Η χώρα μας εξάγει στις ΗΠΑ ακτινίδια, σταφύλια, εσπεριδοειδή και ρόδια. 

Στην πιστοποίηση ένδεκα (11) επιπλέον φυτοϋγειονομικών ελεγκτών από USDA/APHIS για την ενίσχυση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων στην αγορά των ΗΠΑ, προχώρησε το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ.

Η χώρα μας εξάγει στις ΗΠΑ ακτινίδια, σταφύλια, εσπεριδοειδή και ρόδια.  Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγωγή τους είναι να υπόκεινται σε ψυχρή μεταχείριση (coldtreatment), βάσει εγκεκριμένων πρωτοκόλλων της αρμόδιας φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται κι επισήμως από φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της χώρας μας, εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους από το USDA/APHIS.

Ο αριθμός των Ελλήνων φυτοϋγειονομικών ελεγκτών που είναι πιστοποιημένοι μετά την εκπαίδευση που έγινε στην Ελλάδα το 2016 από το USDA/APHIS δεν επαρκούσε πλέον για την κάλυψη των εξαγωγικών απαιτήσεων της χώρας.

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, αναγνωρίζοντας της ανάγκη για την εκπαίδευση – πιστοποίηση των φυτοϋγειονομικών ελεγκτών της χώρας μας πάνω στην διαδικασία της Ψυχρής Μεταχείρισης αλλά και για την στήριξη των ελληνικών εξαγωγών νωπών φρούτων προς ΗΠΑ και άλλες χώρες (σημειώνουμε ότι η διαδικασία της ψυχρής μεταχείρισης απαιτείται και κατά την εξαγωγή ακτινιδίων και εσπεριδοειδών και σε άλλες χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, Ταϊλάνδη, Κορέα, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κ.α), για την οριστική επίλυση του προβλήματος ήρθε σε επικοινωνία και συνεννόηση με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και εξασφάλισε την εκπαίδευση επιπλέον φυτοϋγειονομικών ελεγκτών των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) της Χώρας, ώστε να μην υπάρξουν ξανά οι δυσάρεστες καταστάσεις της περυσινής περιόδου.

Στον ασφυκτικά λίγο χρόνο που είχε στην διάθεση του το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, καθώς και λόγω της δυσκολίας που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19, προχώρησε στην προετοιμασία και υλοποίηση της εκπαίδευσης διαδικτυακά.

Με την εκπαίδευση πιστοποιήθηκαν συνολικά έντεκα (11) φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της χώρας και ειδικότερα:

• Τέσσερις (4) στην ΠΕ Πέλλας

• Δύο (2) στην ΠΕ Ημαθίας

• Ένας (1) στην ΠΕ Ιωαννίνων

• Δύο (2) στην ΠΕ Καβάλας και

• Δύο (2) στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

Οι 11 νέοι πιστοποιημένοι ελεγκτές προστίθενται στους ήδη 24 πιστοποιημένους σε ολόκληρη τη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 35.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr