Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Η Κλίντον βράβευσε τον Ράμα και του έπλεξε το εγκώμιο

ΗΠΑ – Η Κλίντον βράβευσε τον Ράμα και του έπλεξε το εγκώμιο

Η Χίλαρι Κλίντον εξήρε την προσωπικότητα του Εντι Ράμα καθώς και τον ρόλο της Αλβανίας στη διάσωση των Εβραίων.

Για τον ρόλο της Αλβανίας στη διάσωση αφγανών προσφύγων, παρέχοντάς τους στέγαση, εκπαίδευση, ιατρικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ο πρωθυπουργός της χώρας Εντι Ράμα τιμήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με το βραβείο αλληλεγγύης από το «Vital Voices Global Partnership».

Πρωτοβουλία της Χίλαρι

Επρόκειτο για πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία, μάλιστα, απένειμε σε ειδική τελετή το βραβείο στον Ράμα, σύμφωνα με τον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό report-tv.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ντοκιμαντέρ και μήνυμα ευγνωμοσύνης από Αφγανές που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Αλβανία, απευθυνόμενες στον αλβανό πρωθυπουργό.

Μια από τις χώρες που δεν εγκατέλειψαν τους Αφγανούς ήταν η Αλβανία, σημειώνει ο report-tv. Ο πρωθυπουργός της, Εντι Ράμα, δεσμεύτηκε να φιλοξενήσει έως και 4.000 αφγανούς πρόσφυγες, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, προσθέτει.

Η Vital Voices και συνασπισμός γυναικείων ομάδων υποστήριξαν την εκκένωση περίπου 1.000 γυναικών: κυβερνητικών υπουργών, γιατρών, ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, αθλητών, δημοσιογράφων και πολλών άλλων.

Ο συνασπισμός, με τους αλβανούς εταίρους, τους παρέχει στέγαση, εκπαίδευση, ιατρικές υπηρεσίες, και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

«Είναι απάνθρωπο»

«Είναι το σωστό και πιο φυσικό πράγμα να κάνουμε», είπε ο κ. Ράμα στους New York Times. «Δεν βάζουμε ανθρώπους σε στρατόπεδα. Είναι απάνθρωπο», αναφέρθηκε στο ντοκιμαντέρ.

Στην ομιλία της, η Χίλαρι Κλίντον εξήρε την προσωπικότητα του αλβανού πρωθυπουργού και τον ρόλο της Αλβανίας στη διάσωση των Εβραίων.

Η Κλίντον είπε ότι εκτιμά την προσωπικότητα του Ράμα σε όλα όσα έχει κάνει για την ισότητα των φύλων.

Από την πλευρά του, ο Ράμα ευχαρίστησε για την απονομή της εξαιρετικής τιμής, ενώ την πράξη αλληλεγγύης προς τον αφγανικό λαό τη χαρακτήρισε ως υποχρέωση για τις νεότερες γενιές. Είπε ότι είναι πολύ περήφανος για την Αλβανία.

Το ιστορικό

Τα ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου, 37 Αφγανές προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρίνας έχοντας μόνο τα ρούχα που φορούσαν.

Από την τεταμένη ατμόσφαιρα της Καμπούλ, γυναίκες και κορίτσια, κυρίως γνωστές ακτιβίστριες της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφοι, είχαν σπεύσει για να γλιτώσουν από τις σφαίρες.

Η σωτηρία τους ήταν η ευκαιρία που τους δόθηκε από το ίδρυμα Vital Voices, το οποίο ίδρυσαν οι δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον και η Μαντλίν Ολμπράιτ.

Ηταν η Κλίντον, πρώην υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ και σύζυγος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, που τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Εντι Ράμα λίγες μέρες αργότερα για να τον ευχαριστήσει για την ετοιμότητα της Αλβανίας να δώσει καταφύγιο στους διασωθέντες Αφγανούς, σημειώνει ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός.

Πηγή: report-tv, echedoros-a.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024