Ενα φωτεινό αστέρι ύψους έξι μέτρων θα τοποθετηθεί το Σάββατο στον λόφο του Προφήτη Ηλία, στο εκκλησάκι που είχε καταστραφεί από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, για να στείλει μήνυμα ελπίδας στους σεισμόπληκτους

Το πνεύμα των Χριστουγέννων θα φτάσει στο πολύπαθο Αρκαλοχώρι, που προσπαθεί σχεδόν τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να σταθεί στα πόδια του. Ενα αστέρι, ύψους έξι μέτρων, θα φωταγωγηθεί αύριο το απόγευμα στο σημείο αναφοράς της πόλης, που δεν είναι άλλο από τον λόφο όπου βρισκόταν το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο κατέρρευσε από τον σεισμό, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οικοδόμος Ιάκωβος Τσαγκαράκης που τη στιγμή εκείνη εκτελούσε εργασίες συντήρησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ήταν αυτό που έπεσε πρώτο την 27η Σεπτεμβρίου, μια μέρα που η ζωή των κατοίκων της περιοχής άλλαξε άρδην μέσα σε μόλις 24 δευτερόλεπτα.

«Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι από κει πάνω θα θέλαμε να αρχίσουν πάλι όλα, από εκεί να δοθεί η σπίθα της ελπίδας, με το άναμμα ενός μεγάλου αστεριού, που θα φαίνεται σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Θέλουμε να είναι εκεί πάνω να λάμπει, να φωτίζει, να ζεσταίνει τις καρδιές μας και να μας λέει «εδώ είμαι, να σας δείχνω τον δρόμο της προσμονής και της ελπίδας». Θα είναι εκεί, να μας θυμίζει ότι όλα θα φτιάξουν και θα γίνουν καλύτερα».

Εκδηλώσεις

Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, αυτό το αστέρι σκαρφαλωμένο στον λόφο θα είναι το επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου, με χριστουγεννιάτικες μελωδίες, δρώμενα για τα παιδιά και παραστάσεις κουκλοθεάτρου. Μάλιστα, η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις αίθουσες του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου.

«Μην ξεχνάμε πως φέτος για εμάς τα Χριστούγεννα θα εορταστούν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου έχουν περάσει και περνούν πολλά και με αυτόν τον τρόπο θέλαμε να δείξουμε κυρίως στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχει συνέχεια. Θέλουμε να δώσουμε θάρρος, κουράγιο και ελπίδα για το αύριο στους δημότες μας» σημειώνει ο ίδιος.

Ζουν με τον φόβο

Η καθημερινότητα των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου δεν έχει επιστρέψει στους συνηθισμένους ρυθμούς. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν ακόμη ζουν με τον φόβο των καθημερινών σεισμών, μακριά από τα σπίτια τους. «Ο φόβος πλανάται πάνω από τα κεφάλια όλων μας. Οι κάτοικοι ζουν σε κοντέινερ και ξενοδοχεία, μια κατάσταση που θα κρατήσει μήνες, αν όχι χρόνια. Εξάλλου, 2.500 κατοικίες είναι ακατάλληλες ενώ 650 κτίρια είναι ετοιμόρροπα και ο δήμος θα ξεκινήσει σταδιακά την κατεδάφισή τους» επισημαίνει ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας.

Και παρότι οι σεισμικές δονήσεις δεν εγκαταλείπουν το Αρκαλοχώρι, αρκετές είναι οι οικογένειες που αποφάσισαν να αφήσουν την πόλη τους και να εγκατασταθούν σε άλλες περιοχές: «Κάνουμε μεγάλο αγώνα για να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα. Για μας ακόμη και το γεγονός ότι η απογραφή πληθυσμού γίνεται αυτή τη χρονική στιγμή είναι μια κακή συγκυρία. Κι αυτό γιατί με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της, θα δούμε πως ο πληθυσμός για τον δήμο μας θα είναι μειωμένος επειδή κάτοικοι, υπό τον φόβο νέου μεγάλου σεισμού, έχουν φύγει. Αυτός ο μειωμένος αριθμός, όμως, θα μας συνοδεύει για μία δεκαετία. Οι περισσότερες δράσεις και χρηματοδοτήσεις του κράτους προς τους δήμους γίνονται με πληθυσμικά κριτήρια και άρα για τον δήμο μας αυτό θα είναι καταστροφικό. Προτείνουμε, λοιπόν, να γίνει κανονικά η απογραφή, αλλά για όλες εκείνες τις δράσεις που υπολογίζονται με βάση τα πληθυσμικά κριτήρια, να γίνεται για τον δήμο μας αναφορά στον πληθυσμό που είχαμε βάσει της απογραφής του 2011» καταλήγει ο Μανώλης Φραγκάκης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr