Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το déja-vu του Πρίφτη, ο Ολυμπιακός και οι ατάκες του Ζούρου

Το déja-vu του Πρίφτη, ο Ολυμπιακός και οι ατάκες του Ζούρου

Ο σχεδιασμός του καλοκαιριού, η νίκη επί του Ολυμπιακού και οι δηλώσεις του Ζούρου έχουν σημαδέψει τη μέχρι τώρα θητεία του Δημήτρη Πρίφτη στον Παναθηναϊκό.

Ο Δημήτρης Πρίφτης άφησε το καλοκαίρι τα κρύα του Καζάν και αποφάσισε στην ηλικία των 53 ετών να καθίσει σε έναν από τους δυσκολότερους πάγκους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Έλληνας τεχνικός ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό στις 26 Ιουνίου για τα επόμενα τρία χρόνια και έτσι θα είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο κορυφαίο επίπεδο.

Οι πράσινοι τον πίστευαν και ήθελαν από καιρό να τον φέρουν στο ΟΑΚΑ, κάτι που αποδεικνύεται από την χρονική διάρκεια που έθεσαν στη συνεργασία τους. Ο Πρίφτης είχε κερδίσει τον σεβασμό και την αγάπη των ανθρώπων της Ούνικς, με τα τέσσερα χρόνια που έμεινε στον πάγκο της να μιλάνε από μόνα τους. Θα μπορούσε να παραμείνει και άλλο, αλλά η μεγάλη επιθυμία του να έρθει στον Παναθηναϊκό και να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του.

Ο Έλληνας τεχνικός είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του μέσα από την πορεία του στον Άρη και την Ούνικς, πραγματοποιώντας καλές πορείες στο EuroCup, με αποκορύφωμα την περσινή διαδρομή μέχρι τους τελικούς, όπου εξασφάλισαν στην ομάδα του Ταταρστάν την συμμετοχή στη φετινή EuroLeague.

Και ο ίδιος γνώριζε πως το «καράβι» του Παναθηναϊκού είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση, με τις απαιτήσεις του συλλόγου και του κόσμου του να είναι ικανές να λυγίσουν και τον πιο δυνατό. Αν προσθέσουμε και την οικονομική συγκυρία του τριφυλλιού, θα πρέπει να δώσουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο credit στον Δημήτρη Πρίφτη, που θα μπορούσε να διαχειρίζεται αυτή την στιγμή ένα διπλάσιο μπάτζετ από το φετινό στους πράσινους, αλλά εκείνος αποφάσισε με την καρδιά.

Ο σχεδιασμός του καλοκαιριού

Τα κουκιά ήταν μετρημένα στο ταμείο του Παναθηναϊκού, που για δεύτερη σερί χρονιά θα έπρεπε να κινηθεί βάσει εσόδων-εξόδων. Ο Δημήτρης Πρίφτης είδε τους Ντίνο Μήτογλου και Μάριο Χεζόνια να αποχωρούν για άλλες πολιτείες και να αφήνουν πίσω τους ένα μεγάλο κενό.

Ο Έλληνας τεχνικός κάλυψε τη θέση «4» με τον «συνοδοιπόρο» του Οκάρο Ουάιτ και τον έμπειρο Τζέρεμι Έβανς, ενώ πίστεψε στον Κέντρικ Πέρι και τον έχρισε βασικό πλέι μέικερ της ομάδας. Παράλληλα, έφερε τον Τζεχάιβ Φλόιντ για back-up του Παπαγιάννη, με την επιλογή, τέλος, του Γιόγκι Φέρελ να μην του βγαίνει καθόλου και τον Αμερικανό να φεύγει μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Με εξαίρεση τον Ντάριλ Μέικον, οι παραπάνω επιλογές ξένων δεν έχουν «βγει» για τον Έλληνα τεχνικό, με τον Φλόιντ να αναμένεται σύντομα να «χαιρετίσει», ενώ ο Πέρι παίρνει συνεχώς ευκαιρίες, αλλά δεν τις εκμεταλλεύεται. Όσον αφορά τους Ουάιτ και Έβανς, ο πρώτος δείχνει να «ψάχνει» τα πατήματά του στο υψηλότερο επίπεδο, ενώ ο δεύτερος προσπαθεί να βοηθήσει αγωνιζόμενος και στο «5», όντας παράλληλα «ανεβασμένος» τον τελευταίο καιρό.

Ωστόσο, με το μπάτζετ που είχε να διαχειριστεί ο Δημήτρης Πρίφτης δεν μπορούσε να κάνει «θαύματα», με το γεγονός πως μόλις ένας έχει πρότερη εμπειρία από την EuroLeague να τα λέει όλα. Αυτό που ίσως θα μπορούσε να κάνει, ήταν να «ψαχτεί» περισσότερο για έναν δημιουργό στη θέση του άσσου, με το πρόβλημα να γίνεται εμφανές στην πλειοψηφία των αγώνων. Η περίπτωση του Γιόβιτς, αν και ρίσκο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το ντέρμπι τα άλλαξε όλα

Ο Δημήτρης Πρίφτης δεν είναι άπειρος στις συνθήκες ενός «αιώνιου» ντέρμπι, καθώς είχε πανηγυρίσει τον τίτλο το 2014, όντας βοηθός του Φραγκίσκου Αλβέρτη.

Ο Παναθηναϊκός πήγαινε στο ΣΕΦ με τον ρόλο του μεγάλου αουτσάιντερ, καθώς ο Ολυμπιακός έβγαζε πολύ καλύτερη εικόνα μέχρι εκείνο το σημείο και οι οπαδοί του είχαν ετοιμάσει «γιορτή» για να πανηγυρίσουν μία εύκολη επικράτηση επί των πρασίνων. Ωστόσο, στο παρκέ ήταν όλα διαφορετικά, με τον Έλληνα τεχνικό να παίρνει το «σκαλπ» του Γιώργου Μπαρτζώκα μέσα από την άμυνα ζώνης και επειδή η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, εκμεταλλεύτηκε το επιθετικό κρεσέντο των παικτών στην τελευταία περίοδο και τα 4/27 τρίποντα των ερυθρόλευκων για να πάρει τη νίκη με 81-76.

Μια νίκη που άλλαξε εντελώς τη ψυχολογία στο πράσινο στρατόπεδο, καθώς ενδεχόμενη ήττα και μάλιστα με διαφορά δεν αποκλείεται να είχε φέρει αλλαγές, που δεν θα αφορούσαν τον Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος τυγχάνει της πλήρης εμπιστοσύνης της διοίκησης.

Τα εγκώμια του Ζούρου

Λίγες μέρες πριν το δεύτερο «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν, αυτή τη φορά για την EuroLeague, ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα με 92-67 του Προμηθέα για την 11η αγωνιστική της Basket League, σε ένα παιχνίδι που θα είχε ξεχάσει ήδη ο Δημήτρης Πρίφτης, αν δεν είχαν ειπωθεί τα παρακάτω λόγια από τον συνάδελφό του, Ηλία Ζούρο.

«Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό για τη νίκη. Καλή συνέχεια στον coach Πρίφτη, ο οποίος είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές, με πολύ καλές αρχές και καλή δουλειά. Του εύχομαι τα καλύτερα μέσα από την καρδιά μου», ανέφερε ο προπονητής του Προμηθέα.

Είναι καλό να γνωρίζουν οι άλλοι την αξία σου, αλλά είναι ακόμα καλύτερο να την αναγνωρίζουν άνθρωποι που ξέρουν τον χώρο και τις δυσκολίες του, με τον Έλληνα τεχνικό να δουλεύει μέρα νύχτα για να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πράσινους. Δεν αποκλείεται στη συνέχεια να γίνει δέκτης και άλλων αποθεωτικών σχολίων.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024