Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όμικρον - Παγκόσμια ανησυχία για τη νέα παραλλαγή που φέρνει μέτρα - Επίκεινται νέες αποφάσεις από την Σύνοδο Κορυφής

Όμικρον – Παγκόσμια ανησυχία για τη νέα παραλλαγή που φέρνει μέτρα – Επίκεινται νέες αποφάσεις από την Σύνοδο Κορυφής

Οι ανησυχητικές εκτιμήσεις των ειδικών για την «σούπερ» μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, που αναμένεται να επικρατήσει έως τα μέσα Ιανουαρίου στην Ευρώπη και τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα της μετάλλαξης από χώρα σε χώρα, προκαλούν «ντόμινο» μέτρων

Μετά την απόφαση της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας – με μικρές διαφοροποιήσεις – να δέχονται ταξιδιώτες από άλλες χώρες, ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι, μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) και με δεδομένο ότι αύριο, Πέμπτη, ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η πανδημία, η νέα παραλλαγή Όμικρον και οι εμβολιασμοί, δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται αν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού βρίσκεται πλέον «στον αέρα» – τουλάχιστον ως προς τα ταξίδια.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η χώρα μας θα δέχεται πλέον επισκέπτες μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του ελέγχου της πανδημίας του κοροναϊού, η Ελλάδα θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες, με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου 48 ωρών.

Από το μέτρο εξαιρούνται μόνον οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών, ενδεχομένως για ένα επαγγελματικό ταξίδι-αστραπή.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00.

Και στην Ιταλία το μέτρο – Επαναφέρει καραντίνα για ανεμβολίαστους

Η Ιταλία αυστηροποιεί τους περιορισμούς της για όλους τους ταξιδιώτες, ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή της παραλλαγής Όμικρον.

Από την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, οι επισκέπτες που προέρχονται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να κάνουν τεστ κοροναϊού – rapid 24 ωρών ή PCR 48 ωρών – πριν φτάσουν στη χώρα.

Προηγουμένως, η απόδειξη του εμβολιασμού, η πρόσφατη ανάρρωση ή ένα αρνητικό τεστ αποτελούσαν επαρκή εφόδια για τους επισκέπτες από τη ζώνη Σένγκεν. Τώρα, όμως, όπως και οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στην Ιταλία θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ λίγο πριν ξεκινήσουν.

Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε επίσης, στις 14 Δεκεμβρίου, ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες «θα υποστούν την υποχρέωση καραντίνας» για πέντε ημέρες. Μετά, θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ και εάν είναι αρνητικό θα… απελευθερώνονται.

Το μέτρο των τεστ για όλους τους ταξιδιώτες θα ισχύει στην Ιταλία τουλάχιστον μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Παγκόσμια ανησυχία για την Όμικρον – «Δεν αρκεί ο εμβολιασμός»

Οι ανησυχητικές εκτιμήσεις των ειδικών για την «σούπερ» μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, που αναμένεται να επικρατήσει έως τα μέσα Ιανουαρίου στην Ευρώπη και τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα της μετάλλαξης από χώρα σε χώρα, προκαλούν «ντόμινο» μέτρων.

Εξάλλου, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί πως «δεν αρκεί από μόνος του ο εμβολιασμός», τονίζοντας πως είναι πολύ υψηλή η πιθανότητα περαιτέρω εξαπλωσης της Όμικρον.

«Στην τρέχουσα συγκυρία, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, καθώς δεν αρκεί ο χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

Η Αμόν υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης ή επανεισαγωγής «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων», όπως η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών, η εξ αποστάσεως εργασία και η αποφυγή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους.

«Είναι επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κοινοτική μετάδοση της μετάλλαξης στην κοινότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε χώρες της Ένωσης», είπε η Αμόν, προσθέτοντας πως τα μοντέλα δείχνουν πως η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Όμικρον «επίκειται».

Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα

Σε δέκα ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα.

Δύο μολύνσεις της Όμικρον που εντοπίστηκαν στην Αττική και τρεις στη νότια Πελοπόννησο ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής στη χώρα μας.

Επιπλέον, εννέα περιστατικά διερευνώνται ως ύποπτα στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, από τις 29 Νοεμβρίου, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα, στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά δέκα κρούσματα.

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την καταγραφή τριών κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον – δύο εισαγώμενα και ένα εγχώριο – ενώ τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου δύο ακόμα κρούσματα της Όμικρον επιβεβαιώθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Λασιθίου.

«Να αποφεύγονται τα μη αναγκαία διεθνή ταξίδια», θα πει ο Τριντό

Προβληματισμός επικρατεί και στον Καναδά, με τον Τζάστιν Τριντό να αναμένεται να πραγματοποιήσει σύσταση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη αναγκαία διεθνή ταξίδια.

Ήδη, ο Καναδός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους επικεφαλής δέκα επαρχιών την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της Όμικρον που εξαπλώνεται ραγδαία και «θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση τα υγειονομικά συστήματα».

Η Ολλανδία κλείνει τα σχολεία νωρίτερα για Χριστούγεννα

Μέτρα για την αντιμετώπιση της Όμικρον πήρε και η Ολλανδία. Ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι τα δημοτικά θα κλείσουν από τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας θα παραταθούν μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Ειδικότερα, το πακέτο μέτρων προβλέπει το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ, μη απολύτως αναγκαίων καταστημάτων και άλλων δημόσιων χώρων από τις 5 το απόγευμα έως τις 5 τα ξημερώματα, αθλητικούς αγώνες χωρίς θεατές και σύσταση για τηλεργασία. Παράλληλα, οι πολίτες δεν μπορούν να δέχονται στο σπίτι τους πάνω από τέσσερις προσκεκλημένους.

Μέτρα και στη Δανία

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη Δανία, όπου η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον είναι μεγάλη.

Η πρωθυπουργός της Δανίας έχει ήδη παρατείνει τις διακοπές των Χριστουγέννων για τους μαθητές, σημειώνοντας ότι στόχος της είναι η κοινωνία να μείνει ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι σχολικές διακοπές ξεκίνησαν από σήμερα, 15 Δεκεμβρίου, και θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιανουαρίου. Ήδη, από τις 10 Δεκεμβρίου, εξάλλου, μπαρ και εστιατόρια, όπου η μάσκα είναι και πάλι υποχρεωτική, κλείνουν τα μεσάνυκτα και απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ μετά από αυτή την ώρα.

Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων για τον φετινό χειμώνα, εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, που φαίνεται να προκαλεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της και της μεγαλύτερης ανοσοδιαφυγής της.

Η επικρατούσα εκτίμηση είναι πλέον, σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», ότι άλλο ένα μεγάλο παγκόσμιο πανδημικό κύμα είναι αναπόφευκτο και το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα βαριά περιστατικά Covid-19 θα φέρει.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη κι αν όντως η Όμικρον προκαλεί συνήθως λιγότερο σοβαρή νόσο από την Δέλτα, το γεγονός και μόνο ότι είναι ικανή να προκαλεί τόσα κρούσματα, ακόμη και συχνές επαναλοιμώξεις, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη νέα πίεση στα ήδη βεβαρημένα συστήματα υγείας πολλών χωρών.

Έχει εξαπλωθεί ραγδαία

Μολονότι αρκετά ερωτήματα για τη νέα παραλλαγή παραμένουν αναπαντάτητα, πολλοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, όσο περνάει ο καιρός, νιώθουν όλο και πιο βέβαιοι ότι η Όμικρον είναι πιθανό να αλλάξει δραματικά την πορεία της πανδημίας – όχι προς το καλύτερο…

Η νέα παραλλαγή έχει κιόλας εξαπλωθεί ραγδαία σε περισσότερες από 70 χώρες, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος έναντι της Δέλτα και των άλλων στελεχών του κοροναϊού.

ΠΟΥ: Ίσως τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Όμικρον

Την ίδια στιγμή, αβεβαιότητα συνεχίζει να επικρατεί για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της νέας παραλλαγής.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού, το οποίο φέρει επίσης και υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία»

Ο ΠΟΥ, στην εβδομαδιαία επικαιροποιημενη έκθεσή του για την επιδημία, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνει καλύτερα κατανοητή η έκταση στην οποία η Όμικρον μπορεί να διαφύγει την ανοσία, που έχει επιτευχθεί είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με το νέο ανησυχητικό στέλεχος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός», ανέφερε ο Οργανισμός, απηχώντας τα σχόλια αξιωματούχων του ΠΟΥ σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Απαραίτητη η αναμνηστική δόση

Παρ’ όλα αυτά, αναμφίβολη παραμένει η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αφού είναι το ισχυρότερο «όπλο» που έχει στα χέρια της η ανθρωπότητα απέναντι στην πανδημία, με τους ειδικούς να τονίζουν πως ειδικά η αναμνηστική δόση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της Όμικρον.\

Ο αρχικός εμβολιασμός κατά της Covid-19 προσφέρει μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Όμικρον σε εργαστηριακές συνθήκες, ωστόσο, η αναμνηστική δόση δείχνει να αποκαθιστά τα επίπεδα προστασίας, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, του MIT και του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης.

Η έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, εξέτασε το αίμα ανθρώπων που είχαν λάβει εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Τα δείγματα αίματος εκτέθηκαν σε ψευδοϊό σχεδιασμένο να μοιάζει με την παραλλαγή Όμικρον.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν «χαμηλή έως απούσα» εξουδετέρωση της Όμικρον σε όλους τους εθελοντές που δεν είχαν λάβει αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, το αίμα των συμμετεχόντων που είχαν λάβει και την ενισχυτική δόση έδειξε «ισχυρή εξουδετέρωση» της νέας παραλλαγής που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024