις μητέρες τους, παύουν να θηλάζουν, παρουσιάζουν κοιλιακό άλγος και αιματηρή διάρροια, κατακλίνονται και πεθαίνουν.

Προκειμένου να αποφευχθεί η εντεροτοξιναιμία συστήνεται καλή διαχείριση της εκτροφής με προληπτικούς εμβολιασμούς (toxipra plus, covexin 8A, panclostil, dialuene P κλπ) σε έγκυες προβατίνες 4-6 εβδομάδες προ του τοκετού και σε αρνιά από εμβολιασμένες μάνες σε ηλικία 12-16 εβδομάδων και επανάληψη μετά από 4-6 εβδομάδες , ενώ σε αρνιά από μη εμβολιασμένες μάνες τις πρώτες 2 εβδομάδες της ζωής τους και επανάληψη μετά από 4-6 εβδομάδες.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024