Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φόβοι για γενικευμένο ξεκαθάρισμα στη νύχτα

Φόβοι για γενικευμένο ξεκαθάρισμα στη νύχτα

Το έγκλημα στο Γαλάτσι, οι μακάβριες προβλέψεις του θύματος για «συμβόλαιο θανάτου», η δολοφονία «Κεφάλα» και το «φέουδο» της Βορειοανατολικής Αττικής

Πρόκειται για την έναρξη της νέας φάσης του πολέμου της νύχτας με αλλεπάλληλα συμβόλαια θανάτου ή για μία ανταποδοτική δολοφονία στο ανεξάρτητο «φέουδο» της Νέας Φιλαδέλφειας και του Νέου Ηρακλείου; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τις Αρχές μετά την εν ψυχρώ δολοφονία, τη Δευτέρα το βράδυ έξω από γυμναστήριο του Γαλατσίου, του 44χρονου έλληνα ποινικού Χ.Κ., ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συμμετείχε σε κυκλώματα «προστασίας» σε νυχτερινά κέντρα, καφετέριες και άλλα καταστήματα σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, στη «ζώνη» μεταξύ Κηφισού και Λεωφόρου Κηφισίας.

Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ανέμεναν την εν λόγω επίθεση, μετά και τη δολοφονία, τον Μάιο στη Μεταμόρφωση, του 58χρονου με το ψευδώνυμο «Κεφάλας» που θεωρείτο επί τουλάχιστον 15 χρόνια ο αρχηγός της ομάδας ελέγχου της συγκεκριμένης περιοχής. Ομως, και ο 44χρονος αθλητής πυγμαχίας που δολοφονήθηκε στο Γαλάτσι φαίνεται να είχε εκφράσει σε άτομα του περιβάλλοντός του φόβους ότι θα γίνει στόχος «συμβολαίου θανάτου» καθώς και ότι δεν σκόπευε να μείνει αδρανής.

Ελληνική μαφία

Τώρα, η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να διαπιστώσει αν οι δύο προαναφερόμενες δολοφονίες σχετίζονται με τη μάχη αλληλοεξόντωσης μελών της ελληνικής μαφίας στα όρια αυτής της περιοχής και μόνον ή εντάσσονται σε ένα γενικευμένο ξεκαθάρισμα στη νύχτα. Αν ισχύει το πρώτο σενάριο, τονίζουν έμπειροι αστυνομικοί, δεν αναμένεται να σηματοδοτήσουν μία νέα γενικευμένη σύγκρουση του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος, σαν αυτή που από το 2017 έχει οδηγήσει σε 20 «συμβόλαια θανάτου», ανάμεσά τους και εκείνα σε βάρος των Β. Γρίβα, Β. Στεφανάκου, Δ. Καπετανάκη, Μ. Καραγιάννη, Δ. Μάλαμα, Π. Σιτοκωνσταντίνου και άλλων.

Το δεδομένο, πάντως, είναι ότι μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν δολοφονήθηκε ο 58χρονος στη Μεταμόρφωση, η συμμορία μπράβων αυτής της περιοχής δεν είχε εμπλακεί, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε δολοφονικές επιθέσεις ποινικών που δρουν σε άλλες περιοχές και ουδείς εκ των μελών της σχετίζεται με τις προαναφερόμενες 20 δολοφονίες. Επιπλέον, οι ποινικοί αυτής της περιοχής δεν φαίνεται να είχαν επαφές με κεντρικά συστήματα διαφθοράς εντός ΕΛ.ΑΣ., όπως άλλες εγκληματικές οργανώσεις με έδρα κυρίως στα δυτικά προάστια ή στην περιοχή του Σαρωνικού.

Τα στελέχη των Αρχών ασφαλείας, λοιπόν, δίνουν σοβαρές πιθανότητες ο 44χρονος να βρέθηκε στο στόχαστρο εκτελεστών επειδή κάποιοι άλλοι ποινικοί εκτίμησαν ότι ίσως εμπλεκόταν στη δολοφονία του 58χρονου «στρατολόγου» του, προκειμένου αυτός να αναλάβει τα ηνία της περιοχής. Ο ίδιος, ωστόσο, όταν είχε ρωτηθεί σχετικά από αστυνομικούς που ερευνούσαν τη δολοφονία του «Κεφάλα», αρνείτο κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Συμμορίες

Εντούτοις, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η δολοφονία του 44χρονου να αναδεικνύει αλλά και να προκύπτει από τις επεκτατικές τάσεις άλλων συμμοριών. Συμμοριών που έχουν βάλει στο μάτι – ως «έπαθλο» – τα μεγάλα έσοδα από την εκβίαση νυκτερινών κέντρων στη Νέα Φιλαδέλφεια και τις όμορες περιοχές, καθώς αυτά παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ένα ακόμη ζητούμενο είναι αν σε αυτήν τη μάχη επικράτησης εμπλακούν και μέλη της αλβανικής μαφίας, που μέχρι τώρα φαίνεται να έχουν συμπληρωματικό ρόλο στις εκβιάσεις επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εξάλλου, συνολικότερα οι ποινικοί από βαλκανικές χώρες – τουλάχιστον μέχρι σήμερα – απλώς πλαισίωναν τους έλληνες «νονούς» ή χρησιμοποιούνταν ως φυσικοί αυτουργοί-διεκπεραιωτές στα «συμβόλαια θανάτου».

Ο 44χρονος πυγμάχος φέρεται ότι είχε ενταχθεί προ πολλών ετών στη συμμορία της Βορειοανατολικής Αττικής με «στρατολόγο» του τον 58χρονο «Κεφάλα» αφού διέμεναν στην ίδια γειτονιά, στη Νέα Ιωνία. Είχε, δε, συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2013 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών γιατί εις βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης. Το ένα αφορούσε υπόθεση του 2007, όταν κατά διάρκεια συμπλοκής σε καφετέρια στο Νέο Ηράκλειο είχε προκαλέσει βαριές σωματικές βλάβες σε άλλα άτομα, ενώ τον Μάρτιο του 2013, έπειτα από φιλονικία με δύο άτομα σε ψητοπωλείο στη Νέα Φιλαδέλφεια, τους έστησε καρτέρι έξω από το κατάστημα και όταν επιβιβάσθηκαν στο αυτοκίνητό τους, τους ακολούθησε με τη μοτοσικλέτα του και στην οδό Αγίας Γλυκερίας στο Γαλάτσι τους πυροβόλησε, χωρίς να τους πετύχει.

Κατά τη σύλληψή του, τότε, στην κατοχή του είχε βρεθεί πλαστή αστυνομική ταυτότητα, την οποία χρησιμοποιούσε προκειμένου να αποφεύγει τη σύλληψη, καθώς γνώριζε την ύπαρξη των ενταλμάτων. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2011, το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών είχε σχηματίσει εις βάρος του δικογραφία ως βασικού μέλους συμμορίας που πωλούσε «προστασία» στην ίδια ζώνη εγκληματικής εποπτείας, στη Βορειοανατολική Αττική.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024