Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μύηση στον καπιταλισμό

Μύηση στον καπιταλισμό

Με μύηση στον καπιταλισμό για τα μέλη και τη διοίκηση ενός σημαντικού συνδικάτου εργαζομένων για τη χώρα μοιάζει η διαδικασία διάσωσης της ΔΕΗ.

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν συμφωνεί άραγε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με το τρέιλερ ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί τους πολίτες εμμέσως να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Που αναβιώνει λίγο πριν από την εκπνοή του 2021 τις λαμπρές μέρες του κινήματος «Δεν πληρώνω» του 2015. Εχει ενδιαφέρον η αντίδραση, γιατί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ βρέθηκε το 2019, πριν αντιμετωπίσει ένα άλλο κίνημα «Δεν πληρώνω»… αυτή τη φορά από τη ΔΕΗ προς τους εργαζομένους – μέλη της.

Είχε φτάσει πραγματικά τόσο κοντά στη στάση πληρωμών και στην εθνικοποίηση τότε η ΔΕΗ, λόγω των τεράστιων χρεών που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη διακυβέρνηση, που είναι πραγματικά θαύμα ότι τα κατάφερε. Μεταξύ άλλων το πρόβλημά της οφειλόταν και στους απλήρωτους λογαριασμούς άνω των 3,6 δισ. ευρώ, που είχαν δημιουργήσει δήθεν κοινωνικές πολιτικές, όπως τα ακατάσχετα 1.000 ευρώ που δίνονταν σε κάθε έλληνα πολίτη, ανεξαρτήτως εισοδήματος και αναγκών.
Σκεφτείτε απλά ότι αν συνέβαινε αυτό τότε το 2019 – πέραν των άλλων προβλημάτων – δεν θα εισέπρατταν ποτέ τον 13ο και 14ο μισθό οι εργαζόμενοι της εταιρείας, που, ναι, επιστρέφει από τα φετινά Χριστούγεννα, ύστερα από 10 χρόνια.

Αν λοιπόν δεν «σωζόταν» η ΔΕΗ με τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης και της διοίκησης της εταιρείας. Δεν αποκτούσε σχέδιο ανάπτυξης. Δεν κατάφερνε αυτό το σχέδιο να το ασπαστούν οι επενδυτές και να καταφέρει να βρει χρηματοδότηση ώστε να σταθεί στα πόδια της. Αν επιπλέον δεν υλοποιούνταν, παρά τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που μείωσε το ποσοστό του Δημοσίου κάτω από το 50%, στο 32%, και με έναν μαγικό τρόπο πάλι το Δημόσιο έχει το πάνω χέρι στην εταιρεία. Τότε οι εργαζόμενοι – μέλη της δεν θα απολάμβαναν την επιστροφή των αποδοχών τους στα προμνημονιακά επίπεδα. Γιατί πλέον η ΔΕΗ και μπορεί και το κάνει.

Με μύηση στον καπιταλισμό για τα μέλη και τη διοίκηση ενός σημαντικού συνδικάτου εργαζομένων για τη χώρα μοιάζει η διαδικασία διάσωσης της ΔΕΗ. Χωρίς πολλά λόγια. Είδαν στην πράξη πως η εταιρεία τους όχι απλά μπορεί να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο μειώνοντας το ποσοστό του κράτους. Αλλά και πως μπορεί να πουλά μειοψηφικά ποσοστά από τις θυγατρικές και να εισπράττει δισεκατομμύρια, όπως στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ. Πως μπορεί να κλείνει μονάδες, αλλά ταυτόχρονα να ξεκινάει σε αντικατάστασή τους νέες επενδύσεις, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Πως μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Οχι σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά να τιμολογεί σε τέτοιο βαθμό ανταγωνιστικά την κιλοβατώρα, που, ενώ είναι υποχρεωμένη να μειώνει τα ποσοστά της στην αγορά, οι καταναλωτές πελάτες άλλων εταιρειών να σπεύδουν να επιστρέψουν σε αυτήν. Πως, τέλος τέλος, μπορεί όλη αυτή την αλλαγή στην εταιρεία να την απολαμβάνουν στον μέγιστο βαθμό οι πλέον καχύποπτοι το 2019, οι εργαζόμενοί της. Καταγράφοντας χωρίς καμία διαπραγμάτευση μια εντυπωσιακή αύξηση των ετήσιων αποδοχών τους.

Πραγματικά θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ακούγαμε από μια γωνιά, αν δεν θέλουν επίσημα, πώς θα σχολίαζε η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ το τρέιλερ του ΣΥΡΙΖΑ για τα φουσκωμένα τιμολόγια του ρεύματος και τον τρόπο που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπισή τους. Αν είναι σύμφωνοι και θέλουν να επιστρέψει η εταιρεία στην κατάσταση του 2019 ή διαφωνούν και περιμένουν έναν επιπλέον μισθό πριν από τα φετινά Χριστούγεννα…

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024