Εισαγγελική έρευνα για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα
Η πρόσφατη μελέτη των δύο καθηγητών εντάσσεται στην ευρύτερη προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από εισαγγελικό λειτουργό με στόχο τη διερεύνηση του συνόλου των καταγγελιών για τις συνθήκες στις ΜΕΘ που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας
Στην ευρύτερη έρευνα που διενεργεί εδώ και καιρό η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την κατάσταση στις ΜΕΘ την περίοδο της κρίσης της πανδημίας του κοροναϊού, θα ενταχθεί και η μελέτη των καθηγητών κ. κ. Τσιόδρα και Λύτρα που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε προκαλώντας και πολιτικές αναταράξεις.
Εντάσσεται στην έρευνα για τις συνθήκες στις ΜΕΘ
Όπως είναι γνωστό η Εισαγγελία έχοντας επιδείξει από την αρχή άμεσα αντανακλαστικά σε κάθε καταγγελία που έχει δει το φως της δημοσιότητας και συνδέεται με την προστασία των πολιτών έχει άμεσα παρέμβει για την πλήρη διερεύνησή τους .
Υπό αυτό το πρίσμα και η πρόσφατη μελέτη των δύο καθηγητών εντάσσεται στην ευρύτερη προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από εισαγγελικό λειτουργό με στόχο τη διερεύνηση του συνόλου των καταγγελιών για τις συνθήκες στις ΜΕΘ που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας είτε μέσω του Τύπου, είτε μέσω συγκεκριμένης αναφοράς, όπως συνέβη πρόσφατα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο.
Τι απαντά ο Λύτρας σε όσους αμφισβητούν τη μελέτη
Η έρευνα για τις ΜΕΘ και τη θνησιμότητα εν μέσω πανδημίας που δημοσίευσαν από κοινού ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Θοδωρής Λύτρας έχει παράλληλα προκαλέσει έντονη συζήτηση και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, η οποία έφτασε μέχρι και στη διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, υπάρχουν και επιστήμονες, οι οποίοι την αμφισβητούν, αναφέροντας ότι έχει αδυναμίες. «Όποιος έχει αντιρρήσεις για την έρευνά μας μπορεί να την προσβάλει», δήλωσε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θοδωρής Λύτρας.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο καθηγητής είπε ότι: «Μπορεί να μην έχουμε φτάσει στο ονομαστικό όριο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτουμε, αλλά αυτό ήταν το κεντρικό μας μήνυμα. Δηλαδή, ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο ονομαστικό όριο. Πάνω από τους 400 ασθενείς φαίνεται στατιστικά σημαντική αύξηση της θνητότητας.
Κάποιος, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΕΣΥ, εντός ΜΕΘ, τώρα που έχουμε πάνω από 700 διασωληνωμένους έχει χειρότερες πιθανότητες να ζήσει σε σχέση με κάποιον που νοσηλεύεται σε ήρεμη περίοδο. Και αυτό συμβαίνει από πολύ χαμηλά νούμερα».
Ο κ. Λύτρας μίλησε, επίσης, για την «απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα» όπως την χαρακτήρισε, καθώς «με ίδιο υγειονομικό φόρτο ασθενών φαίνεται ότι εκτός Αττικής έχει κανείς χειρότερες πιθανότητες επιβίωσης».
Εστιάζοντας στο συγκεκριμένο εύρημα της μελέτης για την υψηλή θνησιμότητα στις ΜΕΘ, ξεκαθάρισε ότι οφείλεται σε διαχρονικές παθογένειες.
- Άρτα: Σοβαρό τροχαίο με ανατροπή νταλίκας που μετέφερε λάδια στην Ιονία Οδό – Εγκλωβίστηκε ο οδηγός
- Δένδιας: Η Ευρώπη χρειάζεται 20 χρόνια για να αποκτήσει σοβαρές Ένοπλες Δυνάμεις
- ΚΥΣΕΑ με θέμα εξοπλιστικά, SAFE και διεθνείς εξελίξεις
- Πορτοκαλί Τιμολόγια: Όφελος έως 18% στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις
- Ασταν… άτητος ο Θρύλος, πατάει γκάζι για πρόκριση
- Παύλος Γερουλάνος: Θα σας πω εγώ από από ποιους εκβιάζεται η κυβέρνηση
- Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]
- Δίκη υποκλοπών: Η κατάθεση Ράμμου, τα ερωτήματα για τη Δικαιοσύνη και για την παρεμπόδιση της έρευνας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)













![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-6-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442