Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Χαμένοι στις συσκέψεις - Αναζητώντας κρούσματα της Ομικρον την ώρα που η Ευρώπη οχυρώνεται

Κοροναϊός: Χαμένοι στις συσκέψεις – Αναζητώντας κρούσματα της Ομικρον την ώρα που η Ευρώπη οχυρώνεται

Πλέον η Ομικρον έχει ήδη διέλθει τα σύνορά μας, εμείς όχι ακόμη τον Ρουβίκωνα, ίσως προλάβει τα δικά μας Χριστούγεννα, σκοτεινή και μυστηριώδης, ανιχνεύτηκε εμμέσως μάλιστα η παρουσία της μέσω των λυμάτων και ιδίως στη Θεσσαλονίκη.

Σύγχυση και αβεβαιότητα για το τι επιφυλάσσει η πανδημία την αυγή του νέου έτους, προκαλεί στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας η διστακτικότητα στη λήψη προληπτικών μέτρων για την ανάσχεση της ταχύτατα εξαπλούμενης παραλλαγής Ομικρον.

Αντικρουόμενες απόψεις που εκφράζονται από επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη, αναφορικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων αμέσως ή μετά τις γιορτές για να μην διαταραχθεί η αγορά και η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, υποδεικνύουν – για ορισμένους – έλλειψη συνεκτικότητας στη γραμμή άμυνας.

Προειδοποιούν

Επιστήμονες που δεν ανήκουν στην Επιτροπή η οποία γνωμοδοτεί και εισηγείται μέτρα στην κυβέρνηση, προειδοποιούν αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο κανάλι επικοινωνίας, πως σε λίγα 24ωρα ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας θα ανέλθει σε πρωτοφανή επίπεδα, και τα περισσότερα από αυτά θα οφείλονται στην Ομικρον.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δ. Σαρηγιάννης διατρανώνει την αναγκαιότητα επιβολής lockdown, ώστε να συναντήσει η Ομικρον καμένη γη μπροστά της, προσδίδει δραματικότερο τρόπο στην άποψή του λέγοντας πως ετοιμάζει επιστολή με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, και την ίδια ώρα από το Μαξίμου διαρρέει η απάντηση πως ο συγκεκριμένος επιστήμονας δεν είναι ούτε σύμβουλος του πρωθυπουργού, ούτε μέλος της Επιτροπής.

Η σύσκεψη της Επιτροπής Ειδικών για την αξιολόγηση μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε δύο δόσεις, με την πρώτη ίσως και πριν τα Χριστούγεννα και τη δεύτερη στις 3 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώες, με σημαντικότερα υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, η ψυχαγωγία κατέβασε ρολά και το πνεύμα των Χριστουγέννων περιορίστηκε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και στις καρδιές των συνδαιτυμόνων.

Η Πορτογαλία που έχει 10 εκατομμύρια κατοίκους και ποσοστό εμβολιασμού στο 87%, αποφάσισε να κλείσει τα μπαρ και τα εστιατόρια για τις γιορτές, ενθάρρυνε στο έπακρο την τηλεργασία και δια στόματος του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, προέτρεψε τον κόσμο να περιορίσει τις διαπροσωπικές επαφές του.

Μας προϊδέασαν

Αντίστοιχα σκληρά μέτρα έχουν λάβει πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, και αρκετές μέρες πριν, προϊδέασαν το πόσο διαφορετικά θα είναι αυτά τα Χριστούγεννα, ακυρώνοντας τις υπαίθριες εκδηλώσεις και φιέτσες για να μην πολλαπλασιαστεί η νέα παραλλαγή.

Πανδημία – Να μας καθοδηγήσει η γνώση και όχι ο φόβος

Το γεγονός ότι στη χώρα μας, το μικρό δείγμα κάτω του 10% των κρουσμάτων που εξετάζεται για να εντοπίσει την παρουσία της Ομικρον, έχει αποκαλύψει πριν από δύο μέρες 26 περιπτώσεις, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η νέα παραλλαγή δεν βρίσκεται εδώ, σε εύρος μεγαλύτερο από αυτό που νομίζουμε και κυρίως με τις ίδιες δυνατότητες πολλαπλασιασμού που επιδεικνύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Καμία πολυτέλεια

Για 10.000 κρούσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων, Δημήτρης Μπόγδανος, σημειώνοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε χαλαροί και πως απαιτείται αυστηροποίηση των μέτρων».

Πλέον η Ομικρον έχει ήδη διαβεί τα σύνορά μας, εμείς όχι ακόμη τον Ρουβίκωνα, ίσως προλάβει τα δικά μας Χριστούγεννα, σκοτεινή και μυστηριώδης, ανιχνεύτηκε εμμέσως μάλιστα η παρουσία της μέσω των λυμάτων και ιδίως στη Θεσσαλονίκη.

Όμικρον – Πολύ μικρός ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων – Η πίεση στο σύστημα Υγείας θα καθορίσει τη λήψη νέων μέτρων

Τις τελευταίες μέρες το ιικό φορτίο στην Αττική παρουσιάζει ανησυχητική διόγκωση, την Τετάρτη τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 5.600 και περισσότερα από 2.000 ήταν στην Αττική, χωρίς να ξέρει κανείς πόσα από αυτά είναι Ομικρον. Σίγουρα ακόμη δεν θα ισχύει εδώ ό,τι στην Ισπανία και τη Βρετανία όπου η νέα παραλλαγή ανιχνεύεται στις μισές μολύνσεις.

Το μικρό νούμερο

«Δεν βλέπουμε την εντυπωσιακή άνοδο της Ομικρον και αυτό είναι καθαρά μαθηματικά. Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα. Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.5000 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης τονίζοντας την εφιαλτική άνοδο των κρουσμάτων μέσα σε μόλις 10 ημέρες.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν τη μετάλλαξη Όμικρον εξαρτάται από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 100 κρούσματα αναμένεται ανάλογη αύξηση, ενώ εάν έχουμε 200 ή και 500 κρούσματα, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο. Ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός και μάλιστα προέβλεψε πως ίσως τα Φώτα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500.

Στην αιχμή

Την αιχμή του πέμπτου κύματος καθοδηγεί η Ομικρον, διαπερνώντας το δίχτυ ανοσίας που ύφαναν τα αντισώματα των εμβολίων, περιμένουμε να συμβεί κι εδώ αυτό αλλά δυστυχώς εφεδρείες δεν διαθέτουμε με ένα ΕΣΥ να καταρρέει και μία περιβόητη μελέτη να ενεργοποιεί να τους χειρότερους φόβους.

Προκρίνεται το εμβόλιο σε περισσότερες δόσεις και ηλικιακές ομάδες, συστήνουν οι ειδικοί να καταστεί υποχρεωτικό στους 50άρηδες, ιδέα που δεν βρίσκει ελκυστική η Μίνα Γκάγκα, όμως εμείς θα κάνουμε Γιορτές με κάθε τρόπο, σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο ψυχαγωγίας, και το πρωί θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, όπως και εκατομμύρια άλλοι Ευρωπαίοι, η θέα από το παράθυρο θα είναι μόνο διαφορετική.

Διαβάστε επίσης: Νέα μέτρα – Υποχρεωτική μάσκα παντού – Ματαίωση εορταστικών εκδηλώσεων

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ – Καμία χώρα δεν μπορεί να εξέλθει από την πανδημία της COVID-19 με αναμνηστικές δόσεις εμβολίων

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024