Η παραλλαγή Όμικρον φέρνει μαζί της και νέα μέτρα

Έντονη είναι η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης καθώς είναι θέμα χρόνου η παραλλαγή Όμικρον να γίνει κυρίαρχη και στη χώρα μας, τη στιγμή που σε πολλές χώρες στην Ευρώπη λαμβάνονται ήδη αυστηρότερα μέτρα.

Σίγουρα ο πρώτος στόχος είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και γρήγορα, καθώς οι εκτιμήσεις λένε ότι σε περίπου 20 ημέρες θα φανούν τα πρώτα σημάδια της παραλλαγής Όμικρον στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, ακόμα κι αν αυξηθούν οι εμβολιασμοί δεν σημαίνει ότι θα είναι αρκετό για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Επιστροφή από τις γιορτές με υποχρεωτικό self test

Ένα από τα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι η επιστροφή από τις γιορτές να γίνει με υποχρεωτικό self test. Χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμα ποιους θα αφορά, η σκέψη αυτή υπάρχει και ενισχύεται από το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν στο «κάλεσμα» των ειδικών να παραλάβουν τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία, όπως αναφέρει το Open.

Στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχουν μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο ανάλογα με την εξέλιξη της Όμικρον που ήδη αρχίζει και κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Εξάλλου, ραγδαία είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον η οποία πλέον εντοπίζεται σε τουλάχιστον 89 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται σε 1,5 με τρεις ημέρες σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα.

Έτσι λοιπόν το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα υγειονομικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας δεν είναι διόλου απίθανο.

Εφόσον αποφασιστούν, αυτά τα μέτρα θα αφορούν τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια καθώς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Για τα μέτρα που αναμένεται να έρθουν έχει μιλήσει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος τόνισε πως η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον θα φέρει αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η κυβέρνηση, εφόσον χρειαστεί έχει στη φαρέτρα της τα εξής μέτρα:

  • Εξετάζεται ο περιορισμός των καθήμενων στα τραπέζια εστίασης από 10 στα έξι. Παράλληλα, ενδεχομένως αποφασιστεί πληρότητα στο 80% και να επιστρέψει η πληρότητα στο 80%.
  • Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες παντού, και όχι μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή συστήνεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνωστισμός.
  • Έσχατη λύση αλλά υπαρκτή είναι να απαγορευτούν οι ανεμβολίαστοι από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης. Αυτή τη στιγμή υποχρεούνται σε αρνητικό rapid test.

Επιβεβαίωση Πλεύρη για νέα μέτρα εφόσον χρειαστεί

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που μένει πάντα στο τραπέζι. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στον ενήλικο πληθυσμό το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ανέρχεται περίπου στο 80% τόνισε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr