«Πιστεύω ότι η Βουλγαρία πρέπει να επιδείξει περισσότερη ευελιξία στο πρόβλημα αυτό που μπλοκάρει την έναρξη των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ αναφερόμενος στην γλωσσική διαφορά που χωρίζει την Βόρεια Μακεδονία και την Βουλγαρία

Να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία και να σταματήσει να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε την Βουλγαρία ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφερόμενος στο θέμα της διαδικασίας ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στη ΕΕ.

«Πιστεύω ότι η Βουλγαρία πρέπει να επιδείξει περισσότερη ευελιξία στο πρόβλημα αυτό που μπλοκάρει την έναρξη των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ αναφερόμενος στην γλωσσική διαφορά που χωρίζει την Βόρεια Μακεδονία και την Βουλγαρία.

Κατά την πρόσφατη άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες επαναδιατύπωσαν την από 18 ετών δέσμευσή τους για την ένταξη των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά απέρριψαν την πρόταση της σλοβενικής προεδρίας για την θέσπιση του 2030 ως χρονικού ορίου για την ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Παράλληλα ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «λογική» την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει το συμβόλαιο προμήθειας υποβρυχίων με την Γαλλία.

«Η Αυστραλία αποφάσισε να ενισχύσει τις στρατιωτικές και στρατιωτικοβιομηχανικές σχέσεις με εκείνους που μπορούν να της προσφέρουν καλύτερη προστασία», είπε αναφερόμενος στην τριμερή στρατηγική σύμπραξη AUKUS ανάμεσα στην Αυστραλία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας το οποίο κήρυξε ορισμένα τμήματα των ευρωπαϊκών συνθηκών ασυμβίβαστα με το πολωνικό Σύνταγμα πλήττοντας έναν από τους βασικούς νομικούς κανόνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σχολίασε ότι η υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων αποτελεί βασικό άξονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ενας από τους άξονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου», δήλωσε ο Μπορέλ κατά την διάρκεια εκδήλωσης στην Μαδρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η απόφαση δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου, τοποθετώντας την Βαρσοβία σε πορεία ανοικτής σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr