Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έχουμε εκατοντάδες λόγους να λατρεύουμε τα Χριστούγεννα στην Αθήνα

Έχουμε εκατοντάδες λόγους να λατρεύουμε τα Χριστούγεννα στην Αθήνα

Πολιτισμός, μουσική και ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια, μετατρέπουν το πνεύμα των Χριστουγέννων σε… δημότη των Αθηνών

Είναι αδιαμφισβήτητο: τα Χριστούγεννα ταιριάζουν στην Αθήνα. Το δέντρο του Συντάγματος, τα φώτα στις κεντρικές λεωφόρους και τις μικρές πλατείες των γειτονιών, οι λαμπεροί στολισμοί των καταστημάτων, τη μεταμορφώνουν και τη γεμίζουν με χρώμα. Και εκτός από το βλέμμα μας, η πόλη φροντίζει να ικανοποιήσει και την ανάγκη μας για γιορτινή, οικογενειακή ψυχαγωγία.

Από τις 7 Δεκεμβρίου, έως τις 13 Ιανουαρίου, σε 52 σημεία της πόλης, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 120 δράσεις για όλη την οικογένεια, 25 μουσικοθεατρικές παραστάσεις και 7 open air προβολές, από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Εντελώς δωρεάν, με μόνο αντίτιμο τη γιορτινή μας διάθεση, θα μπορέσουμε να χαρούμε και πάλι στο μέγιστο την πιο όμορφη περίοδο της πόλης μας.

Αλλά ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

.

Ραντεβού στο παγοδρόμιο

Από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου, η Πλατεία Κοτζιά – μια από τις ομορφότερες της Αθήνας – θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο παγοδρόμιο της πόλης. Με έκταση 400 τ.μ., το παγοδρόμιο θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε πλήρως το  ταλέντο μας στο πατινάζ, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα… συγκρουστούμε μεταξύ μας – και χωρίς να καταβάλουμε κάποιο αντίτιμο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να προχωρήσουμε σε ηλεκτρονική προ-κράτηση θέσεων από νωρίτερα, μέσω της πλατφόρμας pagodromio.christmasinathens.gr.

.

Στον ρυθμό των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα σημαίνει μουσική, κι αυτό η Αθήνα το γνωρίζει καλά. Ήδη, η πόλη πάλλεται στο… soundtrack των γιορτών, που έχει αναλάβει ο ραδιοφωνικός της σταθμός, Αθήνα 9,84. Σε όλη τη διάρκεια αυτών των λαμπερών ημερών, οι παραγωγοί του σταθμού θα επιλέγουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μουσικές, τα οποία θα μας συνοδεύουν στις βόλτες μας στο κέντρο – από την Πλατεία Συντάγματος και την Ερμού, μέχρι το Μοναστηράκι και την Πλατεία Κοτζιά.

Και δεν αποκλείεται σε κάποιον από αυτούς τους γιορτινούς περιπάτους να εκπλαγούμε ευχάριστα από τη συνάντησή μας με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων που θα γεμίσει την ατμόσφαιρα των επτά Δημοτικών Κοινοτήτων της πόλης με τις νότες της στα μουσικά pop-up events που έχουν προγραμματιστεί για αυτό το διάστημα.

.

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία…

… αλλά έξι χριστουγεννιάτικα χωριά θα ξεφυτρώσουν στην πόλη μας από τις 17 Δεκεμβρίου – και θα μας συντροφέψουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Από την Αχαρνών και την Κυψέλη, μέχρι το Παγκράτι και το Γουδή, όποια και αν είναι η γειτονιά μας θα δεχτεί την επίσκεψη του Αγίου Βασίλη και των ξωτικών του. Κατασκευές, γλυκοκεράσματα, Christmas hand painting, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, χριστουγεννιάτικες μασκότ, animateurs, μαριονέτες και ταχυδακτυλουργοί θα ξετρελάνουν τα παιδιά και θα ξυπνήσουν το παιδί μέσα μας.

.

Κάθε μέρα γιορτή

Οι πρωταγωνιστές των γιορτών, τα παιδιά μας, θα έχουν την ευκαιρία να τις απολαύσουν περισσότερο από ποτέ, μέσα από τις καθημερινές δράσεις για όλη την οικογένεια που διοργανώνονται από τις 11 Δεκεμβρίου στα Μουσεία, τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης, τις Βιβλιοθήκες, αλλά και στην Πινακοθήκη, στο Κέντρο Τεχνών και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων. Εργαστήρια εικαστικών, μουσικοκινητικής, αφήγησης, θεατρικού παιχνιδιού, ξεναγήσεις, μουσειο-παιδαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις παιδικού θεάτρου και κουκλοθέατρου, πολλαπλασιάζουν τη μαγεία των Χριστουγέννων. Κι αν οι μέρες αυτές σας βρουν στο σπίτι, ο Δήμος έχει προβλέψει για τη δημιουργία μοναδικών διαδικτυακών δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

.

Όλη η Αθήνα ένα σινεμά

Δυο λέξεις αρκούν για να φτιάξουν το κέφι και του πιο «δύσκολου»: υπαίθρια σινεμά. Επτά ξεχωριστά σημεία σε ολόκληρη την πόλη, από τις 17 έως τις 30 Δεκεμβρίου, θα μεταμορφωθούν σε τεράστια, open-air σινεμά και θα προβάλουν αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ταινίες, επιλεγμένες από το Athens Open Air Festival και τις Νύχτες Πρεμιέρας. Πρόκειται για το Θέατρο Κολωνού, τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, τη συμβολή των οδών Ερμού και Ασωμάτων στο Θησείο, την πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι, το γήπεδο μπάσκετ Αμπελοκήπων, το θέατρο Γκράβας και το Ζάππειο.

.

Θέατρο, περισσότερο θέατρο

Σε ποιον δεν έχει λείψει το θέατρο; Από τις 20 Δεκεμβρίου, μπορούμε να απολαύσουμε εντελώς δωρεάν δημοφιλείς παραστάσεις για ενήλικες και οικογένειες, σε ορισμένες από τις σημαντικότερες σκηνές της πόλης. Πρόκειται για το Εθνικό Θέατρο, αλλά και για τα θέατρα Αθηνά, Αθηνών, Μουσούρη, Μορφές Έκφρασης, Ακροπόλ, Πόρτα, Τόπος Αλλού, Μικρό Χορν, Βέμπο, Νέος Ακάδημος, Βασιλάκου, Δημήτρης Χορν, Πόλη και Ideal Πολυχώρος Πολιτισμού – ενώ τέσσερις γειτονιές της Αθήνας θα απολαύσουν στιγμιότυπα της παιδικής παράστασης του Εθνικού Θεάτρου, «Το Αγόρι στο Θεωρείο» της Αγγελικής Δαρλάση, προσαρμοσμένα από τη σκηνοθέτιδα Σοφία Μαραθάκη, σε flash mobs!

.

Η καρδιά των Χριστουγέννων χτυπά και στο Ολύμπια, το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», όπου από τις 18 Δεκεμβρίου ανεβαίνει η παράσταση «Η Κρητικοπούλα», η κωμική όπερα και κύκνειο άσμα του Σπύρου Σαμαρά, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια και μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.

Στις 29 Δεκεμβρίου, η Φωτεινή Βελεσιώτου σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων μας καλούν σε μια μουσική περιπλάνηση με έντονο συναίσθημα και δυνατές ερμηνείες.

.

Τα θρυλικά τραγούδια που συνέδεσαν για πάντα στο μυαλό μας τους Frank Sinatra και Ella Fitzgerald με τα Χριστούγεννα, ζωντανεύουν στα «Swinging Christmas» με τους Σταύρο Ρωμανό και Τζένη Καπάδαη στις 30 Δεκεμβρίου, ενώ την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς αποχαιρετάμε το 2021 με την εορταστική συναυλία «The Twelve Days of Christmas» με τραγούδια και ύμνους από όλο τον κόσμο. Η νέα χρονιά έρχεται μεγαλοπρεπώς με ένα πρωτοχρονιάτικο Gala Όπερας και στις 13 Ιανουαρίου μας περιμένει μια συναυλία αφιερωμένη στον έρωτα, με διάσημες άριες και ντουέτα από τις πιο αγαπημένες όπερες, υπό τη διεύθυνση του Nikolas Nägele.

Είναι σίγουρο ότι κάποια από τις ημέρες των γιορτών θα μας βρει στο Φουαγιέ του Ολύμπια, όπου θα πραγματοποιούνται ιδιαίτερες μουσικές συναντήσεις με γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες.

.

Χιλιάδες φωτεινές ευχές

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, η μαγεία των γιορτών ζωντανεύει. Ο ουρανός επάνω από την πλατεία Κοτζιά θα γεμίσει με τα παραδοσιακά φαναράκια της Νύχτας των Ευχών, ενώ ταυτόχρονα το Δημαρχιακό Μέγαρο θα μετατραπεί σε φόντο για το εντυπωσιακό οπτικοακουστικό σόου του Athens Digital Arts Festival που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους.

.

(Άλλη) μια μεγάλη έκπληξη

Υπάρχει κι ένα πράγμα που δεν γνωρίζουμε – και χαιρόμαστε πολύ για αυτό. Η κορύφωση του εορτασμού της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς θα έρθει ως έκπληξη για να μας παρασύρει σε φαντασμαγορικούς εορτασμούς καθώς υποδεχόμαστε το νέο έτος. Η δική μας χαρά και αισιοδοξία για τη χρονιά που έρχεται είναι τα συστατικά που θα ολοκληρώσουν τις λαμπερές εκδηλώσεις.

Όπως σημείωσε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης:

«Τα φετινά Χριστούγεννα, η Αθήνα κάνει την κάθε μέρα, μια μεγάλη γιορτή. Μια γιορτή που διοργανώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη, που σχεδιάστηκε με τη σκέψη να γεμίσει με χαμόγελα, μικρούς και μεγάλους. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που έχει προκαλέσει το παρατεταμένο κλίμα της πανδημίας, ο Δήμος Αθηναίων «απαντά» με μουσική, με θέατρο, με χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις για όλους. Τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, καλούμε τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης μας να ζήσουν τη φετινή γιορτινή εμπειρία και να αφεθούν στο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα της πόλης».

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων εδώ και να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα στις σελίδες του Culture in Athens στο Facebook, το Instagram και τo YouTube.

Φυσικά, σε όλες τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων θα τηρούνται αυστηρά τα μέτρα υγειονομικών κανόνων κατά της διασποράς της Covid-19, όπως προβλέπει η ισχύουσα ΚΥΑ.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024