Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Μακεδονία - Πόλεμος Βουλγαρίας - Ρωσίας για τον εορτασμό του Αγίου Κλήμεντος

Βόρεια Μακεδονία – Πόλεμος Βουλγαρίας – Ρωσίας για τον εορτασμό του Αγίου Κλήμεντος

Αφορμή του βουλγαρο-ρωσικού πολέμου στάθηκε το μήνυμα της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Βόρεια Μακεδονία, την οποία συνεχάρη για «τη μεγάλη εθνική γιορτή του αδελφού μακεδονικού λαού».

«Δυστυχώς, έχουμε άλλη μια ρωσική πρόκληση, η οποία στοχεύει να φέρει μια σφήνα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και να διαστρεβλώσει την αλήθεια σε εξαιρετικά αδύνατο βαθμό».

Συγχαρητήριο μήνυμα

Αυτό δήλωσε για το βουλγαρικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES ο καθηγητής Πλάμεν Παβλόφ, ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες της βουλγαρικής και βαλκανικής μεσαιωνικής ιστορίας, αντιδρώντας στο συγχαρητήριο μήνυμα της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Σκόπια με την ευκαιρία της μεγάλης σλαβομακεδονικής ημέρας κατά την οποία γιορτάζει ο Αγ. Κλήμης της Αχρίδας.

Η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια δεν έχει μέχρι στιγμής συγχαρεί τη γιορτή της Βουλγαρίας και του βουλγαρικού λαού, αναφέρει το «BGNES», ενώ η ρωσική διπλωματική αποστολή στη χώρα «συνεχάρη τη μεγάλη εθνική γιορτή του αδελφού μακεδονικού λαού», τονίζοντας ότι ο Αγ. Κλήμης της Αχρίδας είναι ένας από τους ιδρυτές του κυριλλικού αλφαβήτου που συνδέει τη σύγχρονη ρωσική με τη σλαβομακεδονική γλώσσα.

Ο βούλγαρος ιστορικός καταδίκασε επίσης το μήνυμα, με αφορμή τη γιορτή, του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είπε χθες Τετάρτη ότι «ο Αγιος Κλήμης είναι ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας μας και ο ιδρυτής της Σχολής της Αχρίδας, γνωστής και ως το πρώτο βαλκανικό και ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο».

Και εναντίον του Ζάεφ

Στη δήλωσή του, ο Ζάεφ δεν ανέφερε καθόλου ότι ο χαρακτήρας και το έργο του Αγίου Κλήμεντος της Αχρίδας είναι τουλάχιστον κοινά με τη Βουλγαρία και είναι σημαντικά για τη βουλγαρική ιστορία και τον πολιτισμό, όπως σημειώνει το BGNES.

«Εξίσου καταδικαστέα είναι και η δήλωση του πρωθυπουργού Ζάεφ, γιατί τις μέρες που ο ίδιος δείχνει ότι επιδιώκεται η συμφιλίωση με τη Βουλγαρία, πώς να αναζητηθεί μια κοινή γλώσσα με τη Βουλγαρία, στην πραγματικότητα δείχνει ότι δεν αναζητείται κοινή γλώσσα και ότι αυτή είναι η γλώσσα του ψέματος και της βουλγαροφοβίας», αντέδρασε ο Παβλόφ.

Πηγή: BGNES, echedoros-a.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024