Ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από άνθρακα αναμένεται να φτάσει τις 10.350 τεραβατώρες το 2021, αύξηση 9%

Η αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να φέρει την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας με καύση άνθρακα σε νέο υψηλό όλων των εποχών φέτος, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε την Παρασκευή o Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ο ΙΕΑ ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από άνθρακα αναμένεται να φτάσει τις 10.350 τεραβατώρες το 2021, αύξηση 9%, λόγω της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης που «ανέβασε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να συμβαδίσουν οι προμήθειες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Η συνολική ζήτηση άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας, αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% φέτος. Αν και δεν θα ξεπεράσει τα επίπεδα κατανάλωσης ρεκόρ του 2013 και του 2014, θα μπορούσε να φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό το επόμενο έτος, αναφέρει η έκθεση της IEA.

Ανησυχητικό σημάδι

Ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι η αύξηση είναι «ένα ανησυχητικό σημάδι για το πόσο μακριά βρίσκεται ο κόσμος στις προσπάθειές του να μειώσει τις εκπομπές στο καθαρό μηδέν».

Η Κίνα είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και αναμένεται να δει αύξηση 9% από έτος σε έτος το 2021, ανέφερε η IEA. Στην Ινδία προβλέπεται αύξηση 12% φέτος.

Η μείωση της χρήσης άνθρακα αποτέλεσε το κύριο μήλο της έριδος στις συνομιλίες για το κλίμα στη Γλασκόβη τον περασμένο μήνα, με τις χώρες να συμφωνούν τελικά να «μειώσουν σταδιακά» την κατανάλωση ως μέρος των προσπαθειών τους να διατηρήσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας όσο το δυνατόν πιο κοντά στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η Κίνα έχει ήδη δεσμευτεί να αρχίσει να μειώνει την κατανάλωση άνθρακα, αλλά θα το κάνει μόνο μετά το 2025.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα από ερευνητές της Κινεζικής State Grid Corporation, οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια σημαίνουν ότι η χώρα είναι πιθανό να κατασκευάσει έως και 150 γιγαβάτ (GW) νέας ισχύος ενέργειας με καύση άνθρακα κατά την περίοδο 2021-2025, φέρνοντας το συνολικό σε 1.230 GW.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr