Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί πρέπει να μάθεις άλλη μια ξένη γλώσσα – Και γιατί αυτή θα πρέπει να είναι τα ισπανικά

Γιατί πρέπει να μάθεις άλλη μια ξένη γλώσσα – Και γιατί αυτή θα πρέπει να είναι τα ισπανικά

Η παγκόσμια γλώσσα που μπορεί να βελτιώσει τις επαγγελματικές προοπτικές σου

Από την Ισπανία μέχρι το Μεξικό και από την Αργεντινή μέχρι την Ισημερινή Γουινέα, ο πλανήτης εκφράζεται, δημιουργεί, συναλλάσσεται και ερωτεύεται στα ισπανικά. Πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν την εύηχη γλώσσα της Ιβηρικής ως μητρική τους – ανάμεσά τους και το 13% των κατοίκων των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει ότι η γνώση ισπανικών είναι ικανή να κάνει ένα βιογραφικό να ξεχωρίσει στην ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

.

Γιατί ισπανικά;

Ζητήματα μεγέθους

Πεντακόσια ογδόντα εκατομμύρια. Τόσοι υπολογίζεται ότι είναι οι Ισπανόφωνοι ανά τον κόσμο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7,6% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μια τεράστια δεξαμενή ομιλητών, η πρόσβαση στην οποία ανοίγει νέους ορίζοντες σε κάθε επίπεδο.

Αργυρό μετάλλιο

Μετά τα μανδαρινικά κινέζικα, τα ισπανικά είναι η δεύτερη σημαντικότερη γλώσσα επικοινωνίας στον κόσμο. Με μια σημαντική διαφορά: τα ισπανικά μιλιούνται κυριολεκτικά σε δεκάδες διαφορετικές χώρες, δημιουργώντας πρόσβαση σε πολλαπλές αγορές, προορισμούς και κουλτούρες.

Με κάθε επισημότητα

Ισπανία, Μεξικό, Κολομβία, Αργεντινή, Περού, Βενεζουέλα, Χιλή, Γουατεμάλα, Εκουαδόρ, Βολιβία, Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ονδούρα, Παραγουάη, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Ουρουγουάη, Πουέρτο Ρίκο, Ισημερινή Γουινέα. Ή αλλιώς: Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αφρική. Είκοσι μία χώρες σε τρεις ηπείρους έχουν τα ισπανικά ως επίσημη γλώσσα, ενώ μπορείς να συναντήσεις φυσικούς ομιλητές ακόμη και σε μέρη που δεν περιμένεις – για παράδειγμα, στις Φιλιππίνες.

Lingua Franca του (άμεσου) μέλλοντος

Εντός της επόμενης δεκαετίας, τα ισπανικά θα είναι η δεύτερη γλώσσα σε χρήση και οικονομικές συναλλαγές στον κόσμο, ανοίγοντας ακόμη περισσότερες επαγγελματικές προοπτικές σε σχέση με σήμερα. Έτσι, η εκμάθησή τους γίνεται και κυριολεκτικά μια επένδυση στον εαυτό σου.

Τροφή για γνώση

Σίγουρα γνωρίζεις πόσο δημοφιλή είναι τα προγράμματα Erasmus και Erasmus+ στην Ισπανία. Δεν φταίει μόνο το κλίμα για αυτό. Τόσο η Ισπανία όσο και η Λατινική Αμερική διαθέτουν κορυφαία πανεπιστήμια με ευρεία δραστηριότητα σε ένα πλήθος επιστημονικών πεδίων. Και φυσικά, αν η προοπτική των σπουδών σε κάποιο από αυτά σε ενδιαφέρει, η γνώση της γλώσσας αποτελεί το σημαντικότερο προαπαιτούμενο.

.

Μνημειώδης κληρονομιά

Γνώριζες ότι η Ισπανία είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα με τα περισσότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO; Τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του Γκαουντί, τα μοναδικά κτίρια της Ανδαλουσίας όπου ο ευρωπαϊκός και ο αραβικός πολιτισμός συνδιαλέγονται αρμονικά, το «κεντημένο» φρούριο Αλκάθαρ και ο εντυπωσιακός καθεδρικός της Σεβίλλης, με το καμπαναριό που δημιουργήθηκε ως μιναρές στα τέλη του 12ου αιώνα, σε προκαλούν να γνωρίσεις την ιστορία τους στη δική τους γλώσσα.

Κλειδί πολιτισμών

Από τα ιστορικά τέρατα του Λόρκα και του Θερβάντες, μέχρι τον μεταμοντέρνο Ρομπέρτο Μπολάνιο, πολλά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της λογοτεχνίας γράφτηκαν στα ισπανικά. Και όσες μεταφράσεις τους κι αν γίνουν, το πρωτότυπο θα παραμένει πάντα πιο ζωντανό και παλλόμενο. Αντίστοιχα, η εκπληκτική ισπανική μουσική παράδοση, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ακόμη κι η γαστρονομία, «ξεκλειδώνουν» καλύτερα τα μυστικά τους για εκείνους που μιλούν τη γλώσσα τους.

Μεσογειακή σύνδεση

Πόσες φορές σε έχουν περάσει για Ισπανό ή Ισπανίδα εξαιτίας της προφοράς σου όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό; Αυτή η φωνητική ομοιότητα των ισπανικών με τα ελληνικά διευκολύνει σημαντικά και την εκμάθηση της γλώσσας, επιτρέποντάς σου να τελειοποιήσεις την προφορά σου σε χρόνο μηδέν.

.

Και από πού να αρχίσω;

Όλα ξεκινούν από μια απόφαση – και από την επιλογή του κατάλληλου κέντρου διδασκαλίας. Ανάμεσα στις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας εδώ στην Ελλάδα, με διαφορά ξεχωρίζει το Ινστιτούτο Θερβάντες, ένας επίσημος φορέας της Ισπανίας που κάθε χρόνο διδάσκει τη γλώσσα σε περισσότερους από 100.000 μαθητές στα πάνω από 8.000 τμήματα που λειτουργεί στα κέντρα του ανά τον κόσμο.

Ως θεσμικός φορέας, το Ινστιτούτο εξελίσσει διαρκώς τις μεθόδους διδασκαλίας του και φροντίζει το προσωπικό του να απαρτίζεται από ισπανόφωνους καθηγητές, με προέλευση είτε από την Ισπανία είτε από χώρες της Λατινικής Αμερικής, πιστοποιημένους με πτυχίο πανεπιστημίου και με μακρά εμπειρία στη διδασκαλία των ισπανικών ως ξένης γλώσσας.

Στα μεγάλα plus συγκαταλέγεται σίγουρα και η ευελιξία του, αφού εκτός της μεγάλης ποικιλίας τμημάτων γλώσσας και πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα και τους τύπους, το Ινστιτούτο προσφέρει μαθήματα τόσο δια ζώσης, στο ιστορικό κτίριο της Σκουφά 31, όσο και online για όλη την Ελλάδα, σε ωράρια που ξεκινούν από τις 9 το πρωί και λήγουν στις 10 το βράδυ, τις καθημερινές αλλά και το Σαββατοκύριακο.

Εκτός των τυπικών τάξεων εκμάθησης ισπανικών, στο πρόγραμμα του Ινστιτούτου μπορείς να βρεις και ειδικά μαθήματα σχεδιασμένα για να καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα αναγκών: ισπανικά για επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μαθήματα, μαθήματα ελληνικών για ισπανόφωνους, μαθήματα λογοτεχνικής μετάφρασης, εντατικά τμήματα και μαθήματα τελειοποίησης και ενίσχυσης, απαντούν στις ατομικές σου επιθυμίες.

Μια ή δυο φορές την εβδομάδα;

Η ύλη μοιράζεται σε τέσσερις ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα – τις οποίες μπορείς επίσης να προσαρμόσεις στις ανάγκες του προγράμματός σου, παρακολουθώντας ένα τετράωρο ή δύο δίωρα μαθήματα την εβδομάδα, στα ολιγάριθμα τμήματα του Ινστιτούτου.

Τυπικά και ουσιαστικά

Αν στόχος σου είναι η πιστοποίηση, τα δυο πιο αξιόλογα διπλώματα ισπανικών είναι το DELE (Διπλώματα Ισπανικών ως Ξένης Γλώσσας) και το πιστοποιητικό SIELE. Και τα δύο, τα διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Αν θέλεις, όμως, τη δική μας συμβουλή, είναι κρίμα να περιοριστείς στην απόκτηση των τυπικών προσόντων για την πιστοποίηση. Φοιτώντας στο Ινστιτούτο, αποκτάς πρόσβαση σε μια σειρά από σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και στην πιο πλούσια βιβλιοθήκη σε ισπανικά στην Ελλάδα – μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσεις για να βιώσεις τη γλώσσα με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.

Ανακάλυψε το πρόγραμμα σπουδών του Ινστιτούτου Θερβάντες εδώ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024