Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Η ΕΛ.ΑΣ αποκωδικοποιεί τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» - Ο «χάρτης» των αρνητών

Κοροναϊός – Η ΕΛ.ΑΣ αποκωδικοποιεί τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» – Ο «χάρτης» των αρνητών

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, πυρήνες των αντιεμβολιαστών αυτών έχουν εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, ανάμεσα στις οποίες η Αττική και η Θεσσαλονίκη

Δεν έχει περάσει μια εβδομάδα από την «απαγωγή» και τον προπηλακισμό του γυμνασιάρχη στην Πιερία και η δράση των αντιεμβολιαστών και αρνητών «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος» έχει μπει στο στόχαστρο της αστυνομίας.

Η έρευνα θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, καθώς έχει διαπιστωθεί πως σε περιοχές με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων η δραστηριότητα της οργάνωσης είναι εντονότερη συγκριτικά με περιοχές όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι υψηλό.

Μάλιστα, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε και η αντιτρομοκρατική, γεγονός που δείχνει ότι η έρευνα αναβαθμίζεται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, πυρήνες των αντιεμβολιαστών αυτών έχουν εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, ανάμεσα στις οποίες η Αττική και η Θεσσαλονίκη. «Υπάρχουν και άλλοι πυρήνες σε όλη τη χώρα, κυρίως στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη βόρεια Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τρεις πυρήνες

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του OPEN, οι Αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τρεις βασικοί πυρήνες: Ο ένας στη βόρεια Ελλάδα, ο δεύτερος στην Αττική και ο τρίτος στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, φαίνεται ότι προς το παρόν λειτουργούν με τοπικά σχήματα και τοπικές ηγεσίες, ενώ η βασική τους επικοινωνία γίνεται μέσω των σελίδων που διατηρούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως υποστηρίζουν οι Αρχές, οι ομάδες αυτές έχουν αφήσει «πίσω τους» συνθήματα όπως «όχι στη μάσκα, όχι στο εμβόλιο». Το κεντρικό τους σύνθημα, πλέον, είναι «αυτοδικία για την αντιμετώπιση των μέτρων της πανδημίας».

Μάλιστα, τονίζεται ότι υπάρχει μία προσπάθεια να συντονιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο όλοι μαζί και να μην μείνει ο καθένας σε τοπικό επίπεδο.

Βασικό κομμάτι της έρευνας είναι, επίσης, και τα οικονομικά τους, καθώς φαίνεται να υπάρχει μια ροή χρήματος. Ήδη υπάρχουν κάποια στοιχεία από πού ξεκινούν κάποιοι οικονομικοί πόροι και πού καταλήγουν.

Νέα μεγάλη έρευνα και στην Αθήνα

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλη εισαγγελική έρευνα διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με πρωτοβουλία της προϊσταμένης της, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, για τη δράση των αυτοαποκαλούμενων «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».

Η έρευνα αφορά στη δράση της ομάδας και στην περιοχή της Αττικής -συνήθως δρουν στη βόρεια Ελλάδα- και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι πολύ σοβαρά και φθάνουν ως τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ παράλληλα η έρευνα επεκτείνεται και σε άλλα όπως διέγερση σε ανυπακοή παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, ακόμα και εγκληματική οργάνωση.

Η αστυνομία χαρτογραφεί τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»

Σημειώνεται πως σε σύσκεψη που συγκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσία του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου και των επικεφαλής των υπηρεσιών «αιχμής» της ΕΛ.ΑΣ, αποφασίστηκε η ομάδα «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» να τεθεί σε αστυνομικό κλοιό.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή», συμφωνήθηκε να γίνει χαρτογράφηση των μελών της ομάδας. Πόσα και ποια είναι; Εχουν ή όχι ιεραρχική δομή και εάν ναι, ποιος είναι οι επικεφαλής τους;

Συζητήθηκε ακόμη το θέμα της χρηματοδότησής τους, με τους αξιωματούχους του υπουργείου να επισημαίνουν την ανάγκη να ελεγχθεί η πηγή χρηματοδότησής τους. «Τυπώνουν φυλλάδια και πραγματοποιούν ταξίδια από τη μια πόλη στην άλλη. Οφείλουμε να ερευνήσουμε την πηγή χρηματοδότησής τους» σχολίασε αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κεντρικό ρόλο στην έρευνα αναμένεται να διαδραματίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς υπάρχει η εικόνα ότι οι περισσότερες δράσεις των «Θεματοφυλάκων» οργανώνονται και συντονίζονται μέσω Διαδικτύου. Ωστόσο, στη συλλογή πληροφοριών θα συνδράμουν η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Και οι δύο υπηρεσίες εξάλλου, όπως και η Ασφάλεια Αττικής, καταγράφουν τη δράση περιθωριακών – ακροδεξιών ομάδων που έχουν αναπτύξει δράση με αφορμή την αντίδραση μερίδας της κοινωνίας στα μέτρα κατά του κοροναϊού.

Νομική «ομπρέλα» για την έρευνα της αστυνομίας παράσχει η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε τη Δευτέρα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. Σύμφωνα με τις επιταγές της εισαγγελέως, άλλωστε, η Ασφάλεια Αττικής θα αναζητήσει εάν υπάρχουν απολήξεις της συγκεκριμένης ομάδας και στην Αττική, όπου έως τώρα δεν έχει καταγραφεί δράση της.

«Aξιοποιούμε τις καλύτερες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταγραφή του προβλήματος και του φαινομένου, την πρόληψη τέτοιων παράνομων ενεργειών και ασφαλώς την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά τη λήξη της σύσκεψης.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024