Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων - Φρικτή υπενθύμιση το ναυάγιο στη Φολέγανδρο

Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων – Φρικτή υπενθύμιση το ναυάγιο στη Φολέγανδρο

Ακόμα τρεις πρόσφυγες προστίθενται στην μαύρη λίστα των ανθρώπων εκείνων που πνίγηκαν στη Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να αγγίξουν το ευρωπαϊκό όνειρο.

Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή τους στοίχισε τη ζωή, περνώντας τη Μεσόγειο, με σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ακόμα τρεις πρόσφυγες προστίθενται στην μαύρη λίστα των ανθρώπων εκείνων που πνίγηκαν στη Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να αγγίξουν το ευρωπαϊκό όνειρο.

Από το βράδυ της Τρίτης σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες έστειλαν σήμα προς τις ελληνικές αρχές πως κινδυνεύουν ανοιχτά της Φολεγάνδρου.

Το σκάφος στην οποία επέβαιναν σημείωσε βλάβη ενώ γρήγορα άρχισαν να εισχωρούν νερά, με αποτέλεσμα τρεις άντρες να χάσουν τη ζωή τους.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πόσοι επέβαιναν στο σκάφος, εκτιμάται ωστόσο πως αναζητούνται ακόμα τουλάχιστον 17 άνθρωποι.

1.859 νεκροί στη Μεσόγειο το 2021

Από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν από τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη. Ωστόσο, δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι που δεν ολοκληρώνουν το ταξίδι τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από το 2014 176.406 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει για διασχίσουν τη μεσόγειο, με 23.145 να αγνοούνται ή να χάνουν τη ζωή τους.

To 2021, 1.859 έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Μεσόγειο, με το 97% των θανάτων να οφείλονται σε πνιγμούς, εκ των οποίων τα 63 ήταν παιδιά.

Μάλιστα ο Ιούλιος φαίνεται να είναι ο πιο «θανατηφόρος» μήνας, με 311 νεκρούς, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να διασχίσουν την Μεσόγειο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένου των καλών καιρικών συνθηκών.

Από τους 1.859, οι 39 πέθαναν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δρόμους προς την ΕΕ για τους ανθρώπους που ξεφεύγουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οι περισσότεροι προσπαθούν να περάσουν με λέμβους από την τουρκική ακτή στα κοντινά ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όμως, με τις αυξημένες περιπολίες και τους ισχυρισμούς για συνοπτικές απελάσεις πίσω στην Τουρκία για όσους φθάνουν, πολλοί έχουν επιχειρήσει μεγαλύτερες διαδρομές σε μεγαλύτερα πλοία.

Η Φολέγανδρος, ένα από τα νότια νησιά των Κυκλάδων, δεν βρίσκεται σε μια συνηθισμένη διαδρομή για τους λαθρέμπορους μεταναστών.

Άλλα πλοία έχουν παρακάμψει τα ελληνικά νησιά και κατευθύνθηκαν απευθείας από τις τουρκικές ακτές προς την Ιταλία.

16 νεκρά παιδιά στην Ευρώπη το 2021

Στην Ευρώπη τα πράγματα φαίνεται πως είναι λίγο διαφορετικά, με τους πρόσφυγες να χάνουν τις ζωές τους περισσότερο σε τροχαίο δυστυχήματα παρά σε πνιγμούς στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, 763 άνθρωποι αγνοούνται ή έχουν χάσει τη ζωή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, εκ των οποίων τα 81, με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών παιδιών να καταγράφεται το 2021, αγγίζοντας τον αριθμό των 16.

  • 409 νεκροί από τροχαία δυστυχήματα
  • 182 από πνιγμούς
  • 49 από άθλιες συνθήκες διαβίωσης
  • 45 από βία
  • 38 από άγνωστο λόγο
  • 22 από δυστυχήματα
  • 18 από αρρώστια/ελλιπή υγειονομική κάλυψη

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024